Witam!
Zwracam sie do was z małym prostym pytankiem.
Kupiłem taką antenę kierunkową: zysk 14 db (dołaczyłem jeszcze 10 m kabla)
Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
Ogólny problem mam taki bo mieszkam w domku jednoodzinnym otoczonym w okregu 1 km samymi lasami i wzniesieniami.

Zasieg prawie nie dociera. Przy pomocy tej antenki kierunkowej umieszczonej na maszcie (3m) domu (dom ma ok 10 m wysokości) udało mi sie osiagnąć stabilny zsięg
(w plusie bo mam zamiar wykupic iPLUSA) lecz tylko trzy kreski.
Przy tym wypadku GPRS (stosuję karteGC75e) jest niestabilny i czasami przerywa:cry: a czasami pędzi jak burza.
Krecąc anteną dookoła łapie kilka anten, a wiekszość ma dwie kreski zasiegu.
WIELKIE PYTANKO DO WAS !!!
Czy taka antena może polepszyć moją sytuację
: zysk 27 db
Boję się wyrzucać kase w błoto jak nic sie moze nie zmienic.
Zakładam a wrecz jestem pewien ze Ci co mieli do czynienia z tym sprzetem bedą dokładnie znali odpowiedź na moje pytanie.
Aha i jak ktoś może wie czy zawsze czym wyżej umieszcze antene kierunkową na maszcie to zawsze będzie to równoległe z lepszym zbiorem sygnału.
Czy mogą niżej istnieć "prześwity sygnałowe"
dzięki którym GPRS będzie stabilny.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH:!:
Ps. Ofiarowanie punktów nie jest dla mnie rzeczą OBcą
.
Łukasz
Zwracam sie do was z małym prostym pytankiem.
Kupiłem taką antenę kierunkową: zysk 14 db (dołaczyłem jeszcze 10 m kabla)
Ogólny problem mam taki bo mieszkam w domku jednoodzinnym otoczonym w okregu 1 km samymi lasami i wzniesieniami.
Zasieg prawie nie dociera. Przy pomocy tej antenki kierunkowej umieszczonej na maszcie (3m) domu (dom ma ok 10 m wysokości) udało mi sie osiagnąć stabilny zsięg
Przy tym wypadku GPRS (stosuję karteGC75e) jest niestabilny i czasami przerywa:cry: a czasami pędzi jak burza.
Krecąc anteną dookoła łapie kilka anten, a wiekszość ma dwie kreski zasiegu.
WIELKIE PYTANKO DO WAS !!!
Czy taka antena może polepszyć moją sytuację
Boję się wyrzucać kase w błoto jak nic sie moze nie zmienic.
Zakładam a wrecz jestem pewien ze Ci co mieli do czynienia z tym sprzetem bedą dokładnie znali odpowiedź na moje pytanie.
Aha i jak ktoś może wie czy zawsze czym wyżej umieszcze antene kierunkową na maszcie to zawsze będzie to równoległe z lepszym zbiorem sygnału.
Czy mogą niżej istnieć "prześwity sygnałowe"
POZDRAWIAM WSZYSTKICH:!:
Ps. Ofiarowanie punktów nie jest dla mnie rzeczą OBcą
Łukasz