logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nierówna praca pompy c.w.u. Grundfos Comfort PM Basic

RobertLysakowski 26 Kwi 2022 12:19 2220 3
REKLAMA
  • #1 19995560
    RobertLysakowski
    Poziom 5  
    Witam,

Dzisiaj mieliśmy wyłącznie wody i od tego momentu pompa cwu pracuje nierówno - kręci sie i staje i tak w kółko. Odpowietrzałem przepływ luzując śrubunek za pompą (na wylocie) i sporo powietrza wyszło, pompa mniej przerywa ale jednak wciąż pracuje nierówno. Więcej odpowietrzyć za bardzo się nie da bo już mocno leje się woda. Co z tym radzicie zrobić?
    Pompa nie ma żadnej regulacji, po prostu puszka z kablem jak pod linkiem:
    https://product-selection.grundfos.com/pl/products/comfort/comfort-basic?tab=documentation

dziękuję z góry za porady.
    robert
  • REKLAMA
  • #2 19995701
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Spróbuj odkręcić kran i spuść wodę zobaczysz po kolorze czy z wodą nie wydostaje się kamień. Podejrzewam,że mogły się dostać kawałeczki kamienia.Jak to nie pomorze to wymontuj pompę oczyść ją i podłącz.Zobaczysz jak z wiadra będzie pobierać i pracować.
    Pozdrawiam Miro.Nasz
  • REKLAMA
  • #3 19995725
    RobertLysakowski
    Poziom 5  
    Tak zrobię, bo teraz już nawet woda leci zimna i trzeba poczekać aż będzie ciepła, czyli pompka ewdidentnie nie daje rady.
    Dzięki za sugestie.

Added after 4 [minutes]:

A jeszcze jedno - nie bardzo rozumiem jak mam ją sprawdzić z wiadrem - pompa ma pracować w poziomie lub pionie tak żeby woda do niej swobodnie wpływała. Jak uzyskać taką pracę w wiadrze? Nie mogę jej przecież zanurzyć.
  • #4 19996828
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Wiadro z wodą - pompa luźna,wejście pompy za pomocą wężyka wsadzone do wiadra. Do pompy doprowadzasz prąd - pompa pracuje - woda leje się.
    Pamiętaj o zachowaniu /BHP/ UMOCUJ POMPĘ a zasilania pompy bezpiecznie załącz. Tutaj zasilanie zakończone wtyczką i podłączone do listwy z wyłącznikiem tak,żebyś mógł bezpiecznie załączyć i wyłączyć.

Pozdrawiam Miro.Nasz
REKLAMA