logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo V70 97 benzyna, Klimatyzacja - różne temperatury z prawych i lewych kratek

AdamVolvo 02 Cze 2022 07:29 927 8
REKLAMA
  • #1 20044550
    AdamVolvo
    Poziom 3  
    Moje auto to V70 z 97 roku, benzyna

Po roku od poprzedniego nabicia klimy pojechałem do serwisu aby sprawdzić ile czynnika uciekło. Przed pojechaniem na nabicie mialem na prawych kratkach przy temperaturze zewnetrznej 24 stopni temperature 12 stopni (na lewych nie mierzylem). W tym modelu wchodzi 750 gram czynnika. Po roku okazało się, że ubylo 350 gram. Z uwagi na fakt, że w serwisie mogli się tym zająć dopiero w lipcu lub sierpniu poprosilem aby po prostu dobili to co zeszło a ja pojawie sie we wrzesniu. W aucie mam dwa pokretla do ustawiania temperatury - oddzielnie dla lewej (2 lewych kratek) i prawej strony (2 prawych kratek)

Na drugi dzien po nabiciu zauwazylem ze z prawej kratki nawiewu w konsoli środkowej dalej mam minimalna temperature jaka uzyskuje podczas jazdy na 12 stopni. Identycznie jest na prawej kratce przy bocznej szybie. Z kolei na lewej kratce srodkowej konsli wychodzi w tym samym czasie 7 stopni, tak samo jest na lewej przy bocznej szybie. Roznica pomiedzy 2 prawymi i 2 lewymi kratkami to 5 stopni na niekorzysc tych 2 lewych.

Z czego to wynika? Rok temu sciagalem kokpit bo wymieniłem parownik klimatyzacji. Czy w tym aucie oddzielne jest sterowanie prawymi 2 kratkami i lewymi 2 kratkami? To wyglada na to, że te 2 prawe gdzie temperatura jest niższa działają poprawnie (teraz przy 18 na zewnatrz na tych kratkach mialem po 5 minutach na jalowym blisko zero stopni). Czy tam sa jakies mechanizmy elektryczne ktore oddzielnie steruja 2 prawymi 2 lewymi? Na moj pomyslunek wychodzi na to ze te prawe jakby sie nie dokonca domykaja i zaciagaja ciepleszej o te 5 stopni powietrze? Wiem ze w innych autach jest takie sterowanie, jak jest w volvo?

Gdy wyłacze klimatyzacje i dmucha powietrzem to zarowno gdybym ustawil najniższą temperatura lub najwyższą to temperatura na wszystkich kratkach nawiewu jest prawie taka sama (plus minus 1 stopien). Czy możliwe jest aby w przeciagu kilku dni uciekla czesc czynnika?
  • REKLAMA
  • #2 20044617
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    AdamVolvo napisał:
    Czy możliwe jest aby w przeciagu kilku dni uciekla czesc czynnika?

Jak coś jest nieszczelne to ucieknie.

W nowszych V70 II gen pomagała czasem kalibracja klapek nagrzewnicy. Najprościej będzie pojechać na weryfikację stanu czynnika w układzie i się okaże czy to nieszczelność czy nie.
  • #3 20044851
    AdamVolvo
    Poziom 3  
    snow napisał:
    AdamVolvo napisał:
    Czy możliwe jest aby w przeciagu kilku dni uciekla czesc czynnika?

Jak coś jest nieszczelne to ucieknie.

Tylko czy możliwe jest że ucieka powiedzmy 200-300 gram w 2-3 dni a potem pozostaje reszta 350 gram na kolejne 12 miesięcy i nie ucieka?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20044856
    snow
    Poziom 31  
    Dlatego najlepiej pojechać na sprawdzenie i będzie wiadomo czy nieszczelność czy szukać coś mechanicznie/elektrycznie.
  • REKLAMA
  • #5 20044927
    AdamVolvo
    Poziom 3  
    Przy nabijaniu w dobrym polecanym serwisie nie wyszłoby, że jest nieszczelność?, Maszyna puściłaby czynnik pomimo nieszczelności?

co do sprawdzenai chetnie bym pojechal, tylko ze ewentualnie szukanie nieszczelnosci są wolne terminy dopiero na lipiec. A jechac tylko po to aby wydać ponad 100 zł aby sciagnac czynnik, po czym miesiac jezdzic bez czynnika to nie wiem czy ma po prostu sens
  • Pomocny post
    #6 20044938
    snow
    Poziom 31  
    To dlaczego Ci ubywa skoro twierdzisz, że maszyna powinna wykryć? Skoro nabiło i ucieka to znaczy że maszyna nie wykryła nieszczelności i napełniła.

Moim zdaniem nie ma co tu drążyć. Napełniłeś układ i źle działa. Pojedź do innego warsztatu, sprawdź ilość czynnika. Jak ubyło to szukaj nieszczelności a jak nie ubyło to szukaj usterki w sterowaniu klapami w nagrzewnicy.
  • REKLAMA
  • #7 20045030
    AdamVolvo
    Poziom 3  
    Czy ewentualnie do czasu kiedy się wybiore do serwisu moge w jakis sposob zmniejszyc ewentualny wyciek czynnika? Chodzi mi o fakt czy jeżeli nie bede właczal klimy to zmniejsze wyciek czy to nie ma wiekszego znaczenia na ewentualna nieszczelnosc czy bede wlaczal klime czy nie?
  • Pomocny post
    #8 20045085
    snow
    Poziom 31  
    Teoretycznie nie używając klimatyzacji wyciek powinien być mniejszy bo pod mniejszym ciśnieniem będzie ale pewnie zawsze jakiś będzie.
  • #9 20108025
    AdamVolvo
    Poziom 3  
    Jestem po sprawdzeniu ilości czynnika w klimatyzacji. Ubyło z 30 gram (maszyna też nie do końca zazwyczaj odsysa). Moim zdaniem nie ma to zanego wpływu na roznice pomiedzy kratkami. Postanowiłem zdemontować deske rozdzielcza. Sprawdzilem droznosc tuneli plastykowych, wszystkie silniczki sterowania klapkami wymontowalem i sprawdzilem mechanizmy - nic nie było pęknięte. NIe udało mi się zajrzec do dolnych klap, gdyż aby to zrobić musiałbym demontować parownik klimatyzacji a mialem nabity układ. Zakladam ze ktoras klapka sie nie do konca domyka, zaciaga cieplejsze powietrze. Czy jest jakis sposob bez demontazu calkowitego parownika klimy na diagnoze która klapka moze sie nie domykac?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z klimatyzacją w Volvo V70 z 1997 roku, gdzie występują różnice temperatury między lewymi a prawymi kratkami nawiewu. Po napełnieniu układu klimatyzacji stwierdzono ubytek czynnika chłodzącego, co sugeruje możliwą nieszczelność. Użytkownik zastanawia się nad przyczynami tego stanu oraz sposobami na zminimalizowanie ewentualnego wycieku. W odpowiedziach sugerowane są kontrole nieszczelności oraz kalibracja klapek nagrzewnicy. Użytkownik podjął działania diagnostyczne, sprawdzając drożność tuneli i mechanizmy sterujące klapkami, ale nie udało mu się zidentyfikować problemu bez demontażu parownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA