logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transforamator toroidalny oświetlenia halogenowego wybija bezpiecznik.

wrobelj 10 Lis 2005 13:09 2987 7
REKLAMA
  • #1 1970293
    wrobelj
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam!!! Mam taki problem:zrobiłem sobie oświetlenie w pokoju żarówkami halogenowymi na 12V. Są cztery żarówki 12V o mocy 35W każda, które są zasilone z trafa torroidalnego 220V\12V o mocy 200W. W czasie włączania lib wyłączania wybija mi zabezpieczenie Es 6A -B.Czy to jest możliwe i jakim Es-em go zabezpieczyć???? Za odpowiedź dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 1970306
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Zastosuj 10A - C lub E, im "wyższa" litera, tym wolniejsza reakcja.
  • REKLAMA
  • #4 1970587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 1971174
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    wrobelj napisał:
    Witam!!! Mam taki problem:zrobiłem sobie oświetlenie w pokoju żarówkami halogenowymi na 12V. Są cztery żarówki 12V o mocy 35W każda, które są zasilone z trafa torroidalnego 220V\12V o mocy 200W. W czasie włączania lib wyłączania wybija mi zabezpieczenie Es 6A -B.Czy to jest możliwe i jakim Es-em go zabezpieczyć???? Za odpowiedź dziękuję.

Miałem podobną sytuacje u siebie (trafo 300W) - 10A B i problemy się skończyły.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1973878
    wrobelj
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam!!! W związku z oświetleniem halogenowym mam takie pytanie: czy jest możliwe zbudowanie takiego urządzenia elektronicznego, które po załączeniu zasilania traf toroidalnuch działało by automatycznie jak ściemniacz(oczywiście musiało by pracować po stronie pierwotnej), to znaczy w momencie włączenia zasilania, żarówki by się nie świeciły i automatucznie w ciągu kilku sekund rozjaśniały by się do pełnego świecenia.Po wyłaczeniu i ponownym włączeniu działał by tak samo, czyli powtarzałby się cykl pracy. Za odpowiedzi i schematy serdecznie dziękuję.
  • REKLAMA
  • #7 1975498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1975792
    slawow
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    wrobelj napisał:

Miałem podobny problem z zabezpieczeniem 10A B, działało przy trafo 200W ale gdy zmieniłem trafo na 300W zaczoł wyskakiwać (nie zawsze) wymieniłem zabezpieczenie na 10A C i śmiga. Chociaż dołożyłem jeszcze jedno trafo na 200W (ale to nie ma znaczenia bo nie startują razem).

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wyzwalania zabezpieczenia nadprądowego Es 6A-B podczas włączania i wyłączania oświetlenia halogenowego 12V zasilanego z transformatora toroidalnego 220V/12V o mocy 200W, z czterema żarówkami 35W każda. Zalecane jest zastosowanie bezpiecznika o wyższej wartości prądu znamionowego, np. 10A z charakterystyką C lub B, co pozwala uniknąć fałszywych wyzwoleń przy prądach rozruchowych. Charakterystyka C ma wyższe nastawy wyzwalaczy zwarciowych niż B, a charakterystyka E jest rzadziej stosowana. Alternatywnie można zastosować układ miękkiego startu, który ogranicza prąd rozruchowy i chroni zabezpieczenia. W przypadku większej mocy transformatora (np. 300W) również sprawdza się bezpiecznik 10A B lub C. Dodatkowo poruszono możliwość budowy elektronicznego ściemniacza działającego po stronie pierwotnej transformatora, który stopniowo zwiększałby jasność żarówek po załączeniu zasilania, z wykorzystaniem układów tyrystorowych lub triaków, jednak wymaga to odpowiedniego przewymiarowania elementów ze względu na właściwości transformatora toroidalnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA