logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja smartfona jako router WIFI 802.11ac (5GHz) i modem LTE z połączeniem USB-C do PC

jpserwis 09 Kwi 2022 19:07 468 1
REKLAMA
  • #1 19971595
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Hej.
    Nie znalazłem rozwiązania mojego problem, więc może ktoś z Was pomoże.
    Chodzi mi o to, żeby ze smartfona zrobić pełnoprawny router WIFI 802.11ac (5GHz) podłączony do PC za pomocą USB-C + działający jako modem LTE. Da się to zrobić?
    W tej chwili mam tak:
    -tel podłączony kablem z PC z opcją Tethering przez USB- na PC działa internet (via modem)
    - tel ustawiony hotspot 5GHz
    - inne urządzenia WIFI podłączone pod hotspot (internet działa), ale nie widzą PC w sieci LAN
    Zależy mi na tym, żeby wszystko spiąć LAN, ale z kablem dla PC i urządzenia się widziały (serwer ftp itp)
    Może chodzi o przekierowania adresów IP?
    Wim, że Wam to zajmie chwilę, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19972276
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2502
    Telefon dla każdego typu Tetheringu tworzy osobną sieć i umieszcza tę sieć za NAT. Nie ma na to obejścia, bo urzadzenia WiFi i te połączone przewodem są w dwóch sieciach i jeszcze za podwójnym NAT.
    Pewnie by się to dało obejść mając uprawnienia root, ale też szukania by trochę było.
    Chyba rozsądnie będzie u Ciebie kupić do PC jakąś nano kartę WiFi za 20zł, a przewodu używać tylko jako zasilanie.
    Można też dorwać jakiś stary router, jeśli masz leżaki. Wtedy telefon podłączysz przez USB do routera (musi obsługiwać USB Android Tethering) lub przez port Ethernet, jeśli telefon obsługuje Ethernet Tethering. Potem wszystkich klientów podłączysz pod router
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA