logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana włącznika światła w łazience przerosła mnie

tomekirenia1 17 Maj 2022 21:07 702 5
  • #1 20023263
    tomekirenia1
    Poziom 2  
    Witam. Niedawno się przeprowadziłem i chciałem zmienić włącznik światła w łazience, bo był na czujnik ruchu i wkurzał. Ale pierwszy raz w życiu nie dałem sobie rady z elektryką. Kilka razy podłączałem i za każdym razem wybija korki. Dodam jeszcze, że do włącznika jest podpięty również wentylator, z którego idzie kabel czterożyłowy. Myślę, że robię coś źle. Móglby mi ktoś w logiczny sposób wytłumaczyć jak to ogarnąć? Bo już nie mam siły. dołączam zdjęcia.

Zmiana włącznika światła w łazience przerosła mnie Zmiana włącznika światła w łazience przerosła mnie Zmiana włącznika światła w łazience przerosła mnie Zmiana włącznika światła w łazience przerosła mnie
  • #2 20023287
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Mam kilka wątpliwości.
    Pisz poprawnie z polskimi znakami na rysunku, (nie wiem czy ta flaga to prawdziwe miejsce pobytu, czy ładnie wygląda).
    Jeżeli to prawdziwa flaga, to zbyt mało informacji o tym "cacku" na drugim zdjęciu, nic nie mówiące trzecie zdjęcie i czwarte zdjęcie, nie wiem czy tam jest tyle przewodów czy to cienie.
  • #3 20023311
    tomekirenia1
    Poziom 2  
    Cacko na drugim zdjęciu to angielski włącznik światła do łazienki. A ostatnie zdjęcie nie wiem jak opisać. :] Skręcone kable to uziemienie (już tak było), środkowym kablem idzie główny z prądem, niebieskie wszystkie złączone. Cud inżynierii he, he.

Włącznik wentylatora jest na poddaszu
  • #4 20023337
    ta_tar
    Poziom 41  
    Jak się domyślam to to ma być wyłącznik tzw. sznurkowy. Jak pociągniesz to się ma załączyć/wyłączyć.
    Jeżeli masz czymś zmierzyć, to sprawdź co się dzieje na zaciskach L1-L2 w dwóch pozycjach.
    Czwarte zdjęcie opisz (na zdjęciu) co który kabelek znaczy i rób zdjęcia bez lampy błyskowej.
  • #5 20023403
    tomekirenia1
    Poziom 2  
    Teraz to zgłupiałem, przy przełączaniu zacisk L1 i L2 łączą się na zmianę z zaciskiem COM. Daje jeszcze zdjęcie instrukcji. A kabelki jutro ładnie poustawiam do zdjęcia, bo dziś już nie będę w prądzie grzebał.

• #6 20023459
    ta_tar
    Poziom 41  
    Poczytaj to:
    Link
    i to:
    Link
    A to pooglądaj:
    Link
REKLAMA