logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie bilingowe do weryfikacji rachunków TPSA - czy jest dostępne?

TELERADIOMECHANIKA 15 Mar 2006 19:24 1913 12
REKLAMA
  • #1 2418363
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 205
    Mam pytanie do fachowców w dziedzinie telekomunikacji:
    Chcę mieć własne urzadzenie bilingowe, podłączone nawet do kompa,żeby na koniec miesiąca zweryfikować biling mój i biling z TPSA.
    Coś mam podejżenia,że operator dokłada jakieś impulsy i rozmowy,których nigdy nie przeprowadzałem, a widzę to po rachunkach.
    Myślę,że chyba nie jeden z Was ma te problemy.Jak je można rozwiązać.
    Czy już ktoś opracoiwał takie urzadzenie,a jeżeli tak, to czy jest dostepne.
    Czekam na wszelkie sugestie i uwagi.Pozdrawiam....
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #2 2418523
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    mozna uruchomić tz TELETAXA -ale przy abonemencie sekundowym na wiele się to nie zda...
  • REKLAMA
  • #3 2418790
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jeśli ja dobrze zrozumiałem to "servistel" nie o to chodziło pytającemu a raczej o coś takiego jak mała centralka posiadająca własny bufor połączeń i program do taryfikacji połączeń czyli gdzie, na jaki numer jak długo rozmawiał, ile to go kosztowało.
    Jeszcze nie widziałem takiego rozwiązania domowego, kiedyś lata temu było coś takiego jak RT3 (jeśli nie przekręciłem nazwy) ale zawsze pozostaje margines błędu związany z odpowiednim zaprogramowaniem i 100% pewnością że będzie zawsze włączony a nie "przypadkowo" odłączony.
  • #4 2418857
    telwisalfa
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Wydaje mi się ze szczegółowy biling jaki możesz poprosić od operatora powinien rozwiać Twoje wątpliwości.
  • #5 2419410
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    No tak,ale w ciągu miesiąca nie jestem w stanie zapamietać gdzie i kiedy dzwoniłem.Niby na bilingu wszystko się zgadza.Ale wiadomo,że mogą być tzw ukryte impulsy w TPSA i to one są doliczane do całego rachunku.Przecież to wszystko nalicza komputer,a w komputerze można wszystko zrobić.I myśłę,że to nie jest problem tpsa, to może się zdarzyć w innych sieciach, szczególnie komórkowych.Operatorzy sobie nie dadzą krzywdy zrobić.Nie wiem,może jestem nieufny ,ale w dzisiejszych czasach -czy można mieć 100 % zaufania do operatorów?
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #6 2419458
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    telwisalfa napisał:
    Wydaje mi się ze szczegółowy biling jaki możesz poprosić od operatora powinien rozwiać Twoje wątpliwości.
    a z czym go porownasz jesli masz watpliwosci ze rznie cie operator na polaczeniach....? a jest to raczej mozliwe bo juz i ja sie spotkalem na tym ze tpsa doliczala jakies dziwne polaczenia klientom.....
  • #7 2420141
    telwisalfa
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    Trochę się orientuję jak przebiega proces taryfikacji i nie chce mi się wierzyć by osoby zajmujące się bilingiem ,,bawiły się" w takie machlojki.
    Bardziej jestem skłonny uwierzyć w nieszczelność sieci.
  • REKLAMA
  • #8 2425162
    PiterAnia
    Spec od central telefonicznych
    Ocena: 19
    Miałem kiedyś taki przypadek iż klient dzwonił, nikt nie odbierał, klient odkładał słuchawkę. Na bilingu była ta rozmowa zaliczona.
    Testowałem to osobiście, i faktycznie na bilingu z TP było parę połączeń z tych niezrealizowanych połączeń.
    Co do reklamacji to wiadomo z góry co odpowie TP :D.

Co do rozwiązań aby samemu bilingować, to i tak tylko dla swojej informacji, biling wewnętrzny klienta nie jest podstawą do reklamacji :cry:
  • REKLAMA
  • #9 2425192
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    To prawda: z TPSA i z innymi operatorami jeszcze nikt nie wygrał.Oni umieli sobie ustawić rynek usług.
    No ale jakiś sposób musimy na nich mieć.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • #10 2429293
    bmaka
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Są dwie metody pozwalające spradzić poprawność naliczanych kosztów rozmów. Obydwie polegają na odbieraniu pownych sygnałow z centrali. Pierwsza to teletaksa (o której już ktoś pisał). Polega ona na tym, że w takt zaliczeń, do abonenta wysyłane są impulsy 16 kHz (czasem 12 kHz). Są aparaty telefoniczne które potrafią odbierać takie sygnały. Słabością tej metody jest najczęściej kiepskiej jakości linia telefoniczna która w skuteczny sposób tłumi te impulsy. Druga metoda polega na odebraniu z centrali tzw. odwrócenia pętli. Jest to krótkotrwała zamiana biegunowości na linii. W tym przypadku słabą stroną jest rozbieżność zegara centrali z zegarem w urządzeniu liczącym czas rozmowy (dotyczy dokładności ustawienia godziny i dokładnosci działania zegara). Wniosek: nie ma metody która pozwoli abonentowi w 100% sprawdzić poprawność naliczeń. Korzystanie z naliczania sekundowego lub np. z DWiW w praktyce uniemożliwia weryfikację.
  • #11 2448640
    krzynio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Problem rozliczania (taryfikowania) zrealizowanych rozmów telefonicznych jest jednym z bardziej problematycznych.

Dla linii analogowych istnieje możliwość stosowania urządzeń rejestrujących wybierane numery i rozliczających koszt takiego połączenia na podstawie :
    1. Impulsów TELETAXY 16kHz (co już było na forum), impulsy teletaxy "powinny" pojawiać się po rozpoczęciu każdej jednostki taryfowej tzw. IMPULSU - co jest zależne od czasu i kierunku ( GSM, międzymiastowe, 0800... itd). Przy numerach typu AUDIOTELE (0700.... 0400... 0300) impulsy teletaxy mogą się pojawić jako pakiet za cały czas połączenia zaraz po jego uzyskania i wtedy nie ma znaczenia czas rozmowy. Pierwszy impuls pojawia się po uzyskania połączenia - można zastosować prosty odbiornik tych impulsów zrealizowany na NE567 i uzupełniony o licznik cyfrowy lub elekrtomechaniczny zliczający impulsy. Pod koniec okresu rozliczeniowego porównać ilość impulsów licznika i bilingu operatora.
    Zgodność powinna wynosić powyżej 90% ale operatorzy nie zawsze chcą lub mogą podać taką sygnalizację.
    2.Zmiana polaryzacji na łączu abonenckim po uzyskaniu połączenia ( też było na forum). Aby rozliczyć takie połączenie niezbędne jest urządzenie zapisujące wybrany numer i bardzo precyzyjnie liczące czas połączenia.
    Dopiero mając te dwa parametry można wyliczyć koszt rozmowy używając do tego zestawu taryf dla poszczególnych kierunków. Problem pojawia się w połączeniach trwających w czasie tzw. "przełamania taryf" np. o godz 18 (rozpoczyna sie taryfa NOCNA) impulsy zaliczające pojawiają się w odstępach dwa razy dłuższych. Metoda skomplikowana, droga i z małą zgodnością. Operatorzy mogą nie mieć możliwości włączenia "odwrócenia polaryzacji" - po prostu centrale telefoniczne zostały odchudzone z tych elementów (było drogo)

Jeżeli jeszcze abonent korzysta z innego planu taryfowego niż standardowy (np. socjalny, czy darmowe "łikendy" to można od razu się poddać.
    Dodam że w stosunku do operatorów żadne wydruki i wskazania z rejestratorów nie są podstawą do reklamowania wysokości rachunków.

Jeżeli mamy ISDN to można skorzystać z funkcji AOCD czyli podawania kosztów połączenia naliczanych w trakcie jego trwania lub bezpośrednio po jego zakończeniu. Takie informacje są podawane na wyświetlacz telefonu ISDN.
    Dostępność urządzeń dokonujących taryfikacji jest teraz niewielka (kiedyś był RT-3 z Tarnowa i TELEVOX ale jak jest teraz, trzeba poszukać).
    Życzę wytrwałości w walce z operatorem.
    K.
  • #13 2456516
    Tedi30
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Oczywiśćie spotkałem sie z takim urzągzeniem w Nimczech juz w 1990r zakłada to urzondzenie Telecom i nie bierze abonamentu a unas za wyswietlanie nr.jak ktos dzwoni płacę 3zł . A unich rozmowy sa po 2 centy za 1min z domowego. Znajomy mial coś takiego tam .Duzo osób korzystało z jego telefonu więc odrazu kasowal nalezność.UNAS TPSA TAKIE COS NIE ODPOWIADA ?????

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości posiadania własnego urządzenia bilingowego do weryfikacji rachunków TPSA, które pozwoliłoby na niezależne sprawdzenie poprawności naliczeń rozmów telefonicznych. Użytkownicy wskazują na istnienie metod odbioru impulsów taryfikacyjnych, takich jak TELETAXA (impulsy 16 kHz lub 12 kHz) oraz odwrócenie pętli (zmiana biegunowości linii), które mogą być wykorzystane do rejestracji i taryfikacji połączeń. Jednakże jakość linii telefonicznej i synchronizacja zegarów stanowią ograniczenia tych rozwiązań. Wspomniano o urządzeniach rejestrujących wybierane numery i zliczających impulsy, np. prosty odbiornik na układzie NE567 z licznikiem cyfrowym lub elektromechanicznym. W przeszłości istniały rozwiązania takie jak RT3 oraz urządzenia dostępne na rynku niemieckim, jednak w Polsce brak jest powszechnie dostępnych, domowych urządzeń bilingowych. Podkreślono, że biling wewnętrzny klienta nie jest podstawą do reklamacji u operatora, a dokładna weryfikacja rachunków jest utrudniona przez stosowanie taryfikacji sekundowej i innych mechanizmów operatorów. Wskazano również na możliwość występowania błędów lub nieszczelności sieci, które mogą powodować naliczanie nieautoryzowanych połączeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA