Witam, a więc ostatnio gościu który podobno zna się na takich sprawach (instaluje anteny SAT i ogólnie elektroniką) Polecił mi antene zewnętrzną, gdy zapytałem go co zrobić by odbierać dobrze duża ilość stacji radiowych.
Antene polecił mi taką :
http://sklep.phusaturn.com.pl/antena-rezeptor-soundset-fm-ref-309139.html
Sam mieszka nie daleko i stwierdził, że się sprawdza.
U mnie antena jest na dachu, kamienica 3 piętra. Więc jest dosc wysoko i nie powinno byc problemu z zakłóceniami. Kable jest długości 30 m bo mieszkam na parterze Gdy włączyłem radio, troche się zdziwiłem bo gdy nic nie leciało w radiu bo chiwla ciszy to słyszałem jakieś szumy, co juz było podejżane, ale ok odbiera fajnie stacje 88,1 która ma dosc słaby sygnał. Jadę wyżej a juz na 95.1 słabo odbiera, a to stacja gdzie nie powinno byc problemu. 99,1 stacja ma słaby sygnał i powinno chociaz troche odbierać u mnie cisza totalna. Gdzie na 2 piętrze odbiera na pokojowej antenie tą stacje...
Moje pytania:
-nie jest potrzebny wzmacniacz na tak długo przewód ?
- czy kierunek anteny ma znaczenie ? bo ustawiłem na ślepo ew. jaki kierunek obrać ?
-czy w ogóle źle zrobiłem, że taką antene wybrałem ?
- nad nią na maszcie jest antena do DVBT raczej rzadko używana (ok. 20 cm wyżej)
- czy jeżeli jest zła, moge kupić drugą i je jakoś razem połączyć ? Ma to sens ?
Jeżeli lokalizacja ma znaczenie mieszkam na ul. Jankego powiedzmy 226
Antene polecił mi taką :
http://sklep.phusaturn.com.pl/antena-rezeptor-soundset-fm-ref-309139.html
Sam mieszka nie daleko i stwierdził, że się sprawdza.
U mnie antena jest na dachu, kamienica 3 piętra. Więc jest dosc wysoko i nie powinno byc problemu z zakłóceniami. Kable jest długości 30 m bo mieszkam na parterze Gdy włączyłem radio, troche się zdziwiłem bo gdy nic nie leciało w radiu bo chiwla ciszy to słyszałem jakieś szumy, co juz było podejżane, ale ok odbiera fajnie stacje 88,1 która ma dosc słaby sygnał. Jadę wyżej a juz na 95.1 słabo odbiera, a to stacja gdzie nie powinno byc problemu. 99,1 stacja ma słaby sygnał i powinno chociaz troche odbierać u mnie cisza totalna. Gdzie na 2 piętrze odbiera na pokojowej antenie tą stacje...
Moje pytania:
-nie jest potrzebny wzmacniacz na tak długo przewód ?
- czy kierunek anteny ma znaczenie ? bo ustawiłem na ślepo ew. jaki kierunek obrać ?
-czy w ogóle źle zrobiłem, że taką antene wybrałem ?
- nad nią na maszcie jest antena do DVBT raczej rzadko używana (ok. 20 cm wyżej)
- czy jeżeli jest zła, moge kupić drugą i je jakoś razem połączyć ? Ma to sens ?
Jeżeli lokalizacja ma znaczenie mieszkam na ul. Jankego powiedzmy 226