logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Liteon SOHW-1653S wolno nagrywa DVD mimo aktualizacji firmware?

szymo86 09 Lis 2005 20:56 1404 7
REKLAMA
  • #1 1968807
    szymo86
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Wszystkich.
    Od jakiegoś czasu zaobserwowałem, że nagrywarka coś za wolno nagrywa płyty DVD. Niezależnie jaką prędkość nagrywania ustawie i na jaką płytę nagrywam (+ czy -) czekam ok 30 minut na wypalenie płyty. Używałem różnych programów do nagrywania, płyt różnych firm i na wszystkich to samo. Uaktualniłem firmware nagrywarki, bios do płyty głównej i niewiem co dalej robić.
    Mój sprzęt to:
    sempron 3000+
    Gigabyte GA-K8NS
    512MB(400)
    Maxtor 40Gb
    Radeon 9800PRO
    Liteon SOHW-1653S
    DVD-ROM
    Chieftec GPS-350BB

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1969184
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1581
    komp w miare nowy, nagrywarka też ?
    sprawdzales ją gdzie indziej ?

nForce3 na pokładzie a jak ze sterownikami do płyty ?
    robiles testy odczytu (np CD-Speed z Nero) i jak wtedy obciążenie CPU ?

(nie napisałeś jaki O/S)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1969275
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Do pytań kolegi WojtasJD dodam:
    1. jaka taśma łączy nagrywarkę z płytą głóną: 40-to czy 80-cio żyłowa?
    2. czy jest włączone DMA?
  • #4 1970632
    szymo86
    Poziom 11  
    Odp.
    WojtasJD- nagrywarka ma niecały rok, a nowy tylko procesor i płyta główna. Niesprawdzałem jej narazie u nikogo innego bo ten problem pokazał się stosunkowo niedawno. Sterowniki do płyty gł. zainstalowane z dołączonego cd producenta. Średni test odczytu płyty DVD z nero to aż 2x!!!
    Przy prędkości 1x obciążenie procesora wynosi aż 63%, a przy prędkości 2x, 4x i 8x pisze ze n\d.
    Co z tym zrobić jak radzicie??
    Może odrazu zanieść nagrywarke na gwarancje??

jankolo- nagrywarka jest połączona taśmą 80-cio żyłową. DMA jest włączone.
  • Pomocny post
    #5 1970723
    WojtasJD
    Poziom 43  
    ja bym jeszcze sprawdził zachowanie (CD-Speed, obc. CPU) z plytami CD (data) - np z jakiejs gazety i nagrywanie CD-R czy CD-RW.

Jak nie ma obawy że nie będa chcieli opłaty za bezpodstawne (nie ma 100% pewności że wina leży po stronie LiteOna) oddanie do serwisu (i obejdziesz sie bez nagrywarki przez pewien czas ...) to można zanieść.
  • REKLAMA
  • #6 1971385
    szymo86
    Poziom 11  
    Więc tak przeprowadziłem testy z płyta z "gazety" z danymi i z przegrywaną płyta cd z grą.
    Średni odczyt płyty z "gazety" to 18x, użycie CPU przy prędkości 1x-5%, 2x-10%, 4x-21%, 8x-42%.
    Średni odczyt płyty cd z "grą" 17x, użycie CPU przy prędkości 1x-7%, 2x-14%, 4x-26%, 8x-49%.
    I co o tym sądzicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1971822
    WojtasJD
    Poziom 43  
    średnio 17x, 18x ... - ona powinna zacząć od 20x (pisze o tłoczonej płytce CD z danymi)
    szkoda że nie napisałeś prędkości końcowych (płyta powinna mieć conajmniej te ~ 70 min.)

obciążenie CPU - spore (akurat na napędzie 48x z wsadzonym tłokiem z dystrubucją Linuxa z gazety (66 min) jest początek: 20.33x ; koniec 45.65x ; średnio: 34.33x ; CPU(1x): 1% ; CPU(2x): 2% ; CPU(4x): 4x ; CPU(8x): 8% :D - jeszcze w tle grający Winamp ...)

jednak sprawdź jeszcze raz te DMA ...
    (dalej nie napisales o O/S , czasem pomaga manewr z wywaleniem kontrolera na którym 'siedzi' nagrywarka, ale nie wiadomo jak ją masz podłączoną w swoim systemie)
  • #8 2003215
    szymo86
    Poziom 11  
    Witam.
    Przepraszam, że tak długo niedawałem znaku życia:)
    A więc tak zamieniłem taśmę do dvd i nagrywarki, zainstalowałem najnowsze sterowniki do chipsetu, zmieniłem ustawienie "master" dla nagrywarki i "slave" dla dvd i odziwo wszystko wróciło do normy( transwery i użycie CPU jest już normalne)...
    Dziękuję za pomoc i dozobaczenia :)

Moderowany przez jankolo:

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bardzo wolnym nagrywaniem płyt DVD na nagrywarce Liteon SOHW-1653S, mimo aktualizacji firmware i BIOS-u płyty głównej. Sprzęt to m.in. procesor Sempron 3000+, płyta Gigabyte GA-K8NS, 512MB RAM, nagrywarka Liteon SOHW-1653S oraz zasilacz Chieftec GPS-350BB. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie sterowników chipsetu, trybu DMA oraz rodzaju taśmy IDE (40- czy 80-żyłowa) łączącej nagrywarkę z płytą główną. Testy odczytu płyt CD i DVD wykazały wysokie obciążenie CPU i niskie prędkości odczytu, co wskazywało na możliwe problemy z konfiguracją sprzętową. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez wymianę taśmy IDE, aktualizację sterowników chipsetu oraz zmianę ustawień master/slave dla nagrywarki i napędu DVD-ROM, co przywróciło prawidłową prędkość nagrywania i normalne obciążenie procesora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA