Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

25 Mar 2020 09:05 372 29
  • Poziom 4  
    Witam,
    ostatnio zakupiłem sobie dodatkową kość RAM 8GB. Po włożeniu jej do wolnego slotu komputer się nie uruchamia.
    Jest tak zarówno gdy włożę nową jak i starą kość do tego slotu.
    Sprawdzałem czy slot jest na pewno włączony, aktualizowałem BIOS, wyciągałem i wkładałem baterie, sprawdzałem programem MemTest i też nie znalazło żadnych błędów.Jest jakiś sposób aby sprawdzić czy to jest uszkodzony slot?
    Słyszałem że jeszcze procesor może blokować ten jeden slot ale jak na razie ie chciałem tego testować bo nie mam pasty.

    Sprzęt:
    Płyta gł. - Asus H81M-PLUS
    Procesor - Intel Core I7-4770 4x3.4 GHz
    Karta Graficzna - MSI Radeon RX570
    RAM - GoodRAM 8GB DDR3 1600MHz GYS1600D364L10/8G
    Dysk - Seagate Barracuda 1TB
    Zasilacz - bequiet! POWER 9 500W

    Dokupiony RAM - GoodRAM 8GB DDR3 1600MHz CL11
  • Poziom 4  
    A rzeczywiście zapomniałem napisać ... Asus H81M-PLUS
  • Poziom 4  
    Słyszałem po prostu że czasami procesor blokuje slot, A że mam inny procesor pasujący pod mój socket to piszę
  • Spec od komputerów
    Masz teraz tylko dwie kosci po 8GB?

    W ktorej parze slotow montujesz kosci?

    Nowa kosc dziala po podmianie ze stara?
  • Poziom 4  
    Tak 2 kości po 8GB
    Mam tylko 2 miejsca na RAM DIMM_A1 i DIMM_B1 - DIMM_A1 nie działa
    nowa kość działa po podmianie
  • Poziom 4  
    Piny nie wyglądają na powyginane a wcześniej był obsadzony slot DIMM_B1 czyli ten działający
  • Spec od monitorów
    :idea:
    Cytat:
    Po włożeniu jej do wolnego slotu komputer się nie uruchamia.
    Jest tak zarówno gdy włożę nową jak i starą kość do tego slotu.

    1. przeczysciść piny slota (izopropanol) ,przedmuchać slot
    * nie pomoże
    1a.Pomiary na slocie pod DDR3
    * dawałem rys. ,które piny i jakie napięcia


    Ukłąd zasilania 3-fazy na ASP1258A

    Przeczytać o reset Link

    Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram [url=https://obrazki.elektroda.pl/7014785600_1585128546.jpg]Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram [/url] Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

    Można ustawić dla DDR3 parametry



    Cytat:
    DRAM DATA REF Voltage on CHA (0,39500 – 0,63000)V z krokiem 0,00500V

    DRAM DATA REF Voltage on CHB (0,39500 – 0,63000)V z ... 0,00500
    DRAM CTRL REF Voltage (0,39500 – 0 63000)V z .. 0,00500
  • Poziom 4  
    przedmuchiwałem go już wiele razy.
    "* dawałem rys. ,które piny i jakie napięcia" czekaj bo nie rozumiem co zrobić. Jak tam napięcia pomierzyć te piny przeciwległe czy jak
  • Spec od monitorów
    Nie wiesz , :!: dla bezpieczeństwa płyt zalecam
    - serwis
    - lub kogoś z tego forum , ogłąszają się
  • Poziom 4  
    A te parametry na jakie ustawić ? Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram
  • Spec od monitorów
    np.
    CL10 for (GYS1600D364L10/8G).
    opóźnienia : 10-10-10-28, a napięcie 1.65 V.
    * za Link



    Cytat:
    Rodzaj pamięci DDR3
    Częstotliwość szyny pamięci (MHz) 1600
    Zamontowane chłodzenie Radiator
    Opóźnienie CAS Latency 10 CL, 10 tRP, 10 tRCD, 28 tRAS

    Standard pamięci PC3-12800
    Napięcie (V) 1.65
    Obsługa ECC nie
  • Poziom 43  
    Zamieść 3-cią zakładkę CPU-Z.
    Czyli nowy RAM działa w slocie B, a nie działa w A?
    Stary RAM też nie działa w A?
    Tak pytam, bo w temacie nie jest to jasno wyszczególnione.
    A sprawdzałeś dokładnie, czy piny w socket'cie procesora są ok?
    Zamieść dokładne foto.
  • Poziom 4  
    Gdy mam włożoną którąkolwiek z kości RAM do slotu A komputer się nie uruchamia. Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

    Dodano po 2 [minuty]:

    pinów w socket'cie nie spawdzałem wcale tylko te w RAM'ie .
    Nie mam aktualnie pasty żeby to zrobić
  • Poziom 43  
    Pasta, ta co jest może sobie być. (może ktoś mnie zgani, ale to w ww. sytuacji dopuszczalne).
    Jeśli czujesz się pewnie to zrób tak, żeby obecnej pasty nie zruszyć (podnosisz procesor za boki).
    Przy opisanych objawach trzeba sprawdzić piny socketu, czy nie powyginane.
    Ewentualnie zamieść dokładne foto.
    ps. BIOS aktualny - tylko sprawdzałem - nie ma związku z tematem.
  • Poziom 4  
    Tak, aktualizowałem bios do najnowszego (ze strony producenta)
  • Poziom 43  
    Jak już sprawdzisz piny socketu daj znać.
  • Poziom 4  
    Jeden pin jest zagięty nie wiem czy to widać Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

    Dodano po 59 [sekundy]:

    Wie ktoś gdzie mogę w obecnej sytuacji oddać do naprostowania to
  • Poziom 43  
    RavOfficial napisał:
    Jeden pin jest zagięty

    Tajemnica rozwiązana. Spróbuj jak napisał @smax17 naprostować, tylko nie siłuj się za bardzo żeby pina nie ułamać.
    Tak jak teraz jest na foto - wystarczy go przegiąć lekko w lewo, np. pęsetą lub czymś ostrym śpiczastym.
  • Poziom 4  
    Ten pin zagiął się pod drugi ale spróbuję to zrobić , jak się nie uda to kupie nową płytę i tyle. Dobra jak się uda lub nie to dam znać i czy to na pewno to było problemem z RAM'em😉
  • Poziom 43  
    RavOfficial napisał:
    Ten pin zagiął się pod drugi ale spróbuję to zrobić

    Tak. Bo one oryginalnie na siebie "nachodzą w płaszczyźnie socketu" jeden nad drugim, ale się nie stykają. Jak masz miernik możesz sprawdzić testerem diod sąsiednie piny na zwarcie. Inna kwestia, co się stanie jak przyciśnie je procesor...
  • Poziom 4  
    Działa ! Udało się odgiąć złożyłem go i śmiga 16 GB tak jak powinno . Tylko teraz mam drugie pytanie bo jak wszedłem w bios to przy jednej kości jest 1600MHz a przy drugiej 1333MHz tak może zostać czy wymusić w biosie na ramach żeby działały na jednej fali
  • Poziom 43  
    RavOfficial napisał:
    Działa ! Udało się odgiąć złożyłem go i śmiga 16 GB tak jak powinno .

    Genialnie! Takie naprawy to mi się podobają.
    Niemożliwe z tym taktowaniem. Obie muszą działać z tą samą częstotliwością. Zamieść zakładki CPU-Z jak to wszystko pracuje.
  • Poziom 4  
    Wstawię zdjęcia z biosu i cpuz jutro.
    Jak u kogoś działa to dlaczego u mnie ma nie działać 😄
    Gdyby teraz nie poszło to bym po prostu stwierdził że walnięta płyta i do wymiany. Ale najważniejsze że się udało
    Dzięki Safbot1st za pomoc ! Jesteś mega
    Smax17 trzeba dążyć do celu aż się uda 😉
  • Poziom 4  
    Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i jeszcze drugi slot w zakładce SPD:
    Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram

    Dodano po 4 [godziny] 16 [minuty]:

    Komputer nie startuje po zamontowaniu nowej kości ram
    Tak to wygląda w bios , jeden ma 1333MHz a drugi 16000MHz