logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 47la620s - Telewizor miga w jednym miejscu po zmianie ledów

nanek98 01 Cze 2022 19:00 1566 7
REKLAMA
  • #1 20044023
    nanek98
    Poziom 2  
    Witam! Krótka historia telewizora przedstawia się tak. Telewizor od jakiegoś czasu stał u dziadków bo niby nie działa i miał iść na śmieci, więc stwierdziłem, że wcześniej do niego zerknę. O dziwo włączył się od razu i działał tak może z tydzień, po tym czasie przy włączaniu pojawiało się tylko logo i ekran znikał po sekundzie. Stwierdziłem, ze podświetlenie siadło (w sumie słusznie bo jeden LED był spalony), wymieniłem paski i teraz włącza się normalnie. Jednak od tego czasu w prawym górnym rogu ekran rytmicznie miga, a przed zmianą pasków tak nie robił. Teraz nie wiem czy dalej jest cos nie tak z podświetleniem, czy uszkodziłem matryce przy rozbiórce, czy jeszcze coś innego. Z góry dziękuję za pomoc.

• REKLAMA
  • #2 20044034
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 863
    Trzeba bylo paski oryginalne zalozyc, a nie po "taniosci".
  • REKLAMA
  • #3 20044378
    Adewag
    Poziom 21  
    Ocena: 249
    beatom napisał:

Oryginalne to znaczy chińskie? Ceny w detalu od około 130zł do 160zł. To które po taniości? :?:
  • #4 20044400
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Róg telewizora jest słabo doświetlony wiec raczej coś z podświetleniem sprawdź na białym tle, powinno być bardziej widoczne.
  • REKLAMA
  • #5 20044405
    nanek98
    Poziom 2  
    Adewag napisał:
    beatom napisał:

Oryginalne to znaczy chińskie? Ceny w detalu od około 130zł do 160zł. To które po taniości? :?:

Kupiłem zestaw za okolo 140. Dla testu podmieniłem pasek w prawym gornym rogu na ten, który oryginalnie był w telewizorze i miga dalej.
    Kompletnie się na tym nie znam i troche się obawiam, ze moglem uszkodzic matryce. Jest mozliwosc zeby od tego sie tak dzialo?
  • REKLAMA
  • #6 20044414
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    nanek98 napisał:
    Kompletnie się na tym nie znam
    Więc może warto żeby tv obejrzał fachowiec?
  • #7 20044418
    nanek98
    Poziom 2  
    mietek654 napisał:
    nanek98 napisał:
    Kompletnie się na tym nie znam
    Więc może warto żeby tv obejrzał fachowiec?

Pewnie tak zrobie jak nic nie wymysle, to mial byc raczej taki projekt do dlubania. Tak jak mowilem, telewizor mial byc przeznaczony do wyrzurzecnia.

Dodano po 2 [minuty]:

mietek654 napisał:
    Róg telewizora jest słabo doświetlony wiec raczej coś z podświetleniem sprawdź na białym tle, powinno być bardziej widoczne.

Na białym dokladnie to samo. Rozebralem go znowu, zeby zobaczyc czy ledy same w sobie migaja bez ekranu przed nimi, ale wydaja sie w porzadku, chyba, ze takie rzeczy ciezko golym okiem uchwycic

Dodano po 31 [minuty]:

mietek654 napisał:

Chyba podswietlenie mozna wykluczyc. Odłaczylem je calkiem i poswiecilem sobie latarka w tym miejscu i miga dalej. Wiec pewnie matryce szlag trafil. Chyba, ze jakis kabel przyrwalem :(

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

Dobra, chyba znalazlem :( No nic bedzie nauczka na przyszłość. LG 47la620s - Telewizor miga w jednym miejscu po zmianie ledów
  • #8 20045137
    art_56
    Poziom 17  
    Ocena: 80
    No niestety ukruszona matryca, ja przed złożeniem dokładnie oglądam czy matryca po całości siedzi dokładnnie w ramce i dopiero składam dalej. Wyciąganie i składanie z przenoszeniem matryc należy b.uważnie wykonywać, bo to ta robota jest najbardziej precyzyjna, z pozytywnym wynikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem LG 47LA620S, który po wymianie pasków LED zaczął migać w prawym górnym rogu ekranu. Po wcześniejszym uruchomieniu telewizora, który był nieużywany, stwierdzono uszkodzenie jednego z LED-ów. Po wymianie pasków, migotanie pozostało, co sugeruje możliwe uszkodzenie matrycy lub problem z podświetleniem. Użytkownik przeprowadził dodatkowe testy, odłączając podświetlenie i używając latarki, co wskazało na problem z matrycą. Ostatecznie, inny uczestnik dyskusji zasugerował, że matryca mogła zostać uszkodzona podczas demontażu, co potwierdziło się w dalszej części rozmowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA