logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod błędu 13 w TV Philips PW8719 (Chassis A02E AA) - co oznacza?

zeusjoan 09 Lis 2005 10:38 1749 5
REKLAMA
  • #1 1967216
    zeusjoan
    Poziom 2  
    Witam .

Zwracam sie z prosba o wyjasnienie mi co oznacza error code 13 w TV Philips PW8719 ( Chassis A02E AA )
    Opis tego błedu w manualu servisowym to "NVM I2C communication failure".

Prosba o wyrozumialosc jesli nie wyrazam sie fachowo , poniewaz jestem uzytkownikiem i nie za bardzo kumam w temacie telewizorów.
  • REKLAMA
  • #2 1967268
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Brak komunikacji z tym scalaczkiem , sprawdź szynę I2C przy tym scalaczku, czasami padają kondensatory , sam scalak , jeżeli jest to pamięć to uszkodzony wsad lub sam układ.
  • REKLAMA
  • #3 1967334
    zeusjoan
    Poziom 2  
    Witaj.

Odnośnie telewizorów to ostatnimi czasy dosięgło mnie jakieś fatum.
    2 tygodnie temu kupilem w Media Markt Samsunga, cieszyłem się nim 1 dzień okazało się ze jest uszkodzony ( chyba cewka – piszczał)
    Oddałem go do sklepu celem wymiany na nowy, a tu niespodzianka telewizorów brak.
    I tyle nacieszyłem się telewizorem, oczywiście oddali mi kasę, ale ja chciałem telewizor ( TV Philips PW8719 Chassis A02E AA ).

Jakoś przeżyłem tą porażkę i poszukiwałem następnego w przystępnej cenie, do wczoraj.

Znalazłem, zakupiłem, przywiozłem do domu i postanowiłem go dokładnie sprawdzić, nauczony wcześniejszymi doświadczeniami.

Uruchomiłem go w trybie serwisowym ( zaznaczam nic nie zmieniałem)
    Nie miałem zamiaru nic zmieniać, chciałem tylko sprawdzic czy nie ma jakiś błędów
    I ile czasu pracował, ( bo to różnie jest z tymi telewizorami w marketach mówią ze TV nowy a on tam się grzał dziesiątki godzin).

I co ?
    Telewizor podaje kod błędu 13 - w manualu znaczy to "NVM I2C communication failure".

Nie mam pojęcia, co to oznacza.
    Chodzi mi żebyś mi wyjaśnił czy jest to jakiś błąd krytyczny, czy może tylko chwilowy,
    Bo powiem szczerze jak na razie nie zauważyłem żeby z telewizorem działał jakos nie tak.
    Zaoszczędziłoby mi to nie potrzebną drogie do sklepu w celu wymiany ( a mam na to 7 dni ), a z natury to duperelami się nie przejmuje.

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam.
    Paweł
  • REKLAMA
  • #4 1967380
    Darserw
    Poziom 27  
    Zdecydowanie wymiana , jak już na początku wali błędy to co będzie po gwarancji?Parę takich cukierków naprawiałem (zaraz po gwarancji)i zawsze były to drogie i kłopotliwe naprawy.
    Lepiej przeboleć podróż i niech sobie sami oglądają:D
  • REKLAMA
  • #5 1967404
    zeusjoan
    Poziom 2  
    Tylko co ja mam im powiedziec ?
    Ze wszedłem w tryb serwisowy a tam blad nr 13.
    Jak tak zrobie to powiedzą ze nie powinienem uruchamiac trybu serwisowego.

A moze powiniene sie poprzygladac to dojrze jakies mankamenty w obrazie, jakies wskazówki na co zwrócić uwagę ?
  • #6 1967467
    Darserw
    Poziom 27  
    Zawiesił się i zgubił zaprogramowane stacje(wyczyścił do zera), jako klient nie wnikam czy to mu się zdażyło raz , czy też zdaży mu się w przyszłości jeszcze raz .Nie ryzykuję i żądam innego egzemplarza.:D
REKLAMA