Znalazłem drukarkę laserową DCP-1512E pod śmietnikiem. Drukuje blado - na szaro. Nie bez powodu ktoś ją wyrzucił. To był palacz. Dym papierosowy oblepił ją z każdej strony jak i w środku. Bęben i toner zamiennik nowy. Rozebrałem ją na części pierwsze i wyczyściłem gdzie się dało. Rozebrałem laser i wyczysciłem IPA szkiełka - były zabrudzenia żółte. Nie pomogło. Wyjąłem fuser i wyczysciłem IPA - nie pomogło. Wyczysciłem beben - nie pomogło. Wyczysciłem miejsca styku kontaktów, tonerem.
Bezpośrednia odpowiedź na pytanie Najczęstszą przyczyną całkowicie bladego (jednolicie szarego) wydruku w Brother DCP-1512E po „nikotynowym” zanieczyszczeniu jest osłabienie procesu elektrostatycznego wskutek: 1. Niedostatecznego naświetlenia bębna (zabrudzony lub zdegenerowany zespół lasera/skanera). 2. Zaniżonego wysokiego napięcia (zabrudzone HVPS, styki, wałek transferowy). 3. Słabej jakości materiałów eksploatacyjnych (toner/bęben PCR + developer).
Zacznij od: • wydruku testu sprzętowego; jeżeli jest równie blady – problem leży w drukarce, nie w sterowniku, • inspekcji i czyszczenia WAŁKA TRANSFEROWEGO (sucha bezpyłowa szmatka, zero IPA), • weryfikacji/rewizji całego modułu optycznego (lustra, poligon, okienko wyjściowe), • pomiaru/czyszczenia płyty wysokiego napięcia HVPS, • testu z O-R-Y-G-I-N-A-L-N-YM zespołem DR-1030 + TN-1030.
Jeżeli po wykonaniu powyższego wydruki wciąż są blade, układ laserowy jest prawdopodobnie trwale osłabiony lub uszkodzony – naprawa opłacalna tylko z używanego dawcy.
---
1. Logika diagnozy – „gdzie ginie czerń?” 1. Zdjąć zespół bębna, wykonać „Stop-Test” (w połowie kartki wyłącz zasilanie). • Obraz na bębnie bardzo blady → LASER / HVPS / TONER. • Obraz na bębnie OK, na kartce blady → TRANSFER / FUSER. 2. Jeżeli obraz na bębnie blady, wpinamy kolejno: a) inny toner/bęben, b) pomiar napięć PCR (-650 V), developera (-300 V) i transferu (+1,5 kV) – tolerancja ±10 %. c) oscylacja diody laserowej ~6 mA p-p (serwisowy LAS-TEST).
---
2. Elementy krytyczne i sposób ich czyszczenia
Element
Objaw przy zabrudzeniu
Czym czyścić
Czego NIE używać
Wskazówka
Lustra skanera, poligon, okno wylotowe
jednolicie blady wydruk
IPA 99 % + szpatułki bezpyłowe
chusteczki kosmetyczne, WD-40
zdejmij moduł, NIE dotykaj powierzchni lustra foliowego palcami
Wałek transferowy
słaby kontrast, brak pełnego pokrycia
sucha mikrofibra, ew. woda dest.
IPA, rękawiczki lateksowe z talkiem
po zamknięciu klapy musi „kliknąć” styk HV
PCR w kasecie
pasy, zaszarzenie tła
guma-pumeks, następnie IPA 99 %
płyny na bazie NaOH
wymień jeśli lepki / popękany
Płyta HVPS
losowe przygasanie obrazu
IPA + pędzel ESD
szczotki metalowe
sprawdź rezystory pomiarowe 1 MΩ, brak wżerów
---
3. Materiały eksploatacyjne – fakty i mity • Brother serii 15xx używa tonera z ładunkiem tribo ok. −23 µC/g. Zamienniki „no-name” potrafią odbiegać o >50 %, co przy braku kompensacji prądu developera daje blade strony. • Zamiennik DR-1030 nierzadko ma PCR z gumą SBR zamiast polecanej EPDM, która szybciej nasiąka żywicą nikotynową → napięcie powierzchniowe rośnie, kontrast spada. Rozwiązanie: test z oryginalnym TN-1030 + DR-1030 (lub markowym Katun/Integral).
