logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfral Smart 5P podłączenie pod 4 żyły - jak? Brak starego domofonu

Malcochy 28 Kwi 2022 01:20 2379 5
  • #1 19998210
    Malcochy
    Poziom 9  
    Cześć,
    na wstępie od razu informuję, że przekopałem się przez wszystkie podobne tematy na forum oraz "główny poradnik", ale to wszystko nie rozwiązało mojego problemu dlatego tworzę swój temat.

Chcę podłączyć Unifon/Domofon Cyfral Smart 5P i mam cztery przewody wystające ze ściany. Na forum znalazłem wiele podobnych tematów z różnym opisem przewodów wychodzących ze ściany, ale nigdzie nie było tak jak u mnie.

Ze ściany wychodzą kable w kolorze czerwonym, niebieskim oraz dwa białe (wszędzie spotykałem się z jeszcze zielonym czy żółtym zamiast drugiego białego, ale u mnie jest właśnie tak):

Urządzenie wewnątrz wygląda jak na poniższym zdjęciu.
    Patrząc od lewej strony to mamy po kolei: MASA, RING, SPK, MIC, SW1, SW2 i u góry trzy czarne zworki oznaczone jako ZW1, ZW2, ZW3.

"Kaseta", z której się do mnie dzwoni wygląda tak:

NIE MAM SĄSIADÓW, BY SPRAWDZIĆ JAK TO JEST U KOGOŚ ORAZ NIE DYSPONUJĘ STARYM DOMOFONEM, ŻEBY SPRAWDZIĆ, JAK TO BYŁO WCZEŚNIEJ.

Z instrukcji wynika, że zworki w instalacji 4 żyłowej z otwieraniem w linii mikrofonu powinny być (patrząc od lewej) zworka ściągnięta, zworka założona, zworka założona i jak teraz podpiąć przewody?
    Z tego co poczytałem na forum tutaj to przyjąłem, że przewód niebieski to masa, czerwony pod RING - to się zgadza? Jakbym pozostałych białych dwóch nie podłączył - nieważne, który pod głośnik a który pod mikrofon to będąc na dole i dzwoniąc osoba w domu nie może otworzyć drzwi z przycisku ani poprzez podniesienie słuchawki i nie słyszy w ogóle, że ktoś dzwoni. Pojawia się pytanie - czy ja w ogóle kupiłem dobry domofon, zasugerowałem się, że ze ściany wystają 4 żyły więc kupiłem tego Cyfrala. Czy zakupiony przeze mnie domofon jest odpowiedni do mojej instalacji/przewodów wychodzących ze ściany?

Z góry dzięki za wszelkie porady :)
  • #2 19998489
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Nie patrz na kolory, o których gdzieś czytałeś, bo nie ma żadnej ogólnie przyjętej normy w tym zakresie (a szkoda). Gdybyś dał zdjęcie centralki (zasilacza) to sprawa by się bardziej rozjaśniła. W każdym razie można też próbować ustalić przeznaczenie poszczególnych żył metodą prób. Nie jest to wielka filozofia.
  • #3 19998502
    Malcochy
    Poziom 9  
    zybex, skaczę po tym forum i widzę, że się na tym znasz, bo już wiele Twoich wypowiedzi widziałem więc... ogarnąłem, że jak styknę ze sobą przewód czerwony i niebieski to się drzwi na dole normalnie otwierają więc, w które wejścia w domofonie odpowiednio włożyć te kabelki? "Co z czym", że tak niezgrabnie napiszę otwiera drzwi?
  • #4 19998517
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Nie znam wszystkich kaset, ale ta wygląda na zwykłą analogową. Sęk w tym, że analogowe też bywały dwużyłowe, np. Cyfrala i ten unifon niestety by się nie nadawał. Szkoda, że nie masz możliwości sprawdzenia u kogokolwiek jaki ma rodzaj unifonu.
  • #5 19998534
    Malcochy
    Poziom 9  
    Podłączyłem czerwony kabel pod MASA i niebieski pod SW1 i drzwi z przycisku się otwierają - jeden sukces.
    Teraz tylko dopasować resztę metodą prób i błędów.
  • #6 19998548
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli jest to instalacja 4 żyłowa (taki system), to dwie żyły masz już prawie określone. Piszę prawie, bo gdy je zamienisz miejscami to efekt będzie taki sam. Niestety tylko jeden z tych dwóch wariantów jest prawidłowy, bo masa musi być na swoim właściwym miejscu aby inne funkcje też działały.
REKLAMA