logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy antena kierunkowa 27 dB poprawi zasięg GSM w lesie?

Lukasz_Fabio 09 Lis 2005 11:21 6208 3
REKLAMA
  • #1 1967307
    Lukasz_Fabio
    Poziom 12  
    Witam!

Zwracam sie do was z małym prostym pytankiem.

Kupiłem taką antenę kierunkową: zysk 14 db (dołaczyłem jeszcze 10 m kabla)
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ogólny problem mam taki bo mieszkam w domku jednoodzinnym otoczonym w okregu 1 km samymi lasami i wzniesieniami.:cry::cry::cry:

Zasieg prawie nie dociera. Przy pomocy tej antenki kierunkowej umieszczonej na maszcie (3m) domu (dom ma ok 10 m wysokości) udało mi sie osiagnąć stabilny zsięg :D(w plusie bo mam zamiar wykupic iPLUSA) lecz tylko trzy kreski. :cry:

Przy tym wypadku GPRS (stosuję karteGC75e) jest niestabilny i czasami przerywa:cry: a czasami pędzi jak burza.:D

Krecąc anteną dookoła łapie kilka anten, a wiekszość ma dwie kreski zasiegu.

WIELKIE PYTANKO DO WAS !!!

Czy taka antena może polepszyć moją sytuację:?::?:: zysk 27 db
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Boję się wyrzucać kase w błoto jak nic sie moze nie zmienic.

Zakładam a wrecz jestem pewien ze Ci co mieli do czynienia z tym sprzetem bedą dokładnie znali odpowiedź na moje pytanie.

Aha i jak ktoś może wie czy zawsze czym wyżej umieszcze antene kierunkową na maszcie to zawsze będzie to równoległe z lepszym zbiorem sygnału.
    Czy mogą niżej istnieć "prześwity sygnałowe":D dzięki którym GPRS będzie stabilny.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH:!::!::!:

Ps. Ofiarowanie punktów nie jest dla mnie rzeczą OBcą :-).

Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 1967710
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Fale w zakresie GSM/DCS rozchodzą się często w sposób nieprzewidywalny. Ja sam byłem bardzo zdziwiony gdy kilka lat temu szukając w mieszkaniu najlepszego miejsca dla anteny (samochodowej) odkryłem że najlepsze zasięgi mam wcale nie w pobliżu okna tylko w głębi mieszkania przy ścianie bez okien. A też mieszkałem na zboczu lasu i kilka km od najbliższego BTS-a.
    Zanim więc zmienisz antene radziłbym Ci pobiegać z nią trochę w różne rejony dachu bo możliwe że znajdziesz miejsce o większym natężeniu pola.
    Popróbuj również zmieniac polaryzację (maksimum sygnału nie koniecznie złapiesz w pozycji pionowej)
    Poza tym polecałbym zaopatrzyć się w jakąś nokię DCT3 z Netmonitorem i przy okazji zidentyfikować okoliczne BTS-y (ustalisz nawet odległość od każdego z nich), odczytasz także poziom odbieranego sygnału w decybelach co pomoże ustawić antenę dokładniej niż patrząc tylko na "kreski".

Zobacz tez anteny na stronach Dipola:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (przynajmniej mają homologację)
  • REKLAMA
  • #3 1968331
    Lukasz_Fabio
    Poziom 12  
    Bardzo ciekawa sugestia.

To jest prawdziwy SPECJALISTA! :-)

Na razie dziękuję.

Nie łatwo mi będzie przesuwać cały maszt po dachu ale spróbuję.

Dzisiaj ustawiłem antene w innym kierunku chociaż nadal trzy kreski ale chyba trafiłem (bynajmniej na razie) w setno.

Wszystko chodzi bez przerw wiec zakupie sobie licencje iPLUSA.

Mimo wszystko jestem człowiekiem który zawsze dąży do doskonałości wiec zrobię jak mi napisałeś ale kolejnym celem będzie ściągnięcie EDGA z dalszej odległości. Do miasta po przekątnej mam 10 km.

Może może ...

POZDRAWIAM!!!

DZIEKI SERDECZNE!

Łukasz
  • #4 14030558
    stachu_18
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Podłączę się do tematu, bo widzę, że mam co czynienia ze specjalistą.
    Chodzi o porównanie 2 anten, które przesyłają dane po GSM ze stacji badawczej.

Sprawa dotyczy zmiany opisanej http://www.kathrein.pl/anteny_stacji_bazowych/wiadomosci.php?art=110 artykule.

Proszę o informację, czy będzie jakaś różnica w funkcjonowaniu ?
REKLAMA