logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips PW8719 Chassis A02E AA - Co oznacza błąd 13 NVM I2C communication failure?

zeusjoan 09 Lis 2005 10:39 2071 1
REKLAMA
  • #1 1967218
    zeusjoan
    Poziom 2  
    Witam .

Zwracam sie z prosba o wyjasnienie mi co oznacza error code 13
    w TV Philips PW8719 ( Chassis A02E AA )
    Opis tego błedu w manualu servisowym to "NVM I2C communication failure".

Prosba o wyrozumialosc jesli nie wyrazam sie fachowo ,
    poniewaz jestem uzytkownikiem i nie za bardzo kumam w temacie telewizorów.

Dodano po 52 [minuty]:

Odnośnie telewizorów to ostatnimi czasy dosięgło mnie jakieś fatum.
    2 tygodnie temu kupilem w Media Markt Samsunga, cieszyłem się nim 1 dzień okazało się ze jest uszkodzony ( chyba cewka – piszczał)
    Oddałem go do sklepu celem wymiany na nowy, a tu niespodzianka telewizorów brak.
    I tyle nacieszyłem się telewizorem, oczywiście oddali mi kasę, ale ja chciałem telewizor ( TV Philips PW8719 Chassis A02E AA ).

Jakoś przeżyłem tą porażkę i poszukiwałem następnego w przystępnej cenie, do wczoraj.

Znalazłem, zakupiłem, przywiozłem do domu i postanowiłem go dokładnie sprawdzić, nauczony wcześniejszymi doświadczeniami.

Uruchomiłem go w trybie serwisowym ( zaznaczam nic nie zmieniałem)
    Nie miałem zamiaru nic zmieniać, chciałem tylko sprawdzic czy nie ma jakiś błędów
    I ile czasu pracował, ( bo to różnie jest z tymi telewizorami w marketach mówią ze TV nowy a on tam się grzał dziesiątki godzin).

I co ?
    Telewizor podaje kod błędu 13 - w manualu znaczy to "NVM I2C communication failure".

Nie mam pojęcia, co to oznacza.
    Chodzi mi żebyś mi wyjaśnił czy jest to jakiś błąd krytyczny, czy może tylko chwilowy,
    Bo powiem szczerze jak na razie nie zauważyłem żeby z telewizorem działał jakos nie tak.
    Zaoszczędziłoby mi to nie potrzebną drogie do sklepu w celu wymiany ( a mam na to 7 dni ), a z natury to duperelami się nie przejmuje.

Z góry dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam.
    Paweł

Dodano po 30 [minuty]:
  • REKLAMA
  • #2 1997909
    czochro
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    Witam. Wg mnie TV do wymiany. "NVM I2C communication failure" = Błąd komunikacji, szyny danych (SDA)czy zegara (SCL), z pamięcią eeprom. Myślę, że oznacza to uszkodzenie tej pamięci lub któregoś ze scalaków sterowanego magistralą I2C.

Może też być taki przypadek, że samo wejście do trybu serwisowego powoduje jakiś reset i wpis do eeproma (np. typu 24C32) jakichś innych danych z ROM procesora głównego niezgodnych z programem umieszczonym w epromie (np. typu 27Cxxx). Z reguły po wejściu w serwis należy najpierw wybrać odpowiednią wersję oprogramowania ( oraz oczywiście kineskop czy głowicę ( głowice )) która jest na naklejce na tym epromie typu np. 27Cxxx i dopiero wychodzić z serwisu. Jeśli wersja oprogramowania w eepromie nie będzie zgodna z wersją w epromie - to po prostu procesor próbuje sterować nieistniejącymi urządzeniami ( nie widzi ich) np. trzecie EURO czy jakiś PIP czy tuner SAT czy dodatkowy tuner TV. W większości wypadków w nowych TV wpisy następują przy "zwykłym" wyjściu z serwisu lub poprzez wyłączenie z pilota czy wyłącznikiem sieciowym.

Zastrzegam, że nie znam tego chassis i moje uwagi mają charakter ogólny.

Pozdrawiam.
REKLAMA