logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny dookólnej czy sektorowej do sieci na działce 800m?

dida406 29 Cze 2007 20:32 5964 33
REKLAMA
  • #1 4033849
    dida406
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam
    mam pytanie
    jaką lpiej kupić antene sektorową zy dookólną??
    bo chce zrobić swoją sieć bezprzewodowa dla własnego użytku
    bo dom mam na początku działki i chce aby na reszcie działki też był net
    i nie wiem czy dać sektor czy dookolną??
    i drugie pytanie jaką mocną ją mam dać aby nadawała na ok 800m , ale żeby był bardzo mocny sygnał bo musi też przejść przez kilka budynków i chodzi mi o to żeby na końcu tych budynków był taki w miare sygnał
    prosze o odpowiedź

Proszę poprawić tytuł tematu (wielkie litery) zgodnie z regulaminem, inaczej post trafi do kosza!
    Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #2 4033949
    baczek007
    Poziom 23  
    Ocena: 18
    Wszystko zalezy od konkretnej sytuacji.
    Ale jezeli liczysz, ze sygnal WIFI przejdzie przez budynek - to zapomnij o tym.
  • #3 4033966
    dida406
    Poziom 14  
    teraz mam antene kiedunkową do nadawania i jest jedna kreska gdy przechodzi przez ściany
  • #4 4034006
    przemek220
    Poziom 13  
    W paśmie 2.4 GHz widoczność optyczna jest niezbędna do wykonania prawidłowo działających linków. Nie robi się linków przez ściany :) bo to nie będzie działać lub będzie działać baaardzo kiepsko. Żeby wszystko było elegancko ja zrobiłbym to tak: jeśli wszyscy klienci są po jednej stronie to na antene dałbym jakąś panelówkę około 10dbi. Natomiast jeśli klienci są z różnych stron to zakupiłbym antenę dookólną 10dbi. Do tego AP Ovislink 5460 z oryginalnym softem + szyfrowanie WPA2/AES, do 20 osób na takim APeku pociągnie bez problemu. Ale pamiętaj nie rób linków przez ściany bo to się zemści.
  • #5 4034020
    dida406
    Poziom 14  
    ale to tylko będzie laptop używany
    i on może być wszędzie . czesem w budynku a czasem na zewnątrz
  • #6 4034157
    przemek220
    Poziom 13  
    A to sie nie zrozumieliśmy. Ale mimo wszystko przez ściany to będzie zawsze
    lipa. A powiedz ile teraz masz metrów kabla przy tej antenie ?
  • REKLAMA
  • #7 4034557
    dida406
    Poziom 14  
    ok 14m .a czy kabel ma jakieś znaczenie??
  • #8 4034688
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Kabel jest najważniejszy.
    Wsadź nadajnik w jakąś puszkę wodoszczelną pod antenę i z niej dopiero wyprowadź krótki przewód do anteny.
    Zobaczysz że będzie zupełnie inaczej.
    14m kabla daje bardzo duże tłumienie na tych częstotliwościach.
    Tłumienie w kablu może zabierać prawie cała moc jaką promieniuje twój nadajnik i do anteny dochodzi wtedy 1/10 tego co powinno.
  • #9 4034866
    dida406
    Poziom 14  
    a powiedz mi bo mam ap i u mnie na kompie gdy sprawdzam łącze na dsl.cz to mi pokazuje 500kb/s a ten ap co nadaje sygnał jakoś go spowalnia ( chodzi o to że mam lapa przy tym ap sygnał jest znakomity a jak w nim sprawdzam łącze to jest 15kb/s
    nie wiecie co to może byc??
  • #10 4036887
    przemek220
    Poziom 13  
    Przesterowanie sygnału ??? Za blisko i za duża moc.
  • #11 4037041
    argon
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ostatnio znajomy zrobił sieć na osiedlu zbudowanym z "tekturowych" domków (gips-karton). Postawił na balkonie sektor + mikrotika i ma zasięg na większości osiedla. Widoczności optycznej w większości wypadków nie ma (parter, blok w dołku), ale internet jakoś ludziom działa z tego co widziałem. Z drugiej strony, klientów ma raczej w niewielkiej odległości...
  • #12 4037146
    dida406
    Poziom 14  
    ale czemu jest taki spadek sygnału?? mój ap ma dwie anteny jedna nadaje na dachu a ta druga po domu i na tej w domu jest takie słabe łącze??
    na kompie mam 500 a na lapie mamm 15 nie wiecie czemu ?
  • #13 4039126
    przemek220
    Poziom 13  
    Do argon: wiesz co dobrze to określiłeś "jakoś działa" zasada nr 1 mówi że bez widoczności optycznej linków się nie robi. Gdy chcesz mieć co chwile telefony od niezadowolonych klientów to proszę bardzo.

Do dida406: co to za ap z 2 antenami ?? jedna jest na 2.4GHz a druga na 5 GHz ??????
  • #14 4039242
    jedynygarf
    Poziom 20  
    przemek220 napisał:
    Do argon: wiesz co dobrze to określiłeś "jakoś działa" zasada nr 1 mówi że bez widoczności optycznej linków się nie robi. Gdy chcesz mieć co chwile telefony od niezadowolonych klientów to proszę bardzo.

Do dida406: co to za ap z 2 antenami ?? jedna jest na 2.4GHz a druga na 5 GHz ??????

Masz racje napewno to tylko "jakoś działa" i znając zycie na ap antena jakaś allegrówa która tylko zaśmieca eter a jeszcze więcej śmieci zbiera, a pingi to gramat sam kiedyś przez to pezechodziłem

2 sprawa ten ap to napewno jakiś stary syf z 2 antenaki w 2,4
  • REKLAMA
  • #15 4039328
    dida406
    Poziom 14  
    obydwie są na 2,4 i jest to planet wap .......... i to nie jest syf!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #16 4039343
    jedynygarf
    Poziom 20  
    planet ma wiele wap... :P dobrze ze podałeś model hehe
  • #18 4040108
    argon
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Przy 14m kabla to się nie dziwię że słabo działa. Napisz jaki to kabel i czy dobrze zabezpieczyłeś połączenia przed dostępem wody, jaką masz antenę (producent, typ, charakterystyka), jak ją zamontowałeś... Poza tym ja bym sadził APka w puszce na dach i pociągnąłbym do niego skrętkę z power-over-ethernet, dając jak najmniej kabla antenowego :P
    Odnośnie "jakiegoś działania" sieci znajomego, działała całkiem nieźle jak ją ok. miesiąc temu widziałem, ale obawiam się że po zmianie pogody (deszcz, śnieg, itp.) może przestać działać. Wiele razy przekonałem się że widoczność to podstawa, i że to się mści w najmniej odpowiednim momencie...
  • #19 4040173
    dida406
    Poziom 14  
    kupiłem jmuż kabel sieciowy
    i zamierzam wystawić ap na dach że będę miał kabel antenowy ok 1m
    a jaki najlepiej założyć kabel ??jaki typ??
    narazie używam anteny kierunkowej yagi 19 , ale planuje założyć sektorową
    tylko nie wiem jaką??

Dodano po 2 [minuty]:

myślałem o takiej http://www.allegro.pl/item208057221_antena_sektorowa_crack_z_13au_zasieg_do_5km_.html
    ale nie wiem czy będzie dobta?? doradźcie mi czy taka może być??

Dodano po 1 [minuty]:

i jak mam zmienić temat na małe litery (nie wiem bo pierwszy raz korzystam z forum)

Zdanie rozpoczynamy wielką literą!
    [_P_]
  • #20 4040317
    mpn103
    Poziom 34  
    Kabelek jak najgrubszy.
    Może być H-1000, CNT400, ale wystarczy także H-155.
    Dobre pozłacane, zaciskane złaczki i wodoszczelna puszka na sprzęt.

Ten WAP-1965 nie jest takim złym APkiem, ma tylko 15dBm mocy, czyli w przeliczeniu na mW to jest 32mW co jest wynikiem bardzo kiepskim.
    Zależy jeszcze jaką zamontujesz antenę i jakie będą straty sygnału na kablu o dł. 1m.

Jako antenę polecam to: http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,1233
    Ma dosyć dobry kąt promieniowania aby wysłać sygnał tam gdzie chcesz i również posiada metalową, hermetyczną skrzynkę na AP.
    Wtedy montujesz króciutki kabalek H-155 ze złączkami z jednej strony złączka NM3-D, a drugiej złączkę RP-SMA-D.

Biorąc pod uwagę moc AP równą 32mW i zysk anteny 19dBi to wychodzi z przeliczeń ok 1,5W mocy wypromieniowanej z anteny.
  • #21 4040616
    dida406
    Poziom 14  
    ta antena którą podałem w linku ma 13dBi

a powiedz mi jak zmienić temat na małe litery???????

ja nie musze mieć aż takiej dobrej anteny bo to tylko na 500m potrzebuje sygnał
  • #22 4040760
    mpn103
    Poziom 34  
    Temat już jest zmieniony.
    Ta antena którą podałeś w linku też może być. Nie znam jej akurat, ale wygląda solidnie.
  • #23 4041438
    dida406
    Poziom 14  
    bo potrzebuje bardzo dobry sygnał na tych 500m bo w takiej odległości maxymalnej może być laptop . a czym sie różni antena co ma 13 dBi a 19dBi?? tylko wielkością?? czy czym??

Dodano po 35 [minuty]:

przecztałem info otej antenie co mi podałeś link i ona ma za mały kąt promieniowania
  • #24 4041724
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 729
    Cytat:

myślałem o takiej http://www.allegro.pl/item208057221_antena_sektorowa_crack_z_13au_zasieg_do_5km_.html
    ale nie wiem czy będzie dobta?? doradźcie mi czy taka może być??

Nie może być. Kup cos porządnego - Interline horizon Midi spokojnie wystarczy.

yagi.pl to garaż.
  • #25 4041986
    dida406
    Poziom 14  
    a masz jakiegoś linka z tą anteną???

Nie wykonanie polecenia moderatora (czytaj wyżej) skutkuje ostrzeżeniem i zamknięciem tematu (odnosi sie to nie tylko do autora postu).
    [_P_]
  • #26 4041994
    dktr
    Poziom 26  
    z horizonem - tak.
    ze sprzętem allegrowym pożegnałem sie z 1.5 roku temu.

http://lipowa.net/lan/gfx/mapa

wiekszosc na panelach netusa 8dbi, albo panelach interline - baza leśna to horion midi.

anteny kupisz tu:
    http://www.interline.pl/html/index.php?lang=polish
  • #27 4043354
    dida406
    Poziom 14  
    a jaką byś mi polecił antene najlepiej jakąś małą i bardzo mocną???

info do moderatora : jak zmienić temat na małe litery?? jestem pierwszy raz na forum i nie wiem jak to sie zmienia

Dodano po 4 [minuty]:

czyli taką antene byś mi polecił : http://www.777ebuy.com/product_info.php?cPath=1_7_535&products_id=5169
    to jest ta o której napisałeś w powyższym poście??
  • #28 4043378
    dktr
    Poziom 26  
    Tak to jest ta antena - jest bardzo dobra.

http://lipowa.net/lan/gfx/mapa

baza leśna to właśnie ta antena
  • #29 4043399
    dida406
    Poziom 14  
    a na jaką odległość ona nadaje?? tak ok?? i czy ona nadaje sygnał w dół te z??

Dodano po 8 [minuty]:

a jak ona będzie sie sprawować przy planecie wap 1965??
  • #30 4043598
    mpn103
    Poziom 34  
    Dida406, to na jaką odległość sygnał poleci to już jest sprawa zabudowań na jego drodze.
    Pamiętaj że aby zapewnić dobre połączenie musi być zapewniona widoczność optyczna anten.
    Jeżeli to nie jest zapewnione to leżymy.

Dida406, zaczynaj zdanie od wielkiej litery.
    A jak widzisz temat jest z małych czyli już się o niego nie pytaj.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny dookólnej lub sektorowej do sieci bezprzewodowej na działce o powierzchni około 800 m, z uwzględnieniem przesyłu sygnału przez kilka budynków. Podkreślono, że w paśmie 2,4 GHz niezbędna jest widoczność optyczna do uzyskania stabilnego i silnego sygnału, a transmisja przez ściany znacząco osłabia łączność. Zalecane jest stosowanie anten sektorowych o zysku około 10 dBi, gdy klienci znajdują się po jednej stronie, lub anten dookólnych o podobnym zysku, gdy urządzenia są rozmieszczone wokół nadajnika. Wskazano na istotność jakości i długości kabla antenowego – długi kabel (np. 14 m) powoduje duże tłumienie sygnału, dlatego lepiej umieścić punkt dostępowy (AP) blisko anteny i używać krótkiego kabla wysokiej jakości (np. H-155, H-1000, CNT400) z wodoszczelnymi złączami.

Jako przykład dobrego AP wskazano Planet WAP-1965 o mocy 15 dBm (32 mW), który przy zastosowaniu anteny o zysku 19 dBi może osiągnąć efektywną moc wypromieniowaną około 1,5 W. Dyskutowano także o antenach sektorowych, m.in. modelu Interline Horizon Midi, polecanym jako solidne rozwiązanie do zasięgu do kilku kilometrów, oraz o antenie sektorowej Crack z zyskiem 13 dBi, która może być wystarczająca na około 500 m. Zwrócono uwagę, że anteny pionowe nie promieniują sygnału w dół, a charakterystyka promieniowania anteny determinuje kąt pokrycia sygnałem. Wskazano, że do stabilnej sieci konieczna jest optyczna widoczność między antenami, a przesył przez przeszkody powoduje znaczne pogorszenie jakości połączenia.

Dodatkowo poruszono kwestie konfiguracji tematu na forum oraz problemów z prędkością łącza przy dobrym sygnale, które mogą wynikać z przesterowania sygnału lub niewłaściwej konfiguracji sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA