logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon Np6216 - jak usunąć czarny pasek na kopiach?

szafaboss 31 Paź 2006 12:07 2623 6
REKLAMA
  • #1 3172066
    szafaboss
    Poziom 10  
    witam
    ksero dziesieioletnie, toner oryginalny, od niedawna zaczelo dodawac do kazdej kopii pasek.
    czy da rade to naprawic (przeczyscic badz wymienic jakas czesc) czy juz na zlom?
    pasek w tym samym miejscu niezaleznie od wybranego zoomu.jest podobnej jasnosci pomimo przesuwu suwaka (jasniej-ciemniej)
    zalaczam fotki
    jasnosc normalna zoom 100%

zciemnione na maxa, zoom 50%
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3172141
    ritech
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    witam prawdopodobnie padła listwa czyszcząca , wyjmij modół bębna , rozbież go , wyczysć , poskładaj i daj znać czy coś pomogło
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3172267
    Kopi serwis
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    dokładnie listwa,to co napisał przedmówca,jednak lepiej wymienić na nową.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3192586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 3192860
    adrian.sad
    Poziom 13  
    Posyp czyms bęben żeby nie załatwic bębna i listwy. Najlepiej jednak zrobisz, jak pójdziesz z zespołem do serwisu. Tania naprawa, a niczym nie ryzykujesz przy wymianie.
  • #7 3198377
    szafaboss
    Poziom 10  
    na razie przeczyscilem listwe i jest git:) mam juz zakupiona nowa listwe ale na razie czyszczenie pomoglo wiec nie bede wymienial.
    dzieki wszystkim za pomoc

/edit
    adrian.sad napisał:
    Posyp czyms bęben żeby nie załatwic bębna i listwy. Najlepiej jednak zrobisz, jak pójdziesz z zespołem do serwisu. Tania naprawa, a niczym nie ryzykujesz przy wymianie.

jak to posyp beben? ja musialem go denaturatem potraktowac bo od dotykania palcami robil plamy. teraz juz jest dobrze
    mam nadzieje ze nie spiep... czegos...???

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dziesięcioletnim kserokopiarce Canon NP6216 pojawił się czarny pasek na każdej kopii, niezależnie od ustawień zoomu i jasności. Problem najprawdopodobniej wynika z uszkodzenia lub zabrudzenia listwy czyszczącej w module bębna. Zalecane jest wyjęcie modułu bębna, rozebranie go, dokładne wyczyszczenie listwy lub jej wymiana na nową. Listwa czyszcząca dostępna jest jako część zamienna kompatybilna z modelami Canon NP1015, NP1215, NP1510, co sugeruje podobieństwo konstrukcyjne. Czyszczenie listwy przyniosło poprawę, a do konserwacji bębna użyto denaturatu, aby usunąć plamy powstałe od dotykania. Wskazane jest również zabezpieczenie górnej części listwy, aby zapobiec jej kruszeniu się. W przypadku braku efektów czyszczenia, wymiana listwy jest rekomendowana, a serwis może wykonać tę naprawę tanio i bez ryzyka uszkodzenia bębna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA