logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Film z kamery - wyostrzenie obrazu i rozpoznanie nr rejestracyjnego samochodu sprawców

Klaudia1234567891234 06 Cze 2022 20:15 1551 9
  • #1 20050609
    Klaudia1234567891234
    Poziom 2  
    Potrzebuję pomocy- zostaliśmy okradzeni, mam film z kamery, która uchwyciła samochod sprawców, czy ktoś z Was mógłby mi pomóc i powiedzieć czy da się taki film wyostrzyć tak, żeby widać było nr rejestracyj y ? Proszę polećcie jakiś program do edycji (znajomy policjant tylko podpowiedział, że i tak umorzą, bo wiele nie ukradziono, ale chcemy dojść sprawiedliwosci sami, żeby tępić takie dziadostwo), może ktoś z Was mógłby pomoc i pomógłby takie nagranie wyostrzyć?
  • #2 20050642
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Widać chociaż jakiś zarys numerów na tablicy czy plama?
  • #3 20050665
    Klaudia1234567891234
    Poziom 2  
    Nie ma żadnych zarysów niestety
  • #4 20050691
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4305
    Klaudia1234567891234 napisał:
    Proszę polećcie jakiś program do edycji (znajomy policjant tylko podpowiedział, że i tak umorzą, bo wiele nie ukradziono, ale chcemy dojść sprawiedliwosci sami, żeby tępić takie dziadostwo),
    Policja powinna mieć narzędzia, które albo pozwolą odczytać numer albo pokażą, że nie jest to możliwe.
    Poza wartością skradzionego mienia liczy się też wartość mienia uszkodzonego w związku z usiłowaniem włamania.
  • #5 20050700
    michalek1988
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Jaka rozdzielczość nagrania? Nie widząc pliku (wybranych klatek) trudno mi ocenić czy jestem w stanie zrobić z tym cokolwiek. Wyostrzenie to jedno, ale należało by przede wszystkim dokonać zbliżenia tablic i dopiero pracować na kontraście by coś uzyskać. Obawiam się też że, dużo tutaj mogło by się opierać na interpretacji, mianowicie: dla Autorki może to być litera "D" a de facto jest to "O" tak samo z cyframi 3 i 8 można się pomylić przez co taki dowód może być niewiele wart a już na pewno nie pomoże w znalezieniu sprawcy.
  • #6 20050702
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Kolega ma przed sklepami butle z gazem za kratami i zamknięte na kłódki. Złodzieje podjechali dostawczakiem, przecięli kłódki, ukradli pełne butle i odjechali. Kolega poprosił mnie o zgranie zapisu monitoringu na płytkę, jako dowód dla śledczych z policji. Oglądałem zapis. Na drzwiach samochodu czytelna nazwa firmy, więc sprawa wydawała się banalnie prosta. Panowie budowlańcy jechali na robotę i po drodze zaopatrzyli się w gaz potrzebny np. do klejenia pap dachowych. Okradli więcej punktów sprzedaży gazu po drodze.
    Po jakimś czasie pytam kolegę, jak sprawa kradzieży? Umorzona. Nie mogli odnaleźć sprawców.
  • #7 20050717
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    md napisał:
    Umorzona. Nie mogli odnaleźć sprawców.
    Nic nowego. Kolega miał podobny przypadek, kamera zarejestrowała tablice, swoimi kanałami ustalił wszystkie dane. Imię nazwisko typa, adres samochód marka tablice, wszystko na tacy zaniósł na komendę. Niestety to samo, umorzenie.
  • #8 20050783
    Klaudia1234567891234
    Poziom 2  
    Dlatego już po rozmowie ze znajomym policjantem nawet nie będziemy tego zgłaszać, ale chcemy poinformować tego gościa, żeby się na drugi raz bardzo dobrze zastanowił zanim wyciągnie ręce po nie swoje rzeczy.

Dodano po 12 [minuty]:

michalek1988 napisał:
    Jaka rozdzielczość nagrania? Nie widząc pliku (wybranych klatek) trudno mi ocenić czy jestem w stanie zrobić z tym cokolwiek. Wyostrzenie to jedno, ale należało by przede wszystkim dokonać zbliżenia tablic i dopiero pracować na kontraście by coś uzyskać. Obawiam się też że, dużo tutaj mogło by się opierać na interpretacji, mianowicie: dla Autorki może to być litera "D" a de facto jest to "O" tak samo z cyframi 3 i 8 można się pomylić przez co taki dowód może być niewiele wart a już na pewno nie pomoże w znalezieniu sprawcy.

Przesłałam Panu nagranie w wiadomości prywatnej, mógłby Pan spojrzeć?
  • #9 20050793
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 868
    Wielki blad - trzeba zglosic. To pogorszy przynajmniej statystyki dla policji. Moze nie beda gonic tych niezamaskowanych w przyszlosci tylko zajma sie swoja praca dla spoleczenstwa.
  • #10 20050957
    Klaudia1234567891234
    Poziom 2  
    Okradli też policjanta, który już lepiej pociągnie tę sprawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w wyostrzeniu nagrania z kamery, które zarejestrowało samochód sprawców kradzieży. Niestety, nie ma żadnych zarysów numerów rejestracyjnych na nagraniu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że policja dysponuje narzędziami do analizy takich materiałów, ale doświadczenia wskazują, że sprawy często są umarzane, nawet przy dostępnych dowodach. Wskazano na znaczenie rozdzielczości nagrania oraz technik wyostrzania i zbliżania obrazu. Użytkownik rozważa, czy zgłosić sprawę, mimo że policjant zasugerował, że nie ma to sensu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA