logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon NP 1520 - jak usunąć ciemne pasy i kropki na kopii?

pulkownik 10 Lis 2005 10:23 1200 4
REKLAMA
  • #1 1969914
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam, znajomy Canona 1520. Co tu dużo pisać, kopia wygląda fatalnie, ciemne pasy, kreski i kropki robi. Zastanawiam się nad przywróceniem jej do porządku ale nie mam manuala. Tutaj znalazłem tylko Canona NP 1550, ale nie wiem czy to ten sam typ. Od czego zacząć, bo szczerze to nigdy się Canonami nie zajmowałem. Pozdrawiam

zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1970048
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam
    Pierwsza żecz to musisz powyciągać : zesp. wywoływania , zespół bębna, na pewno musisz wykręcić utrwalanie. Oczywiście czyszczenie optyki, rolek pobierania papieru, koniecznie opróżnij śmietnik w zespole bęna. Czyszcenie elektrod - szczególnie dobrze wyczyść dolną(ew. wymienić).W utrwalaniu zwróć uwagę na stan rolki olejowej oraz pazurków separujących, na rolkę grzejną na tulejki rolki grzejnej(w razie potzrby wymień) Dobrze wyczyść drogę papieru(transport). Rozbierz zespół wywołujący i wyczyść(często w tonerze zbierają się śmieci co widać na rolce manetycznej w postaci białych kresek).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1970175
    pulkownik
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Dzięki wielkie, jutro może sie zabiore do roboty.
  • #5 2001880
    Andrzej.S
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli układ tych kresek na kopiach się zmienia w zależności od stopnia powiększenia to przyczyna jest w brudnej optyce. Jeżeli układ linii się nie zmienia przyczyna leży najprawdopodobniej w zespole bębna światłoczułego. Jeżeli po wyjęciu bębna widać na jego powierzchni taki sam układ linii i smug jak na kopiach to znaczy, że listwa przepuszcza albo wałek światłoczuły jest uszkodzony (zużyty). Można wymienić cały zespół lub wałek i listwę w zespole bębna.
    Warto zacząć od wyczyszczenia optyki.

Powodzenia
REKLAMA