logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera

m.sobol 12 Cze 2022 21:32 1839 27
REKLAMA
  • #1 20058504
    m.sobol
    Poziom 7  
    Cześć. Po jakimś pół roku uruchomiłem drukarkę i mam z nią mały problem. Druk po bokach jest słabiej widoczny. Myślałem że to wina tonera, więc założyłem nowy ale efekt bez zmian. Druk jest taki sam, w czym mogę szukać jeszcze problemu? Dodam że wcześniej drukowała normalnie, ale przez pewien czas drukarka leżała w piwnicy i trochę kurzu nabrała. W załączniku zdjęcie jak obecnie wygląda wydruk.
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220611_213909.jpg (531.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20058533
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Sprawdziłbym zespół lasera czy nie jest zakurzony. Najczęściej takie rozjaśnienia po jednej stronie mogą być spowodowane zakurzonym krawędziami lustra polygonalnego (skanera). Przy okazji można cały zespół lasera przeczyścić.

C.
  • #4 20060218
    m.sobol
    Poziom 7  
    Przeczyściłem laser i przy okazji za nim wymienię bęben spróbowałem go wyczyścić według tego filmiku. Niestety jest gorzej, pojawiły się paski.
    Czy warto kupić bęben marki INKDIGO?
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220613_222444.jpg (482.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 20060270
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    Ocena: 345
    m.sobol napisał:
    Przeczyściłem laser i przy okazji za nim wymienię bęben spróbowałem go wyczyścić według tego filmiku. Niestety jest gorzej, pojawiły się paski.
    Czy warto kupić bęben marki INKDIGO?

Jak czyściłeś laser? Wg mnie może to być słaba jakość toneru z cyklu zamienniki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20070043
    m.sobol
    Poziom 7  
    Przepraszam za przerwę, ale krótki urlop był :) laser wyczyściłem szmatką. Przed moim czyszczeniem wydruk był ładniejszy tylko boki były słabiej widoczne a teraz na druku są paski, pytanie co mogłem zrobić źle?
  • #7 20074461
    m.sobol
    Poziom 7  
    Kupiłem nowy bęben. Druk jest identyczny jak za pierwszym razem. Nie ma już pasków ale lewa strona jest mniej widoczna, co mogę jeszcze zrobić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20074580
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    m.sobol napisał:
    Kupiłem nowy bęben. Druk jest identyczny jak za pierwszym razem. Nie ma już pasków ale lewa strona jest mniej widoczna, co mogę jeszcze zrobić?

Czy pisząc o laserze mamy to samo na myśli? Zrobisz zdjęcie? 😉
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20075083
    m.sobol
    Poziom 7  
    MaRciNoOs napisał:
    Czy pisząc o laserze mamy to samo na myśli? Zrobisz zdjęcie? 😉

Oczywiście :) laser był zakurzony z każdej strony. Ogólnie rozebrałem ją trochę i wyczyściłem i jak przy montażu wystąpił problem z czujnikiem.

Pierwszy - otwarta pokrywa i tu pytanie czy ta zawleczka powinna tak opadać w dół? (drugie zdjęcie(czujnik górnej pokrywy))

Po ustawieniu go ręcznie jest kolejny błąd - ZAC. WEWN. 3 lecz żadnego papieru nie ma w środku. Który to może być czujnik?
    [/img]
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera zac wewn 3.jpg (790.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera czujnik górnej pokrywy.jpg (637.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera Laser.jpg (228.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20075113
    zjo
    Poziom 28  
    Ocena: 275
    Nie tylko lustro obrotowe, cała optyka tu jest na oko do wyczyszczenia... Tak jak pisał przedmówca, przy okazji cały zespół trzeba ogarnąć. I oczyścić dokładnie wnętrze modułu z tego kurzu.
    Nie pamiętam jak jest w 1510, ale ta flaga sądząc po położeniu to czujnik obecności papieru, nie zamknięcia pokrywy. Daj zdjęcie całego boku z tym czujnikiem i przodu z otwartą pokrywą.
  • #11 20075177
    m.sobol
    Poziom 7  
    zjo napisał:
    Nie tylko lustro obrotowe, cała optyka tu jest na oko do wyczyszczenia... Tak jak pisał przedmówca, przy okazji cały zespół trzeba ogarnąć. I oczyścić dokładnie wnętrze modułu z tego kurzu.
    Nie pamiętam jak jest w 1510, ale ta flaga sądząc po położeniu to czujnik obecności papieru, nie zamknięcia pokrywy. Daj zdjęcie całego boku z tym czujnikiem i przodu z otwartą pokrywą.

Już wyczyszczone
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220625_132111.jpg (914.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220625_132102.jpg (888.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220625_131933.jpg (917.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 20075206
    zjo
    Poziom 28  
    Czyli zgadza się, ta flaga to czujnik wyjścia papieru. Czujnik pokrywy jest pod pokrywą w otworze z przodu.
  • REKLAMA
  • #13 20075241
    m.sobol
    Poziom 7  
    zjo napisał:
    Czyli zgadza się, ta flaga to czujnik wyjścia papieru. Czujnik pokrywy jest pod pokrywą w otworze z przodu.

jeśli tą flagę ustawie w czujnik to nie ma błędu górnej pokrywy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 20075301
    zjo
    Poziom 28  
    Za to jest zacięcie papieru, z tego co rozumiem.
    Czy kiedy poruszasz flagą porusza się też dźwigienka w zaznaczonym oknie? Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera
  • Pomocny post
    #15 20075621
    MaRciNoOs
    Poziom 29  
    m.sobol napisał:

Oczywiście :) laser był zakurzony z każdej strony.

Biorąc pod uwagę trzecie zdjęcie to w ogóle się dziwię że cokolwiek drukowało 😉 ona stała w jakichś zakładach kredowych że tyle pyłu w laserze?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #16 20075644
    zjo
    Poziom 28  
    Raczej obstawiam intensywną eksploatację z baaardzo tanim papierem.
  • #17 20078508
    m.sobol
    Poziom 7  
    MaRciNoOs napisał:
    Biorąc pod uwagę trzecie zdjęcie to w ogóle się dziwię że cokolwiek drukowało 😉 ona stała w jakichś zakładach kredowych że tyle pyłu w laserze?

trochę stała w piwnicy, a tam czasem coś się przycięło, szlifowało itp. 😉

zjo napisał:
    Raczej obstawiam intensywną eksploatację z baaardzo tanim papierem.

wbrew pozorom była bardzo mało używana

Czyli czujnik górnej pokrywy to będzie ten zaznaczony na czerwono? ruszam nim ale nic to nie daje :roll:
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220625_132111_9546452.jpg (696.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 20078645
    zjo
    Poziom 28  
    Dotrę do firmy to sprawdzę SM, ale tam chyba za rejestrację zamknięcia pokrywy odpowiadał tylko ten switch. Nie odpiął się od płyty, ewentualnie nie ma przerwanego przewodu?
    Checklist do ogarnięcia:
    Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera

Jaki jest dokładnie komunikat błędu? Na początek sprawdził bym dwa pierwsze punkty dla błędu 6007. Przede wszystkim taśmę łączącą moduł lasera z płytą, lubią się czasem zagiąć ścieżki.
  • #19 20080362
    m.sobol
    Poziom 7  
    zjo napisał:
    Jaki jest dokładnie komunikat błędu? Na początek sprawdził bym dwa pierwsze punkty dla błędu 6007. Przede wszystkim taśmę łączącą moduł lasera z płytą, lubią się czasem zagiąć ścieżki.

"Pokrywa otwarta
    Zamknij górną pokrywę"

Taśma wygląda na ok, dla pewności wypiąłem i ponownie wpiąłem przy laserze i tak samo przy płytce, ale nic nie pomogło.

Zauważyłem teraz że czujnik z "flagą" po ustawieniu w pozycji nie świeci, gdzie wcześniej świecił i gasł komunikat o pokrywie
    Załączniki:
    • Brother DCP-1510E - Słaby wydruk po bokach po długiej przerwie i wymianie tonera 20220629_115630.jpg (959.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 20080374
    zjo
    Poziom 28  
    Mówimy o tym transoptorze z boku? To by wskazywało na uszkodzenie diody lub połączenia z płytą. Sprawdź jeszcze telefonem (kamerką), te diody najczęściej pracują w podczerwieni.
  • #21 20080385
    m.sobol
    Poziom 7  
    tak, rozbierając to starałem się uważać i robić to delikatnie, gołym okiem nie widać uszkodzenia ale może faktycznie coś zostało naruszone. Jest sens się dalej w to bawić?
  • #22 20080396
    zjo
    Poziom 28  
    Drukarki są teraz w takich cenach, że kryterium opłacalności naprawy przeszło gruntowną metamorfozę...
  • #23 20080432
    m.sobol
    Poziom 7  
    Ta drukarka stosunkowo mało się napracowała. Przez przeprowadzkę i trochę z racji że nie była potrzebna przeleżała w piwnicy. Chciałem jej nadać drugie życie bo wydruk był trochę kiepski, ale wygląda na to że zaszkodziłem.

A nie ma możliwości pominięcia tego czujnika albo nie padł jakiś bezpiecznik? Dziwne że 2 na raz czujniki przestały działać
  • #24 20080458
    zjo
    Poziom 28  
    Też nie sądzę. Czy przy ręcznym zasłonięciu szczeliny dalej zmienia się komunikat błędu? Pominąć czujnika na wyjściu się nie da, drukarka musi zarejestrować, że papier się pojawił i w określonym czasie wyszedł, w przeciwnym razie zgłosi zacięcie. Czujnik zamknięcia pokrywy można próbować oszukać.
  • #25 20080503
    m.sobol
    Poziom 7  
    Jeśli chodzi o czujnik z "flagą" to po umieszczeniu czy to flagi czy innego przedmiotu w czujniku nie świeci się nic, a wcześniej normalnie czujnik wykrywał element i świecił się jak dobrze pamiętam na żółto.

Co do czujnika przy laserze to rozumiem że działa na zasadzie kiedy pokrywa jest zamknięta unosi się ta czarna klapa i czujnik jest w pozycji "otwartej" ale też próbowałem zasłaniać/odsłaniać czujnik lecz komunikat się nie zmieniał. Cały czas widnieje "pokrywa otwarta"

Włączyłem również kamerę w telefonie, tak jak pisałeś ale nie widać aby czujnik wysyłał jakieś światło.

Masz jakiś sposób jak mogę oszukać czujnik? złączyć ze sobą jego styki?
  • #26 20081493
    zjo
    Poziom 28  
    Jeśli światło było widoczne, to wyłącznie czerwone. Zwarcie fototranzystora może oszukać elektronikę, ale nie jestem pewien, czy nie ryzykujemy jej uszkodzenia. Raczej szukał bym przyczyny, cudów nie ma i chyba nie zdarzył mi się jeszcze padnięty czujnik optyczny w laserze Brothera. W przeciwieństwie do atramentowych, tam padnięte czujniki wkładów to dość częsta sprawa.
    Jutro zagłębię się bardziej w serwisówkę jak znajdę chwilę, muszę sobie przypomnieć, jak to wszystko wyglądało w tym modelu.
    Załączam serwisówkę. Na str. 2-10 jest przebieg przewodów czujników papieru.
    Właśnie wpadła na kanał 1610, za rejestrację otwarcia pokrywy odpowiada czujnik na zdjęciu, jednocześnie odpowiada za rejestrację wyjścia papieru. Na zdjęciu pozycja flagi przy zamkniętej pokrywie. Na zespole lasera jest tylko przysłona diody.

Załączniki:
    • dcp1510.pdf (8.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 20117760
    m.sobol
    Poziom 7  
    Dzięki za poświęcony czas, przepraszam za brak odzewu ale nawarstwiło mi się trochę spraw. Ale teraz wracam do tematu bo drukarka już miesiąc leży rozebrana :| prześledzę drogę czujnika, może coś się uszkodziło przy rozbieraniu
  • #28 20118925
    m.sobol
    Poziom 7  
    udało się, miesiąc oczekiwania wyszedł na plus. Dziękuje za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką Brother DCP-1510E, która po długiej przerwie i wymianie tonera drukuje słabiej po bokach. Po wymianie tonera na nowy problem nie ustąpił, a dodatkowo pojawiły się paski na wydruku. Użytkownik próbował wyczyścić zespół lasera, co pogorszyło sytuację. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie czujników, bębna oraz jakości tonera. Po wymianie bębna problem z paskami zniknął, ale nadal występuje słabsza jakość druku po lewej stronie. Użytkownik zidentyfikował problemy z czujnikami, które mogą być uszkodzone, co prowadzi do błędów związanych z otwartą pokrywą. Wskazano na możliwość uszkodzenia diody w czujniku oraz konieczność dokładnego sprawdzenia połączeń. Użytkownik planuje dalsze działania w celu naprawy drukarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA