logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus H81M-plus: Brak obrazu i uruchomienia BIOS po wymianie zasilacza, płyty głównej, CPU i RAM

piotrekw23 10 Cze 2022 02:05 1116 4
REKLAMA
  • #1 20054942
    piotrekw23
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam pilny problem z komputerem po burzy.
    Niechciał się włączyć, więc pierwsze co wymieniłem zasilacz lecz po wymianie, dioda na PG migała zamiast świecić więc kupiłem 2 takie same używane płyty główne, jednak moja była rev 1,06 a te dwie 1,03. Po przełożeniu procesora i ram-u, wentylator procesora ruszył poprawnie ale niema obrazu i nie uruchamia się nawet BIOS. Miałem również kupiony drugi procesor, po wymianie i różnej konfiguracji PG-procesor dalej ten sam problem. Kupiłem nową pamięć RAM DDR3 Goodram 8GB 1600MHz po wymianie dalej to samo. Co może być tego przyczyną czy nieodpowiednia pamięć RAM? Potrzebuję odpalić komputer z tego samego dysku ponieważ była tam baza danych i programy sterujące urządzeniami które nie posiadają już żadnego wsparcia.
  • REKLAMA
  • #2 20054949
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8195
    Niepełna konfiguracja, więc można zgadywać.
    Zgaduję więc, że Twoje płyty (biorąc pod uwagę starszą rewizję) mają starszy BIOS, który nie obsługuje jeszcze nowszych procesorów (Haswell Refresh).

Jeśli masz procesor Haswell Refresh (lista poniżej) może być potrzebna aktualizacja BIOS aby procesor zadziałał. Problem polega na tym, że płytę może się dać uruchomić na starszych procesorach Haswell (nie Refresh).

Ale to tylko zgadywanka na podstawie niepełnej specyfikacji sprzetu.

Lista procesorów Haswell Refresh pożyczona z artykułu https://www.purepc.pl/pelna-lista-procesorow-intel-haswell-refresh-specyfikacja-techniczna:

Asus H81M-plus: Brak obrazu i uruchomienia BIOS po wymianie zasilacza, płyty głównej, CPU i RAM

Jeśli masz procesor z tej listy to jako że BIOS jest na tych płytach w podstawce - możesz wymontować kość BIOS ze starej, uszkodzonej płyty i zamontować na nowej płycie. BIOSy dla wersji sprzętowych 1.03 i 1.06 są zgodne, więc nie zaszkodzi spróbować. Tylko zwróć uwagę na wycięcie na układzie, żeby nie włożyć go odwrotnie. Jeśli zamontujesz go odwrotnie, to go uszkodzisz, w najgorszym wypadku uszkodzisz też płytę.

Asus H81M-plus: Brak obrazu i uruchomienia BIOS po wymianie zasilacza, płyty głównej, CPU i RAM

Jeśli masz starszy procesor (Haswell sprzed refresha) to powinien być on obsługiwany przez starsze BIOSy, więc przekładka raczej nie będzie miała sensu.
  • REKLAMA
  • #3 20055002
    piotrekw23
    Poziom 12  
    Sprzedawca plyt używanych to serwis komputerowy który informował mnie że BIOS jest podniesiony do najnowszej wersji.
    Przekładałem też BIOS ze starej płyty i nic to nie zmieniło.
  • REKLAMA
  • #5 20056228
    piotrekw23
    Poziom 12  
    Problem udało się rozwiązać.
    Na stronie producenta PG znalazłem listę pamięci z którymi współpracuje i udało mi się kupić taki używany RAM Kingstona i komputer odpalił.
REKLAMA