logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padła płyta główna Viessmann Vitodens 100W VBC113-F22.001 /7870767

happycow 28 Kwi 2022 14:07 4836 10
REKLAMA
  • #1 19998713
    happycow
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    Padła mi płyta główna od Viessmann Vitodens 100W (VBC113-F22.001) / nr kat 7870767, elektroda palnika nie dostaje napięcia do zapłonu, na płytce zauważyłem upalony podzespół. ma ktoś schemat ew podpowie czy to jest dioda/przekaźnik? chciałbym wymienić ale nie mam pewności co to za komponent.

Ew czy ktoś orientuje się gdzie mogę kupić zamiennik tej płyty, lub oryginał w rozsądnej cenie? cena serwisowego to koszt 1700 pln!
    Załączniki:
    • Padła płyta główna Viessmann Vitodens 100W VBC113-F22.001 /7870767 Inked20220428_115832_LI.jpg (6.6 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19998727
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Witam

Element zanaczony to jest kondensator smd.
    Ale z całym szacunkiem dla kolegi piszesz:

czy to jest dioda/przekaźnik? chciałbym wymienić ale nie mam pewności co to za komponent.
    I po takich słowach zabierasz się za naprawę elektroniki sterującej do pieca?
  • REKLAMA
  • #3 19998733
    Mardok2
    Poziom 18  
    Ocena: 55
    To jest kondensator ale czy tylko on spalony ? jak nie rozróżniasz elementów to będzie ci trudno naprawić .lepiej kup używaną sam sprawdzę popołudniu może mam taką.
  • #4 19998743
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Zgadzam sie z poprzednikami - autor wiedzy nie ma. Ale jak ma miernik to może zmierzyć czy po przyłożeniu sond miernika do tego lub sąsiedniego kondensatora jest zwarcie czy nie ma. Jak jest to niech wylutuje ten kondensator i powtórzy pomiar, może zwarcia już nie będzie a BYĆ MOŻE płyta ożyje.
    Byłoby to trafienie jak ślepej kurce w ziarno :-) ...

A może daj tę płytę elektronikowi i on zmierzy, wylutuje. Jak nie pomoże to niestety wymiana na sprawny moduł...
  • #5 19998859
    happycow
    Poziom 10  
    Telo napisał:

I po takich słowach zabierasz się za naprawę elektroniki sterującej do pieca?

w takich obudowach dają teraz różne rzeczy, nie tylko kondensatory, gdybym wiedział to nie pytałbym na forum. i tak zgadza się nie jestem elektronikiem z zawodu, ale naprawiałem różne rzeczy i próbuje rozkminić czy dałbym z tym radę czy odpuścić i kupić nową. dziękuję w każdym razie za pomoc, spróbuję to odlutować w takim razie

Dodano po 2 [minuty]:

krakarak napisał:
    BYĆ MOŻE płyta ożyje.

ta płyta żyje i działa, tylko nie podaje zasilania na palnik...
    reszta funkcjonuje poprawnie, uruchamia pompę, wyświetla kod błędów, panel dotykowy działa, podejrzewam ze spaliło się niewiele. choć jak już zauważyliście specjalistą ani od elektroniki ani od pieców nie jestem

Dodano po 3 [minuty]:

Mardok2 napisał:
    lepiej kup używaną sam sprawdzę popołudniu może mam taką.

jestem w trakcie sprawdzania gdzie i za ile coś takiego kupię, używanego nie mogę znaleźć, zostaje mi zakup oryginału, ew dogadać z serwisem bo zepsuło się 1,5mca po gwarancji :(
  • REKLAMA
  • #6 19999559
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Witam

w takich obudowach dają teraz różne rzeczy

Ciekawe ale ok to jest kondensator ,można wylutować tego obok zmierzyć miernikiem pojemnośc i taki wlutować ale coś czuję ,że uszkodzenie może być gdzie indziej a powiedz cos juz tam próbowałeś lutować, dlaczego tam jest tak mokro wygląda jak byś tam dawał topnik, czy coś ciekło?
  • #7 19999593
    happycow
    Poziom 10  
    Nic tam jeszcze nie robilem, slady ktore widac pochodzą od temperatury albo topnienia lutu albo chwilowego łuku elektrycznego w trakcie przepięcia, a że płyta jest zamocowana w pionie to poszło w gore w linii prostej. Innymi słowy stopił się coating
  • REKLAMA
  • #8 19999625
    krakarak
    Poziom 42  
    happycow napisał:
    zauważyłem upalony podzespół... czy to jest dioda/przekaźnik?

happycow napisał:
    stopił się coating

Yes, of course :D ... Dobre :D ...
    happycow napisał:
    spróbuję to odlutować w takim razie

Kolego, wylutowałeś ten kondensator i zmierzyłeś go oraz na jego padach na PCB czy nie ma zwarcia? Bo już doba minęła na sprawdzaniu jednego elementu, coś co zazwyczaj zajmuje 15 sekund...
  • #9 19999763
    happycow
    Poziom 10  
    kolego krakarak, ile kosztuje godzina Twojej pracy? może podrzucę Ci na 15 sekund, żebyś naprawił? :-D
    żeby nie było transport w dwie strony na mój koszt
  • #10 19999764
    krakarak
    Poziom 42  
    15 sekund na pomiar wylutowanego kondensatora i miejsca gdzie był wlutowany. Czytać to trzeba umieć i rozumieć a nie kpić z osób, które ci pomagają...
    Na kpiny masz czas, ale na pomiar we własnym interesie już nie.
  • #11 20594513
    yello53
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Te kondensatory przylutowane są równolegle i mają wartość 100nF, u mnie tak jak u Ciebie uszkodzony był po prawej stronie (nie widoczne mikropęknięcie) patrząc od tego niebieskiego kondensatora, wylutowałem oba i wlutowałem 220nF 100V innego typu nie foliowe celem sprawdzenia, kocioł vitodens 100w ruszył. Iskra przeskakuje z taką samą częstotliwością jak poprzednio.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Viessmann Vitodens 100W (VBC113-F22.001) uległa uszkodzeniu, co objawia się brakiem napięcia na elektrodzie palnika oraz widocznymi uszkodzeniami na płytce. Użytkownicy forum sugerują, że uszkodzony element to kondensator SMD, a autor postu nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych. Wskazówki obejmują pomiar kondensatora oraz możliwość wylutowania uszkodzonego elementu. Użytkownicy podkreślają, że naprawa może być trudna, a w przypadku braku sukcesu, zalecają zakup nowej płyty głównej. Autor rozważa zakup oryginału lub używanego zamiennika, jednak ceny serwisowe są wysokie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA