logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać fabryczny Android do Oppo A12 z uszkodzonym dotykiem

maniana255 31 Maj 2022 23:47 1308 10
REKLAMA
  • #1 20043081
    maniana255
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam problem i nie potrafię znaleźć rozwiązanie nigdzie. Sam od siebie padł mi dotyk w Oppo A12, rozkręciłem telefon i wszystko jest OK, żadna tasiemka się nie odłączyła, ekran nie jest uszkodzony. Więc chcę zrobić hard/factory reset ale się nie da. I moje pytanie jak wgrać Androida i skąd go wziąć, jakim programem wgrać, lub jak zrobić reset?
  • REKLAMA
  • #2 20043172
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Na tą chwilę bez dotyku działającego nic nie zrobisz, gdybyś wcześniej miał debugowanie adb i soft jakiś wgrany do tzw zdalnego pulpitu coś można było by z telefonu wyciągnąć. Na tym etapie przywrócenie działania dotyku jest konieczne.
  • #3 20043207
    Marco_zg
    Poziom 22  
    Ocena: 62
    Możesz spróbować przewodem OTG (USB) i pod niego myszkę, będziesz miał dostęp do telefonu bez działającego dotyku.
  • REKLAMA
  • #4 20043533
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Marco_zg napisał:
    Możesz spróbować przewodem OTG (USB) i pod niego myszkę, będziesz miał dostęp do telefonu bez działającego dotyku.

To nie zadziała.
    Oppo ma domyślnie wyłączone USB OTG. Trzeba je aktywować przy każdym użyciu urządzenia, wyłącza się po 10 minutach braku aktywności.
  • REKLAMA
  • #5 20043770
    maniana255
    Poziom 10  
    Naprawdę nic z tym telefonem nie zrobie? Żaden program go nie widzi próbowałem flashtoolem, odinem i jeszcze jakims i nic.
  • #6 20043820
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    W domu możesz flashować go tylko przez SPFlashtool z ominięciem autoryzacji.
    Ale ta opcja jest ryzykowna, bo program nie jest prosty i można np łatwo wywalić sobie partycję z IMEI i serialem.
    Jak miałem niedawno ten telefon, to jedyne firmware jakie znalazłem dostępne za darmo, były znacznie starsze niż to, co producent przysyłał przez OTA

Swoją drogą, nie rozumiem, dlaczego usilnie upierasz się żeby zmienić firmware. Skoro wyświetlacz nie działa, to zazwyczaj jest to problem sprzętowy. Uszkodzone elementy na płycie głównej lub sama warstwa dotykowa.
    To też dość świeży telefon, nie masz na niego gwarancji, aby oddać do serwisu producenta?
  • Pomocny post
    #7 20044474
    faflak
    Poziom 12  
    nemo333 napisał:
    To też dość świeży telefon, nie masz na niego gwarancji, aby oddać do serwisu producenta?
    - autor napisał, że rozebrał telefon więc gwarancja zrobiła papa :)

Kup ekran za połtora stówki tubke kleju b7000 i po krzyku. albo gotowca z korpusem
  • #8 20044494
    maniana255
    Poziom 10  
    Nie ze się uparłem tylko zaczynam od tego co tańsze. Reset nic nie kosztuje a ekran juz tak. Tez podejrzewam ze ekran do wymiany jednak chciałem sprobowac. Gwarancji tak czy siak niema bo telefon z drugiej reki
  • #9 20044586
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2090
    maniana255 napisał:
    Tez podejrzewam ze ekran do wymiany jednak chciałem sprobowac.

Więc skończy się tym, że uwalisz płytę i wtedy nawet nowy wyświetlacz nic nie pomoże.
  • REKLAMA
  • #10 20044773
    faflak
    Poziom 12  
    maniana255 napisał:
    Reset nic nie kosztuje
    tu możesz się zdziwić ;) wskoczy Ci blokada frp i kuku :( nie wiem jak oppo bo jeszcze sf nie dłubałem a jak ma tak jak xiaomi - "konto MI" i nie masz danych do logowania typu kod lub nr. tel do weryfikacji to kolejna stówka z portfela ;) Nie zawsze taniej się opłaca
  • #11 20045270
    maniana255
    Poziom 10  
    To biorę się ekran nie ma co kombinować. Dzięki wielkie za zainteresowanie. Zamykam temat

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z Oppo A12, którego dotyk przestał działać. Po rozkręceniu telefonu stwierdził, że ekran nie jest uszkodzony, a tasiemki są w porządku. Próby przywrócenia systemu Android poprzez hard reset nie powiodły się. Użytkownicy sugerują, że bez działającego dotyku nie można przeprowadzić resetu ani flashowania. Proponują użycie przewodu OTG z myszką, jednak to rozwiązanie nie działa, ponieważ Oppo ma domyślnie wyłączoną obsługę USB OTG. Zasugerowano również, że problem może być sprzętowy, a wymiana ekranu może być konieczna. Użytkownik postanowił wymienić ekran, zamiast próbować flashować oprogramowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA