logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie uzyskać ekspertyzę telekomunikacyjną do podważenia danych policji?

sebastian01 09 Lis 2005 13:20 5604 6
REKLAMA
  • #1 1967576
    sebastian01
    Poziom 11  
    Witam

Poszukuję kontaktu - osoby lub instytucji, która by mogła wystawić ekspertyzę w zakresie telekomunikacji. Jakie instytucje mogą wystawić takie dokumenty?
    Potrzebuję o wystawienie dokumentu, który by podważył informację policji. Sprawa dotyczy możliwości zestawienie połączenia do mnie na telefon stacjonarny (TP S.A.) bez wykazania tego w rejestrze połączeń przychodzących (na moim telefonie). W rozmowie z prokuratorem dowiedziałem się, że konieczne jest przedstawienie przeze mnie dokumentu podpisanego przez specjalistę w tej dziedzinie.

Pozdrawiam,
    Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 1968250
    dastin!
    Poziom 11  
    1. Przede wszystkim TPSA (operator nie musi rejestrować numerów połączeń przychodzących na konkretny numer, chociaż istnieje taka możliwość przy spełnieniu pewnych warunków)
    2. Można też u producenta lub importera urządzenia telekomunikacyjnego (nie wszystkie telefony przy połączeniach bez identyfikacji rejestrowały takie połączenie, w szczególności nieodebrane)
    3. Oraz Instytut Łączności (wydaje potwierdzenia zgodności, wcześniej homologacje)
    4. Pozostaje jeszcze URTiP
  • REKLAMA
  • #3 1968288
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Czegoś nie rozumiem jak to ma być :
    otrzymałeś biling z TP w nim nie ma informacji o połączeniach przychodzących do "ciebie" i od "ciebie" które są w swerze twoich zainteresowań więc jak to rozumieć.
    Ktoś czy "coś" wyłączyło twój telefon (przerwali linię telefoniczną i podłączyli swoją) podłączyli to "coś" i do ciebie zadzwonili i potem z powrotem podłączyli linię?

ps

Moje pytanie jest takie kto podpisze się pod czymś takim (że miało to miejsce) i co ma to udowodnić

Oczywiście pytanie moje jest "retorycznne" i nie oczekuję odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #4 1968532
    sebastian01
    Poziom 11  
    Jack14 napisał:
    Czegoś nie rozumiem jak to ma być :
    otrzymałeś biling z TP w nim nie ma informacji o połączeniach przychodzących do "ciebie" i od "ciebie" które są w swerze twoich zainteresowań więc jak to rozumieć.
    Ktoś czy "coś" wyłączyło twój telefon (przerwali linię telefoniczną i podłączyli swoją) podłączyli to "coś" i do ciebie zadzwonili i potem z powrotem podłączyli linię?

ps

Moje pytanie jest takie kto podpisze się pod czymś takim (że miało to miejsce) i co ma to udowodnić

1. Nie ja otrzymałem tylko prokuratura i interesują mnie jedynie połączenia przychodzące do mnie.

2. Potrzebuję opinię specjalisty, że coś takiego jest możliwe i nie można wykluczyć takiego działania - zestawienie połączenia jakimkolwiek sposobem bez odnotowania tego w wykazie rozmów przychodzących.

3. Wiem, że próba udowodnienia może być niemożliwa, ale obecnie w aktach sprawy jest jednoznaczne stwierdzenie - każde połączenie jest zarejestrowane na centrali. Niesie to dla mnie absurdalne (ale prawdziwe) konsekwencje....

Sebastian
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1968588
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Cześć Sebastain,

Nie do końca rozumiem czego oczekujesz, ale jest tak.
    Centrala cyfrowa która zestawia połączenie abonenta A z abonentem B rejestruje absolutnie wszystko, co towarzyszy proceosowi zestawiania. Wynikiem procesu mogą być następujące efekty: połączenie doszło do skutku, abonent A natrafił na sygnał zajętości (abonent B akurat rozmawia), nikt nie odebrał połączenia, błędna informacja wybiercza (abonent A pomylił się podczas wybierania numeru) i wiele innych drobiazgów. Oczywiście przy każdym przypadku - czas. Jest to tzw. statystyka ruchowa central. Nie ma możliwości, aby coś zostało pominięte. Może być tak, że czasami nie można jakichś danych jednoznacznie zidentyfikować, bo np. zaprezentowały się z numerem zbiorczym wiązki łączy, ale ślad jest zawsze. Biling natomiast pokazuje wyłącznie połączenia wychodzące, które doszły do skutku, gdyż tylko te rzutują na wysokość rachunku. Biling rozmów przychodzących jest dostępny wyłącznie dla określonych służb (sąd, prokuratura, policja).

Mam nadzieję, że te informacje Ci się do czegoś przydadzą.

Pozdrawiam
    vper
  • #6 1968694
    sebastian01
    Poziom 11  
    vper napisał:
    Nie do końca rozumiem czego oczekujesz, ale jest tak.
    Centrala cyfrowa która zestawia połączenie abonenta A z abonentem B rejestruje absolutnie wszystko, co towarzyszy procesowi zestawiania. (...) Jest to tzw. statystyka ruchowa central. Nie ma możliwości, aby coś zostało pominięte. Może być tak, że czasami nie można jakichś danych jednoznacznie zidentyfikować, bo np. zaprezentowały się z numerem zbiorczym wiązki łączy, ale ślad jest zawsze. (...)

Domyślam się, że centrala cyfrowa rejestruje wiele parametrów. Oczywiście biling rozmów przychodzących TP przedstawiła na wniosek prokuratury. Na tym bilingu, który widziałem są jedynie połączenia które zostały nawiązane. Nie ma żadnych informacji dodatkowych o których piszesz - nie wiem tylko czy po prostu nic się nie działo, czy pominęli to... Zakładam, że TP standardowo przedstawia minimum, a dopiero później jak się naciska szuka się dalszych śladów.

Ktoś przekazał mi informację, że centrale nie rejestrują połączeń testowych z centrali macierzystej. Czy potwierdzasz to?

To co zarejestruje centrale to ruch przez nie przechodzący. Jeżeli przetniemy linię między moim aparatem, a centralą i zestawimy połączenie: mój aparat <-> aparat X centrala nic nie zarejestruje, bo nic przez nią nie przeszło... Dla ukrycia faktu przerwania linii dołączam dodatkowy aparat wiszący na linii po stronie centrali:
    mój aparat <-> aparat X // aparat Y <-> centrala

To co chcę uzyskać to stwierdzenie na piśmie podpisane przez kompetentną osobę, że istnieje taka możliwość. Pozwoli to po raz kolejny umorzyć sprawę przez prokuratora.

Sebastian
  • Pomocny post
    #7 1971629
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Cześć Sebastian,

Biling to jakby z definicji wykaz połączeń zrealizowanych (czyli takich które doszły do skutku). Prokurator najczęściej pyta o połączenia zrealizowane w określonym przedziale czasu (np. w przeciągu konkretnego dnia). Jeśli pytanie nie zostało postawione bardziej szczegółowo to i odpowiedź jest standardowa. Czasem jest też tak (to zależy od typu centrali), że operator nie ma oprogramowania niezbędnego do obróbki statystyki ruchowej. Nie jest to wyposażenie standardowe centrali, a kosztuje bardzo dużo kasy. W takim przypadku nawet gdyby zapytanie prokuratora było bardzo szcegółowe, odpowiedź będzie jedna - brak możliwości technicznych.

Jeśli chodzi o połączenia testowe o których piszesz, to nie bardzo wiem o co chodzi. Jeśli jest to połączenie testowe wykonywane przez operatora centrali (np. na odzewnik akustyczny), to jest to taki sam mechanizm jego zestawiania jak w układzie abonent-abonent. Wszystko co jest zestawiane za pomocą informacji wybierczej, bez względu na to czy robi to człowiek, czy automat jest rejestrowane i w zapisie centrali wygląda identycznie jak "zwykłe" połaczenie telefoniczne.

Jeśli chodzi o podany przez ciebie przykład połączenia z pominięciem centrali to jest to przypadek teoretycznie możliwy. Bardzo łatwo może go zrealizować monter z szafy telekomunikacyjnej za pomocą specjalnego aparatu monterskiego (tzw. "montera") z generatorem dzwonienia. Jest to normalna praktyka przy lokalizacji uszkodzeń linii. Rozpina się Twoją linię na łaczówce w najbliższej szafie, na odcinku w kierunku do Ciebie wpina się "montera" i nawiązuje się połaczenie z Twoim aparatem telefonicznym. Ty nie wiesz bo nie rozróżnisz tego, czy połączenie zestawiane jest przez centralę czy bez jej udziału. Siłą rzeczy na centrali nie pozostanie żaden ślad po takim eksperymencie. Centrali nie musisz maskować przerwania linii. Jeśli to zwykła linia analogowa, to ona tego nie czuje (to tak jak byś wypiął aparat z gniazdka telefonicznego). Operacji takiej nie da się przeprowadzić w przypadku takim, kiedy korzystasz z linii cyfrowej (ISDN 2b+D), linii radiowej lub PCM-ki (chyba że wepniesz się za PCM-ką).

Pozdrawiam
    vper

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano instytucji lub specjalisty mogącego wystawić ekspertyzę telekomunikacyjną podważającą dane policji dotyczące rejestracji połączeń przychodzących na telefon stacjonarny (TP S.A.). Wskazano, że operator TP S.A. nie musi rejestrować wszystkich połączeń przychodzących na poziomie abonenta, choć centrala cyfrowa rejestruje szczegółowo proces zestawiania połączeń, w tym połączenia zrealizowane, odrzucone czy błędne wybieranie numeru. Bilingi rozmów przychodzących są dostępne jedynie dla uprawnionych służb i zawierają informacje o połączeniach zrealizowanych, co może nie obejmować połączeń testowych lub innych zdarzeń sieciowych. Wskazano możliwe źródła ekspertyz: TPSA, producentów lub importerów urządzeń telekomunikacyjnych, Instytut Łączności oraz Urząd Regulacji Telekomunikacji i Poczty (URTiP). Podkreślono, że niektóre centrale mogą nie posiadać oprogramowania do analizy pełnej statystyki ruchowej, co ogranicza zakres dostępnych danych. Poruszono także kwestię możliwości przerwania linii i zestawienia połączenia poza centralą, co mogłoby skutkować brakiem rejestracji w bilingu operatora, jednak wymaga to specjalistycznej opinii. Ekspertyza powinna potwierdzać techniczną możliwość zestawienia połączenia bez odnotowania go w standardowym wykazie rozmów przychodzących.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA