logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukiwana sprawdzona antena radiowa do wieży Technics - jaką wybrać?

Poziomek07 24 Kwi 2022 12:43 2211 5
REKLAMA
  • #1 19992360
    Poziomek07
    Poziom 5  
    Ocena: 13
    Panowie i Panie potrzebuje prostej porady. Mam wieże jakas juz leciwa Technicsa- potrzebuje do niej anteny radiowej. Mialem taka metalowa rozsuwana, mialem zwykly przewodzik, kupilem jakas telewizyjno-radiowa ISY, i wszedzie slabo, potrafi szumiec. Nie wiem czy sciany mam takie grube czy co, ale szumi i mnie irytuje. Proste pytanie co kupic sprawdzonego - aby napewno dobrze dzialalo - skila manualnego nie mam , wiec nie polecac modyfikacji, samorobek i przerobek:) dzieki z gory Najlepiej link do konkretnego modelu ze sklepu/allegro czy skadkolwiek. Jezeli cos to pomoze to lokalizacja Warszawa (moze zasieg za daleki albo cos nie znam sie)/
  • REKLAMA
  • #2 19993016
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1067
    Witam, nie wiem co to za model Technicsa posiadasz, ale troszeczkę dziwi mnie, że masz słaby odbiór, mam osobiście kilka radioodbiorników takich po 30-35 lat i odbierają stacje FM prawie na gwoździu, wiem że to może być uwarunkowane zasięgiem, usytuowaniem w terenie etc...
    u mnie doskonale się sprawdza taka antena:
    Poszukiwana sprawdzona antena radiowa do wieży Technics - jaką wybrać?

Można ją rozwiesić za półką, przymocować do ściany etc.

Tu podaję link do podobnej: Link

Ps. Może radio należałoby oddać do przeglądu i je sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #3 19993052
    Poziomek07
    Poziom 5  
    wiec opisze sytuacje - wczesniej mialem pokoj na stronie polnocno-wschodniej chyba - i odbieralo radio na takiej metalowej antenie rozsuwanej . niezle.
    Pozniej zamienilem pokoje, i teraz mam na poludniu okna, a od tego pokoju co mialem dziela mnie 3 sciany (budynku z wielkiej plyty) czyli beton i metal w srodku><
    dodatkowo doszlo oswietlenie led, wiecej urzadzen elektrycznych (dekoder, 2 akwaria oswietlane ledami- a pisze o tym bo wiem ze to moze wplywac na zaklocenia).
    No i testowalem rozne anteny ta stara, szumi, zwykla taka kabelkowa - szumi, ta radiowo-telewizyjna ISY - takze nie satysfakcjonuje mnie. dodatkowo zdarza sie ze chodzac blizej wiezy - zaklocenia sie jakby zwiekszaja . Nie jest tak zawsze ale dosc czesto co mnie irytuje. Sam odbiornik byl na przegladzie z racji swojego wieku , czyszczeniu i wymianie czegos tam w srodku,
    - mam takie mozliwosci
    - kupic jakas mocniejsza dobra antene
    - poczytac, bo moze zapewne da sie jakos rozbudowac ta wieze eh600 o jakas opcje bluetooth czy inne urzadzenie ktore poprawi ten problem
    -kupic nowa- ale nie chcialbym kupowac jakiejs budzetowki , a cos z usb/bluetooth i innymi nowosciami dosc dobrej firmy pewnie kosztuje srednia wyplate><

widzialem taki model anteny - mialem dosc podobny ale cienszy kabelek.
    Myslalem o jakims sonusie - czy czyms ze wzmacniaczem - lub innej firmie - ale sa rozne opinie, a kupic aby mi znowu szumialo to niechcialbym
  • REKLAMA
  • #4 19993073
    gorki73
    Poziom 39  
    Poziomek07 napisał:
    Pozniej zamienilem pokoje, i teraz mam na poludniu okna, a od tego pokoju co mialem dziela mnie 3 sciany (budynku z wielkiej plyty) czyli beton i metal w srodku><
    Potwierdzam, to może mieć znaczenie. Inaczej zachowuje się cegła a inaczej żelbeton.

Poziomek07 napisał:
    dodatkowo doszlo oswietlenie led, wiecej urzadzen elektrycznych (dekoder, 2 akwaria oswietlane ledami- a pisze o tym bo wiem ze to moze wplywac na zaklocenia).

To akurat możesz wyeliminować dość łatwo, wyłączając wszystko i uruchomić tylko radio.

Możesz również nagrać ten szum i tu wrzucić jako plik mp3.

Co do kupna, to już zmiana na sprzęt o lepszym brzmieniu i z możliwością do podpięcia internetu dla odbioru internetowych stacji radiowych (osobiście polecam dźwięk jest o niebo lepszy).
  • REKLAMA
  • #5 19994124
    Poziomek07
    Poziom 5  
    dobra to w sumie takie pytanie na koniec. Jakbym chcial sprobowac najlatwiejszej opcji kupno jakiejs anteny to maja znaczenie te 'wzmacniacze' i inne bzdety? robi to jakas roznice, bo przyznam ze rozpietosc cen jest spora od paru zl do 100+
  • #6 19994506
    gorki73
    Poziom 39  
    Pamiętaj, jak masz sygnału z szumem, to jak użyjesz wzmacniacza antenowego, to również wzmocnisz szum...A jaki jest poziom sygnału w tym pokoju, co znajduje się radio?
REKLAMA