logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka Lite-on DVD RW SOHW-1653S nie nagrywa płyt DVD !

Miles! 20 Lis 2005 14:25 12151 35
REKLAMA
  • #1 2008404
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    cze mam nagrywarke Lite-on DVD RW SOHW-1653S i nie chce nagrywać mi płyt DVD. wszystkie inne nagrywa odczytuje płyty DVD ale nie chce ich nagrywać. Kiedy chcę coś nagrać wyskakuje mi komuniekat nagrywanie zakończone niepowodzeniem. Proszę pomóżcie czy jest to wina sterowników czy nagrywarki(jest jeszcze na gwarancji)

PS. tak było odkąd kupiłem niechciała nagrywać DVD .POZDRAWIAM

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2008436
    smoloz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    ostatnio w firmie w której pracuje odesłaliśmy dwie nagrywarki liteona do serwisu miały ten sam objaw, wgranie nowego fimware nie pomogło. (nie naprawiali odesłali nowe)
  • #3 2008641
    Miles!
    Poziom 21  
    acha w najbliższych dniach zaniose nagrywarke do sklepu. Dziwne Lite-on to przecież nawet dobra firma, widać nagrywarki im nie wychodzą. Mój kómpel ma identyczną i wszystko wporządku. Ja tę nagrywarkę mam już prawie rok. i od kupna nie nagrywała. mam nadzieję że przyjmą ją na reklamację

ps. niewiecie ile może trwać zanim oddadzą napęd po reklamacji?? ile u kolegi trwało to?? i jeszcze jedno pytanie jeżeli plomba jest do połowy zerwana poprzez wyjmowanie i wsadzanie napędu, tak tę plombę zamontowali że się zdziera o nurzki podtrzymujące napęd, czy uznają gwrancję, przypominam jest do połowy zerwana
  • Pomocny post
    #4 2009244
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    heniek2r5 napisał:
    Ja tę nagrywarkę mam już prawie rok. i od kupna nie nagrywała.

sporo czekałeś, podziwiam

heniek2r5 napisał:

ps. niewiecie ile może trwać zanim oddadzą napęd po reklamacji?? ile u kolegi trwało to?? i jeszcze jedno pytanie jeżeli plomba jest do połowy zerwana poprzez wyjmowanie i wsadzanie napędu, tak tę plombę zamontowali że się zdziera o nurzki podtrzymujące napęd, czy uznają gwrancję, przypominam jest do połowy zerwana

kłóć się , mów że naderwanie plomby to efekt przekładania i sprawdzania u znajomych
    (przy okazji: w BenQ-u miejsce pod plombe to lokalne wgłębienie obudowy napędu - przy wkładaniu/wyjmowaniu pozostaje nienaruszona)
  • Pomocny post
    #5 2009324
    sonSee
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    a jakiego oprogramowania uzywasz ?
    i czy przypadkiem nie masz zainstalowanych kilku programow do nagrywania, acha i w jakim trybie dziala nagrywarka ?? zobacz czy na PIO sie nie ustawila moze .......
  • #6 2009416
    Miles!
    Poziom 21  
    a jak sprawdzic na jakim trydzie działa?? : mam zainstalowany jeden program do nagrywania : a używam programu Nero Startsmart
  • #7 2009447
    WojtasJD
    Poziom 43  
    najpierw pisownia:

"nurzki" -> nóżki
    "w jakim trydzie" -> w jakim trybie

być może (nie napisałeś jaki system) w menedżerze urządzeń - w kontrolerach IDE
  • #8 2009467
    Miles!
    Poziom 21  
    a gdzie ten menadzer urządzeń?? mam Xp profesional

PS. sory za ortografy
  • REKLAMA
  • #9 2009476
    WojtasJD
    Poziom 43  
    no i ponownie nie napisałeś jaki system operacyjny ...

---
    update:
    w panelu sterowania albo jak niżej kolega napisał ...
  • #10 2009481
    sonSee
    Poziom 16  
    Moj komputer / wlasciwosci / sprzet /menadzer urzadzen i tam Kontrolery IDE ATA/ATAPI

jak sie pisze bezwzrokowo i czasem za szybko to mozna nie trafic czasem w odpowiednie klawisze :P to riposta do tego poprawionego bledu :)
  • #11 2009496
    Miles!
    Poziom 21  
    napisałem że Xp profesional. a jak już wszedłem w ten menadzer to co dalej?? co mam sprawdzić w nim
  • #12 2009542
    sonSee
    Poziom 16  
    zakladam ze masz podlaczona nagrywarke do drugiego kanalu IDE a wiec wybierz wlasciwosci tego kanalu a nastepnie przejdz do zakladki ustawienia zaawansowane. i tam zerknij czy urzadzenia pracyja w trybie DMA
  • REKLAMA
  • #13 2009564
    Miles!
    Poziom 21  
    u mnie jest tylko podstawowy kanał i pomocniczy wybrałem pomocniczy.. Które mam zobaczyć urządzenie?? główne czy podrzędne??

Urządzenie główne:typ urządzenia-automatyczne wykrywanie,typ transferu-DMA jeżeli dostępne,bieżący tryb transferu-nie dotyczy

Urządzenie podrzędne:typ urządzenia-automatyczne wykrywanie(nie można przestawić), typ transferu-tylko PIO, bieżący tryb transferu-tryb PIO
  • #14 2009632
    sonSee
    Poziom 16  
    sprobuj tutaj przelaczy na DMA jezeli dostepny zamiast tego PIO
  • #15 2009654
    Miles!
    Poziom 21  
    zmieniłem typ transferu na- DMA jeżeli dostępne i bierzący tryb transferu zmienił się na Ultra DMA tryb 2
  • #16 2009688
    sonSee
    Poziom 16  
    no i oki i teraz sprobuj nagrac cos .... a i czy aby to ustawienia nagrywarki byly hehe :P no dobra wyjdzie w praktyce .... . jeszcze jakiegos softa uzywasz i w jakiej wersji ? profilaktycznie sprobuj cos nagrac teraz
  • #17 2009730
    Miles!
    Poziom 21  
    a co to soft?? wiecie nie jestem dobry w informatyce :D

----------
    Nic z tego nie nagrywa się :cry: pisze nieprawidłowy dysk a puźniej znowu komunikat nagrywanie zakończone niepowodzeniem. Niewiem czemu pisze że nieprawidłowy dysk
  • #18 2009786
    sonSee
    Poziom 16  
    sorki za takie synonimy :) widze ze uzywasz nero smart :) w jakiej jest wersji ? no i sprobuj w koncu nagrac cos z tymi nowymi ustawieniami
  • #19 2009791
    Miles!
    Poziom 21  
    nie nagrywa się
  • #20 2009921
    WojtasJD
    Poziom 43  
    pisownia:
    "puźniej" -> później
    "Niewiem czemu pisze że nieprawidłowy dysk" -> Nie wiem dlaczego jest napisane że nieprawidłowy dysk.

---
    podaj wersje firmware nagrywarki; można to zobaczyć np:

-> Nero StartSmart -> Dodatki -> Testuj napęd ->

pojawi się 'CD-DVD Speed' gdzie w górnej części okna trzeba wybrać LiteOn-a -> po prawej stronie nazwy i symbolu napędu jest podana wersja f/w.

Uaktualnienie firmware czasem dodaje obsługe nowych nośników , jest nie zalecane dla początkujących / mało doświadczonych użytkowników komputerów.
  • #21 2010000
    Miles!
    Poziom 21  
    VCSO2 to jest ta wersja, ale moim zdaniem lepiej jak oddam napęd do reklamacji. na dziś konczę. Do jutra .POZDRAWIAM
  • #22 2010346
    WojtasJD
    Poziom 43  
    to już naprawde stara wersja:
    CS02 , ... CS09 , ... CS0C, CS0G, CS0K, CS0M, CS0P

popieram - jak nie jesteś na siłach to zanieś i tam niech też dokonają aktualizacji

(mimo że nie jest to skomplikowane - robi się to pod Windowsem ale nie ma mowy o awarii zasilania itd.)
  • REKLAMA
  • #23 2011867
    Miles!
    Poziom 21  
    otórz jeszcze raz zapytam nie wiecie ile może czasu minie zanim oddadzą już tę nagrywarkę??
  • #24 2090181
    Miles!
    Poziom 21  
    POMOCY oddałem nagrywarke do reklamacji oddali mi ją i powiedzieli że jest sprawna. Proszę napiszcie co mam zrobić i tłumaczcie takie słowa jak softy nie softy itp nie znam się na tym a chcę się wkońcu dowiedzieć cuż to takiego. Proszę o pomoc. Pozdrawiam heniek2r5
  • #26 2092329
    Miles!
    Poziom 21  
    ale co mam ściągnąć z tej strony którą żecz bo są dwie pierwszą czy drugą( a w tej drugiej to co wybrać CSOC, CSOG itd...pomóżcie bo nie rozumiem)

Dodano po 25 [minuty]:

cze wam zaryzykowałem i ściągnąłem CSOR(NEW) zainstalowałem i nagrywa DVD CHURA wielkie dzięki. Jeszcze tylko jedno a może dwa pytania. Czy ściągnąłem dobrze czy może ściągnąć jakiś inny(może będzie lepszy od tego CSOR) i powiedzcie co ściągnąłem i wytłumaczcie co to i jak się nazywa w całości. Poprostu napiszcie coś o tym co ściągnąłem :D

Dodano po 43 [minuty]:

sory pomyliłem się nagrywarka owszem zaczęła nagrywać ale w tym jest problem że odczytuje tylko jeden film drugi ma obraz ale bez dzwięku trzeci w ogóle nie czyta i błędy wysakują. a prubowałem odczytać tę płytę w laptopie w ogóle nic nie może odczytać cały czas jakieś dziwne dzwięki z napędu i to tak w obu laptopach i nie mogą ani troche odczytać. Teraz to dopiero coś naknociłem pomóżcie może trzeba wgrać innego F/W NAPRAWDĘ PROSZĘ O SZCZERĄ POMOC

PS. zauważyłem że nagrywarka po naciśnięciu przycisku wysówającym kieszeń opuźnia jej wysunięcie niż przedtem o około 3s

Dodano po 18 [minuty]:

jeszcze jedno pytanie na które koniecznie odpowiedzcie czy utraciłem gwarancje robiąc ten zabieg z nagrywarką
  • Pomocny post
    #27 2092735
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    U mojego kumpla też tak się działo. CD nagrywała a DVD każda nie przechodziła weryfikacji.
    Pomogło dopiero ustawienie w Bios-ie pamięci synchronicznie z zegarem procesora.
    Teraz wszystko działa perfekcyjnie.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • Pomocny post
    #28 2092778
    czak61
    Poziom 12  
    Jest taka strona poświęcona nagrywarką www.CDRinfo.pl poczytaj trochę o nagrywaniu, znajdziesz tam opisy programów oraz opisy biosów nie każda nagrywarka trawi wszystkie płyty może tu jest problem, nagrywaj z mniejszą prędkością może komp nie wydala i to jest problem albo podłaczenie na wspólnej taśmie nagrywarka powinna być na samodzielnej bo w układzie dwóch przyjmuje szybkość transmisji z wolniejszego urzadzenia
    Powodzenia
  • #29 2092887
    Miles!
    Poziom 21  
    zauwarzyłem jedną rzecz przed nagraniem płyty DVD nero pyta się cz nagrać płytę w trybie wielosesji( obok pisze że niektóre napędy mogą nie odczytać tego zapisu) , lub też nie korzystaj z wielosesji. Ja wybrałem nagrywanie w trybie wielosesji może dlatego laptop nie chciał czytać. Na PC z nagranej płyty DVD zdjęcia czyta bez problemu tylko filmy coś szwankują pierwszy idzie bez zarzutu nie można tylko przewijać filmu bo wyskakuje błąd. Napiszcie coś o tej gwarancji i coś na temat tej wielosesji PROSZĘ odpowiadajcie na pytania które zadałem. POZDRAWIAM

Moderowany przez jankolo:

Za całokształt działań dotyczących nowatorskiego podejścia do ortografii języka polskiego oraz uporczywe niedostrzeganie przycisku PISOWNIA wyróżniam kolegę OSTRZEŻENIEM

• #30 2095555
    Miles!
    Poziom 21  
    Proszę napiszcie jakiego mam ściągnąć f/w aby nagrywarka chodziła dobrze...odpiszcie jak najszybciej i napiszcie też czy utraciłem gwarancję przez ten zabieg...naprawdę proszę o pomoc :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz nagrywarki Lite-on DVD RW SOHW-1653S zgłasza problem z nagrywaniem płyt DVD – urządzenie odczytuje płyty, ale nie nagrywa ich, wyświetlając komunikat o niepowodzeniu nagrywania. Próby aktualizacji firmware (wersja VCSO2) nie przyniosły poprawy, a po reklamacji serwis stwierdził, że napęd jest sprawny. W dyskusji poruszono kwestie ustawień trybu transferu IDE (zmiana z PIO na DMA), używanego oprogramowania do nagrywania (Nero StartSmart), problemów z wielosesyjnym nagrywaniem oraz wpływu wersji firmware na kompatybilność z nośnikami. Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące aktualizacji firmware do nowszych wersji (np. CSOR) oraz sugestie, by nagrywać z mniejszą prędkością i unikać wielosesyjnego zapisu, który może powodować problemy z odczytem na innych urządzeniach. Zwrócono uwagę na możliwe problemy sprzętowe i konieczność konsultacji z fachowcem. Wskazano również na stronę CDRinfo.pl jako źródło wiedzy o nagrywarkach i oprogramowaniu. Ostatecznie zalecane jest skorzystanie z gwarancji lub pomocy specjalisty, gdyż problem może wynikać z niekompatybilności nośników, ustawień BIOS-u lub oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA