logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Traffic 3000 problem z kodem,jak się z tym uporać ??

Dareczek007 10 Lis 2005 11:51 4276 7
REKLAMA
  • #1 1970119
    Dareczek007
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Mam problem z radyjkiem "Traffic 3000"
    Wygenerowałem kod do radia za pomącą programu ale niestety był zły a była to już 10 próba ponieważ już wcześniej ktoś próbował się dostać do tego sprzętu.
    Na wyświetlaczu widnieje LOCK10 Wiem że mam jeszcze trzy próby tzw. serwisowe ale nie chce ryzykować i zablokować radia na amen.
    Są ponoć jakieś programatory do tego za pomocą których można uratować radyjko, ale nie posiadam schematu i nie wiem gdzie szukać :cry: :cry:

Prosze pomóżcie doradźcie co można jeszcze zdziałać z tym radiem.
  • REKLAMA
  • #2 1970136
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Bez programatora nic nie zdziałasz, ktoś go już programował i zmienił kod. Schemat jest osiąglany lecz nie wątpię czy dla jednego radia opłaca Ci się go budować i szukać nieosiągalnego już układu na którym jest on oparty. Pozostaje poszukanie sobie kogoś kto ma taki programator.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 1970141
    Dareczek007
    Poziom 11  
    Niestety jestem w takiej sytuacji że muszę się z tym uporać.
    A czy budowa programatora jet bardzo droga?? I gdzie można znaleść schemat

Dodano po 1 [minuty]:

NIestety nawet nie znam kogoś kto by mół posiadać taki schemat
  • REKLAMA
  • #4 1970625
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam wczoraj miałem problem z tym samym radyjkiem ale sobie poradziłem chociaż nikt nie był w stanie podać mi konkretów tylko odsyłał do jakichś nie działających linków. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • F3000.zip (133.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1970681
    romanzuker
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    A tu masz jeszcze coś co może ci się przydać
    Załączniki:
    • programator.rar (142.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1974960
    junak
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    Zamiast owego "nieosiągalnego" układu można zbudować generator na bramkach z 7400- działa idealnie .
  • #7 1975775
    bol123
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Ja proponuję prostrze rozwiązanie , a mianowicie zastosowanie generatorów 4MHz i 20MHz zasilane napięciem 5V dostępne w TME lub ELFA , ewentualnie mozna w zamian za 74F124 podstawić 74LS629 i programator będzie pięknie działał .
  • #8 1983189
    Dareczek007
    Poziom 11  
    Bardzo dzienkuje za schematy sądze że teraz powiniennem sobie poradzić z tym radiem, w razie jakichkolwiek problemów bende dalej kontynułował temat tego sprzętu.

Jeszcze raz dzienkuje za pomoc :D :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia samochodowego Ford Traffic 3000, które zostało zablokowane po wielokrotnym błędnym wprowadzeniu kodu zabezpieczającego (LOCK10). Użytkownik dysponuje jeszcze trzema próbami serwisowymi, ale obawia się trwałego zablokowania urządzenia. Rozwiązaniem jest użycie programatora do odblokowania radia, jednak schematy i oryginalne układy są trudno dostępne. W dyskusji zaproponowano alternatywę w postaci samodzielnej budowy generatora sygnału na bramkach 7400 lub zastosowania gotowych generatorów 4 MHz i 20 MHz zasilanych napięciem 5 V, dostępnych w sklepach elektronicznych (TME, ELFA). Można także zastąpić układ 74F124 układem 74LS629, co pozwala na poprawne działanie programatora. Dzięki tym wskazówkom możliwe jest samodzielne odblokowanie radia bez konieczności poszukiwania oryginalnego programatora i schematów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA