logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalny dostęp do urządzeń sieciowych za pomocą własnej domeny - bez FreeDNS

nico694 20 Maj 2022 09:16 1356 9
REKLAMA
  • #1 20026377
    nico694
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Cześć,

Chciałbym spytać jak ugryźć temat lub też od czego zacząć jeżeli chodzi o dostęp zewnętrzny do urządzeń (kamery, rejestrator, nas serwer, zdalny pulpit) w mojej sieci za pomocą mojej własnej domeny. Tak aby po wpisaniu w przeglądarkę z każdego miejsca na ziemi mógł zalogować się na kamery poprzez przykładowo taki adres: kamera1.mojadomena.pl, rejestrator.mojadomena.pl, cloud.mojadomena.pl, komputer1.mojadomena.pl, itp.. Jest taka możliwość? Jak się za to zabrać? Nie chce korzystać z FreeDNS jeżeli to dobry kierunek i o to chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 20026398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20026411
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    @nico694
    to jest dla ciebie najlepsza opcja:
    Erbit napisał:
    - publiczny adres IP na routerze (najlepiej stały)
    - serwer VPN

Ale jak chcesz po swojemu, to musisz wykupić domenę, i najlepiej postawić ReverseProxy na NAS w jakimś dockerze lub VM.
  • #4 20026412
    nico694
    Poziom 3  
    Posiadam router Ubiquiti ER-4, jeżeli o to chodzi to taki obsługuje VPN: IPSec Site-to-Site and Remote Access Open, VPN Site-to-Site and Remote Access PPTP Remote Access L2TP Remote Access PPTP Client.

W takim razie chociaż mój serwer plików, abym mógł się logować do niego z zewnętrznej domeny typu cloud.nazwadomeny.pl? Dodam, że Synology oferuje to na swojej domenie + daje możliwość na darmowych typu No-Ip, FreeDNS.
    Jak ugryźć temat z VPN?
  • REKLAMA
  • #5 20026438
    trivial1
    Poziom 20  
    Ocena: 62
    A co planujesz w ogóle ?
    Czy od czasu do czasu się łączyć z innej sieci (client access) ? Czy mieć stałe połączenie (S2S) ?
    Ja mam USG i na nim L2TP i loguje się jak potrzebuje. IP mam na sztywno wpisane i zmieniam jak UPC mi zmieni..
  • #6 20026451
    nico694
    Poziom 3  
    1. Chciałbym mieć dostęp stały zewnętrzny do NAS'a poprzez własną domenę. A nie wpisywać moje-zewnętrzne-ip:port
    2. W sumie to poboczny temat, ale rozumiem że VPN jest do tego potrzebny. W aktualnej lokalizacji mam serwer na którym jest postawiony system sprzedażowo-magazynowy, nas, monitoring. Powiedzmy, że otwieram biuro w innej lokalizacji i chciałbym mieć do tego dostęp.
  • REKLAMA
  • #7 20026462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20026467
    nico694
    Poziom 3  
    Dobra przekonałeś mnie... :)
    A jak ugryźć temat z tym VPN, aby to było solidnie zrobione. Chętnie się nauczę, jakich zagadnień szukać?

A co do clouda, to brnąć w cloud.nazwafirmy.pl czy użyć darmowego rozwiązania takiego jak np. synology udostępnia?

A i jeszcze... powiedzmy, że mam jeden komp zdalnie połączony i odblokowany port na routerze, jak to "zabezpieczyć"?
  • #9 20026705
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    nico694 napisał:

A i jeszcze... powiedzmy, że mam jeden komp zdalnie połączony i odblokowany port na routerze, jak to "zabezpieczyć"?

Tak samo "Zabezpieczyć". Uruchomić na routerze serwer VPN.
    Na telefonie/komputerze gdziekolwiek w swiecie, łaczysz sę VPNem, i do dowolnego urzadzenia dostaniesz się jakbyś siedział w domu na kanapie podłączony do WiFi. Wtedy nie potrzebujesz wogóle domeny, jeśli Twój router na porcie WAN ma stały adres IP. Konfigurujesz połączenie VPN do tego stałęgo adresu i tyle. Rozwiązanie na wszstkie Twoje problemy.
    - Załątwić stały, publiczny adres IP
    - znależć poradnik jak skonfigurować VPNa na twoim routerze i na urządzeniach typu telefon/kopmuter.
  • #10 20027333
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny dostęp do urządzeń w swojej sieci (kamery, rejestrator, NAS, zdalny pulpit) za pomocą własnej domeny, unikając FreeDNS. Odpowiedzi sugerują, że najlepszym rozwiązaniem jest skonfigurowanie serwera VPN na routerze, co zapewni bezpieczeństwo i umożliwi dostęp do urządzeń tak, jakby użytkownik był w sieci lokalnej. Wskazano na konieczność posiadania stałego publicznego adresu IP oraz na możliwość wykorzystania routera Ubiquiti ER-4, który obsługuje różne protokoły VPN. Użytkownik rozważa również, czy lepiej jest korzystać z własnej domeny, czy z darmowych rozwiązań, takich jak te oferowane przez Synology.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA