logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony ICF-M410V - brak funkcji POWER, możliwość uruchomienia tylko przez SLEEP

poomex 25 Kwi 2022 17:45 309 2
REKLAMA
  • #1 19994475
    poomex
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem z radiem FM/AM Sony ICF-M410V jak na poniższym zdjęciu:
    Sony ICF-M410V - brak funkcji POWER, możliwość uruchomienia tylko przez SLEEP

Problem polega na tym, że radio nie reaguje na przyciśnięcie lub przytrzymanie przycisku POWER.
    Da się je włączyć używając przycisku SLEEP i radio działa bez zarzutu, tyle że w takiej sytuacji radio wyłącza się po zaprogramowanej ilości czasu - nie da się wyłączyć trybu SLEEP, ani wyłączyć radia od razu.

Po rozkręceniu sprawdziłem, że przycisk sam w sobie jest sprawny. Przelutowanie dwóch punktów na PCB nic nie pomogło.
    Jak może wyglądać sposób użycia takiego przycisku tactile switch do uruchomienia tego radia i co mogło przestać działać? Umarł któryś z kondensatorów?
    Dodam, że radio po podłączeniu zasilania domyślnie wyświetla zegarek, przycisk POWER powinien uruchomić tuner w trybie FM albo AM (zmiana przyciskiem BAND).

Sprzęt składa się z trzech płytek PCB.
    Modułu sterowania z wyświetlaczem (tutaj znajduje się ww. przycisk POWER):

Modułu zasilania (4,5 V z zasilacza oraz/lub 3 baterii AA):

Oraz z modułu z tunerem Sony CXA 30-pin:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19995035
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Gdybasz i gdybasz , byc moze . Proponuje powazniejsza lekture .
    Załączniki:
    • Sony ICF m410l sm.pdf (1.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20026922
    poomex
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Schemat dot. europejskiej wersji radia, która jest trochę inna niż amerykańska, która chcę naprawić np. nie ma przycisku WEATHER.
    Pomimo że przyciski się różnią to można zrozumieć że wszystkie działają w układzie "key matrix".
    Z tymi informacjami byłem w stanie znaleźć uszkodzoną scieżkę i ją naprawić.
    Dzięki za pomoc, zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Znalazłem uszkodzoną scieżkę i naprawiłem ją dodając kapkę cyny w miejscu uszkodzenia.
REKLAMA