logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do sieci lokalnej z dowolnego miejsca na świecie za pomocą VPN

--MaR-- 08 Wrz 2019 12:50 2619 10
  • #1 18157463
    --MaR--
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    Problem wygląda tak, że mam w domu internet mobilny bez publicznego adresu IP oraz Raspberry Pi, na którym stoi Domoticz. Chciałbym mieć dostęp do mojego Domoticza w sieci lokalnej z dowolnego miejsca na świecie łącząc się poprzez VPN'a.
    Pomyślałem, że mógłbym skorzystać z oferty chociażby OVH i wynająć serwer VPS, a na nim postawić OpenVPN. Nie wiem czy dobrze to wykombinowałem, ale na serwerze VPS chcę postawić serwer OpenVPN'a, a w domu na Raspberry Pi miałby stać client OpenVPN wraz z Domoticzem. Po podłączeniu się na telefonie z dowolnego miejsca na świecie w cliencie OpenVPN powinienem uzyskać dostęp do mojego do mojego Domoticza.
    Czy dobrze to wykombinowałem?
    Z góry dziękuję za wszelkie rady.
  • #2 18157468
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2683
    Pytanie czy potrzebny ci jest cały VPS czy taniej wykupić samą usługę VPN-ową u któregoś z dostawców.
  • #4 18157504
    --MaR--
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Pytanie czy potrzebny ci jest cały VPS czy taniej wykupić samą usługę VPN-ową u któregoś z dostawców.

W prawdzie mógłbym skorzystać chociażby z NordVPN'a, jednakże obawiam się trochę o bezpieczeństwo tej usługi - jak wiemy na jeden adres IP przypada wielu użytkowników.

przeqpiciel napisał:
    postaw sobie serwer VPN-a np OpenVPN na RPi, a problem z brakiem publicznego IP omiń poprzez ngrok

Nie wiem czy będę umiał ogarnąć ngrok, nigdy czegoś takiego nie robiłem, a poradników na ten temat też jak widzę jest bardzo mało.

Jak wygląda kwestia bezpieczeństwa w tych dwóch przypadkach?
  • #5 18157522
    jimasek
    --MaR-- napisał:
    W prawdzie mógłbym skorzystać chociażby z NordVPN'a, jednakże obawiam się trochę o bezpieczeństwo tej usługi - jak wiemy na jeden adres IP przypada wielu użytkowników.

Korzystałem z ich usługi nie nie było z tym problemów.
  • #6 18157616
    --MaR--
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    --MaR-- napisał:

Korzystałem z ich usługi nie nie było z tym problemów.

Okej, a jak wygląda kwestia bezpieczeństwa? Nie ukrywam, że możliwe że po prostu wystawiłbym również Integrę a może nawet i monitoring (tak, wiem że jest P2P) żeby szło wszystko po VPN'ie, dlatego wolałbym mieć pewność, że rozwiązanie jest bezpieczne. ;)
  • #7 18157666
    jimasek
    Nikt ci nie da 100% pewności czy VPN czy VPS. Osobiście stawiał bym na większe bezpieczeństwo usługi która jest sprawdzona i działa na rynku klika lat niż samemu stawiać dziurawego VPN-a.
  • #8 18157852
    --MaR--
    Poziom 10  
    jimasek napisał:
    Nikt ci nie da 100% pewności czy VPN czy VPS. Osobiście stawiał bym na większe bezpieczeństwo usługi która jest sprawdzona i działa na rynku klika lat niż samemu stawiać dziurawego VPN-a.

Zatem mógłbyś powiedzieć w jaki spsób wykorzystałeś Nord'a? Tworzy tunel, czy po prostu ma wystawić dane urządzenie na świat bez publicznego IP? Czy trzeba wtedy przekierowywać porty? Jak wygląda kwestia skonfigurowania całości?
  • #9 18157874
    jimasek
    Najlepiej mieć router z obsługą klienta VPN-owego proponowanego przez dostawcę usługi no i skonfigurować go odpowiednio. Wtedy masz dostęp do całej sieci wewnętrznej. Można to też zrobić na danym urządzeniu jeżeli jest taka możliwość wtedy masz dostęp do tego urządzenia wyłącznie. Na stronie dobrego dostawcy takie usługi powinna być umieszczona instrukcja czy jakiś tutorial.
  • #10 18157879
    --MaR--
    Poziom 10  
    Okej, zatem jeśli powiedzmy korzystam z Nord'a, to wtedy w routerze konfiguruję sobie, żeby pobierać z Norda adres IP i wtedy wystarczy tylko, że z dowolnego miejsca na świecie wpiszę w przeglądarkę adres IP VPN'a i tyle? :)
  • #11 18158041
    jimasek
    Jeżeli wykupisz dodatkowo publiczny adres IP to tak możesz zrobić. Jeżeli nie to musisz mieć tu i tu skonfigurowanego klienta VPN który będzie się na urządzeniach łączył z serwerm VPN i tworzył jedną sieć. Wtedy logujesz się do urządzenia po prywatnym adresie IP z VPN-a bo jesteś w jednej sieci za pomocą połączenia szyfrowanego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny dostęp do systemu Domoticz na Raspberry Pi poprzez VPN, mając ograniczenia związane z brakiem publicznego adresu IP. Proponowane rozwiązania obejmują wynajęcie serwera VPS z OpenVPN lub skorzystanie z usług VPN, takich jak NordVPN. Wskazano również na możliwość użycia ngrok jako alternatywy. Dyskutanci podkreślają znaczenie bezpieczeństwa, sugerując, że korzystanie z sprawdzonych usług VPN może być bezpieczniejsze niż samodzielne konfigurowanie serwera VPN. Wskazówki dotyczące konfiguracji routera oraz klienta VPN na urządzeniach również zostały poruszone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA