logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minecraft kiedyś chodził płynnie, teraz już nie

gabrieltokarz4 07 Cze 2022 23:49 708 2
REKLAMA
  • #1 20052088
    gabrieltokarz4
    Poziom 1  
    (Na wstępie chcę dodać że nie wiem czy wybrałem dobry dział, jestem na tej stronie pierwszy raz)

A więc tak jak w temacie, pamiętam jak na tych samych podzespołach minecraft chodził płynnie nawet na 16Hunkach, z włączoną przeglądarka i innymi pierdołami, to było jakieś pół roku temu, niedawno robiłem format kompa i nie dokładalem nic do tego komputera, naszła mnie chęć na MC wiec postanowiłem pobrać a tu nagle chce zagrać a lagi jak nie wiem co, przy 6 hunkach gra laguje co 5 sekund zwłaszcza gdy ładują się duże góry, tak przy dzieliłem wiecej ramu do MC i robiłem reinstall ale to nic nie dało, proszę o pomoc i mądre odpowiedzi bez żartów i sarkazmu. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20052101
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    Wejdź w ustawienia sterownika graficznego (prawym na pulpit i panel nVidia), następnie w opcjach minecrafta zmień, by uruchamiał się na dedykowanej karcie graficznej a nie integrze.
  • #3 20052108
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    gabrieltokarz4 napisał:
    proszę o pomoc i mądre odpowiedzi bez żartów i sarkazmu

Witaj.

Bez sarkazmu może być, ale żeby udzielić mądrej odpowiedzi - trzeba mieć jakiekolwiek dane.

Mądrzejsze odpowiedzi być może się pojawią jak podasz dokładną konfigurację sprzętu, na którym grasz oraz wersję systemu, którego używasz. Do tego jeszcze warto byłoby dołożyć log z kilkunastu minut rozgrywki zrobiony przy użyciu HWINFO. Z niego będzie się można dowiedzieć, których zasobów sprzętowych brakuje, jeśli brakuje, oraz sprawdzić krytyczne parametry sprzętowe podczas obciążenia grą.

HWINFO jest tu: https://www.fosshub.com/HWiNFO.html?dwl=hwi_724.zip
    Opis jak go użyć jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3347862.html (spoiler #2).

Log wygenerowany w postaci pliku CSV załącz w odpowiedzi (w szybkiej odpowiedzi nie ma opcji załączania, ale jak skorzystasz z przycisku odpowiedz - w pełnym edytorze postu będzie można dodać załącznik.
    HWInfo nie uruchamiaj mając grę zminimalizowaną, tylko najpierw uruchom HWINFO, rozpocznij logowanie, wtedy dopiero uruchom grę i graj co najmniej 15-20 minut. Potem zakończ tworzenie logu.
REKLAMA