---
4. Wysokie napięcie – szybka weryfikacja bez przyrządów 1. Zmierz rezystancję między stykiem masy obudowy a osią wałka transferowego – powinna być <5 Ω. 2. Ustaw tryb „Density +3” w menu serwisowym; jeżeli czerń poprawia się tylko trochę lub wcale, HV jest zbyt niskie. 3. Przy otwartej pokrywie (czujnik zewrzyj) uruchom druk na pustej kartce – między PCR a bębnem w ciemności powinien być widoczny lekki niebieskawy poblask. Brak – HVPS nie generuje.
---
5. Procedura serwisowa „minimum kosztów” Kolejność sugerowanych czynności (koszt ↑): 1. Stop-test + zdjęcie obrazu na bębnie. 2. Czyszczenie wałka transferowego i styków HV. 3. Wyłączenie Toner-Save / podbicie Density. 4. Pełne rozebranie modułu skanera laserowego i czyszczenie optyki (lustra L3 często ukryte ZA silnikiem poligonu). 5. Test z oryginalnym TN/DR. 6. Czyszczenie/rewizja HVPS lub wymiana z dawcy (ta sama rodzina Brother HL-11xx). 7. Wymiana kompletnego modułu laserowego.
---
6. Aspekty bezpieczeństwa • HVPS potrafi trzymać 3 kV – rozładuj kondensatory rezystorem 100 kΩ/2 W ≥10 s. • Podczas czyszczenia lasera używaj rękawiczek antystatycznych, unikaj nadmiernego dmuchania sprężonym powietrzem (mikro-łożysko poligonu).
---
7. Co dalej? Pytania pomocnicze 1. Czy możesz wykonać i wrzucić zdjęcie stop-testu (obraz na bębnie vs papier)? 2. Czy kaseta/drukarka była eksploatowana na „eco-papierze” (łańcuch celulozowy krótszy → słabszy kontrast)? 3. Czy po rozgrzaniu (20-30 stron ciągiem) kontrast ulega minimalnej poprawie?
---
8. Materiały do dalszej lektury • Brother Technical Reference: Laser Electro-Photographic Process (TN-2019-EP) – szczegółowe napięcia serwisowe. • Katun® Guide: Tribo-Charge vs Density in Small Brother Engines (2024). • IPC-7711/21: Rework, Modification and Repair of Electronic Assemblies (rozdz. „Conformal Contamination”).
Powodzenia w reanimacji – to wdzięczny model, o ile układ lasera nie uległ trwałej korozji. Daj znać po kolejnych testach, pomożemy doprowadzić sprawę do końca.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
tak, czyściłem lustro, może niezbyt dokładnie samą diodę b nie ma tam dojścia ale wydaje się że to nie ma wpływu. Zrobiłem test kartki i też za radą czata GPT potrząsałem tonerem, bo może być zleżały, zawilgocony, zbrylony. Więc po tkim potrząsaniu wydruk 3 cm od góry strony jest dobrze zaczerniony, potem się widocznie osłabia. Blednie także gdy drukuję np 8 stron i każda strona jest bledsza od poprzedniej. Odkryłem korek w tonerze i tam mało było tego proszku w środku, prawie nic. Najprawdopodobniej to toner. Jednak z uwagi na smrod papierosowy dobywający się z tej drukarki po jej włączeniu ona się nie nadaje do użytku w normalnych warunkach. Nadaje sie do warsztatu albo do kopalni. Trzeba ją zezłomować lub sprzedać na części.
Ale ty nas kitujesz... W pierwszym poście piszesz, że toner jest nowy a teraz, że zajrzałeś do niego i jest pusty.
Jak będziesz pisał nieprawdę to jak ci pomagać?...