logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór anten zewnętrznych do AP na odległość 150m między budynkami

mariuszg 09 Lis 2005 13:35 918 2
REKLAMA
  • #1 1967612
    mariuszg
    Poziom 12  
    Witam.

Mam problem z dobraniem (bo sie na tym nie znam) 2 anten do AP

Istnieje sieć komputerowa w pomieszczeniu A (radiowa) - AP + kompy z kartami WIFi,

Istnieje sieć komputerowa w pomieszczeniu B(druga sala oddalona jakieś 150m) - sieć logiczna klasyczna na skrętce. W nią wpuszczony internet.

Obie sieci w tej chwili działają.

I teraz tak.

Mój plan jest taki: Dokupić AP i podłaczyć go w sali B i dać jako punk dostępowy (AP), przestawić AP w tryb (REPEATER) w sali A i w ten sposób bede miał internet wszedzie (w sali A i B) -jak sie myle to mnie wyprowadzcie z błędu.

I najważniejsze. Anteny muszą być na zewnątrz - widocznosć między nimi bedzie 100% (żadnych przeszkód), jakie to mają być anteny ?? z jakim wzmocnieniem, jakiego typu itd. Jednocześnie chodziło by mi o to żeby ten sygnał (brodband) nie rozchodzil sie za szeroko , to ma być tylko miedzu tymi w pomieszczeniami.

Z góry dziękuje za wypowiedzi i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1993968
    columbo
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    moim zdaniem zastosuj anteny kierunkowe np typu yagi powinny wystarczyc przy zachowaniu widocznosci
  • #3 1997740
    ericsson8
    Poziom 12  
    yagi??? no co Ty zamocne szkioda kasy ...PROPONUJE zrobic anteny jak Chcesz porady to wal ericsosn8(_at_)o2.pl Pozdrawiam a jak masz z tym problem to ja CI zrobie za duuuuuzo mniejsze pieniadze
REKLAMA