logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz do taśm led daje tylko 80% wydajności prądowej.

ElectricPick 12 Cze 2022 22:08 756 11
REKLAMA
  • #1 20058588
    ElectricPick
    Poziom 3  
    Dzień dobry !

Parametry urządzeń które używałem:
    Prostownik 12v 15a (Regulowany zakres)
    Zasilacz - 48W 12v 4a Impulsowy (mogę dać link do niego)
    1m Led - 14.4W 12v mono (używałem odcinka 2m)
    Żarówki: 5W 12v

Mam problem z zasilaczem przeznaczonym do zasilania taśm led mono. Głównie chodzi o jego parametry, zasilacz jest sprawny.
    Zasilacz z niewiadomych dla mnie przyczyn oferuje około 80% swoich parametrów, oczywiście zakładając sprawność zasilacz to powinien on posiadać przynajmniej 38.4W 3.2A. Nie posiada on żadnego ceryfikatu wydajności chodź z moich testów tyle był wstanie zasilić dalej nie sprawdzałem.
    Przebieg testu i dokładne wyjaśnienie:
    Więc gdy podłączyłem taśme led 14.4w pod prostownik to udaje mi się na nim uzyskać parametry producenta taśmy led czyli 2.37A
    28.44 W na 2 metry (1m 14.2W), napięcie około 12v. Tak samo zrobiłem z drugą taśmą led innego producenta aby mieć punkt odniesienia taśma pobierała 1.81A 21.6W przy 2 metrowym odcinku. Następnie podłączyłem taśme led 14.4W pod zasilacz impulsowy, sprawdzone napięcie wręcz wzorowe 12V na wejściu, ale ledy pobierały już prąd 1.91A to jest spadek o ok 20%, zdziwiony podłączyłem drugą taśme led i na niej pobierany prąd wyniósł 1.35 to jest spadek nawet o 25%. Widząc taki rezultat postanowiłem obciążyć dodatkowo zasilacz żarówkami z początku jedna dodając kolejno jeszcze dwie. Prąd pobierany przez taśme nie uległ zmianie.

Oczywiście sam próbowałem to rozwikłać, ale jak widać rezultat taki, że jeszcze więcej niewiadomych uzyskałem, przynajmniej dla mnie.
    Więc w czym tkwi problem ?

Dziękuje z góry za odpowiedź :) !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20058644
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    ElectricPick napisał:

W specyfikacji taśm. Jeżeli na samych taśmach nadal masz 12V, to taśmy pobierają mniej niż deklaruje producent.
  • REKLAMA
  • #3 20058662
    ElectricPick
    Poziom 3  
    Agdybytak... napisał:
    ElectricPick napisał:

W specyfikacji taśm. Jeżeli na samych taśmach nadal masz 12V, to taśmy pobierają mniej niż deklaruje producent.

No właśnie też bym to obstawiał, ale obydwie taśmy miały większy pobór na prostowniku, na którym podałem również 12v.
    A również dodam bo może źle napisałem odzielnie zasiliłem 3 żarówki takie samochodowe 12v 5W, one również pobierały około 20% mniejszy prąd z zasilacza impulsowego niż z prostownika.
  • #4 20058676
    Agdybytak...
    Poziom 16  
    Ocena: 50
    A mierzyłeś jakie jest napięcie prostownika?
  • #5 20058689
    ElectricPick
    Poziom 3  
    Agdybytak... napisał:
    A mierzyłeś jakie jest napięcie prostownika?

Robiłem 3 pomiary, 11.80V 12.04V i nawet mi wskoczyło 12.35V (Prostownik z tego co się dowiedziałem podobno nie stabilizowany)
    A następnie w szereg wpinałem miernik (max 10A na mierniku) i te 12.35V również się przełożyło bo ledy nawet 2.5A pobierały. Oczywiście ze względu aby nic nie spalić po zmierzeniu odłączyłem wszystko od sieci 230V.
  • Pomocny post
    #6 20058707
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    ElectricPick napisał:
    ale obydwie taśmy miały większy pobór na prostowniku, na którym podałem również 12v.

Wygląda mi na to że nie uwzględniasz tego że prostownik daje napięcie tętniące.
    A opierasz się tylko na odczycie woltomierza, który podaje wartość średnią. Czyli 12V z zasilacza i 12V z prostownika, rozumiane jako wartość wykazana przez woltomierz, to w istocie dwa różne napięcia i stąd wychodzą inne prądy.

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

ElectricPick napisał:
    a różnica między zasilaczem a prostownikiem możę odbiegać aż do ok 20% przez to tętnienie ?

Jak najbardziej możliwe że będzie taka różnica. Tym bardziej że tutaj nie mamy do czynienia z jakimiś małymi tętnieniami a mamy po prostu napięcie wyprostowane i nie wygładzone w żadnym stopniu.

Ale jest też inny aspekt Twoich eksperymentów.
    Twój prostownik najprawdopodobniej daje napięcie o takim kształcie:
    Jeśli podłączysz takie napięcie do miernika DC pokazującego napięcie średnie (a takie zwykle są mierniki) i wskazuje on wartość 12V, to oznacza że tak naprawdę, szczyty tego napięcia mają ok. 18,8V. Czyli taśma przez krótkie chwile pracuje grubo powyżej swoich parametrów granicznych, a chwilami nie świeci w ogóle(gdy napięcie chwilowe jest niższe niż ok. 10V). Tak że tego sporego przeciążenia LED pozornie nie widać, ale zasilanie LED w ten sposób jest destrukcyjne dla nich.

Tak że eksperyment ok, jakąś wartość poznawczą ma, ale do niczego konkretnego nie prowadzi. Oprócz wniosku że parametry pasków (np. dla odniesienia się do parametrów producenta) trzeba koniecznie mierzyć napięciem stałym jaki daje np. zasilacz.
  • REKLAMA
  • #7 20058782
    ElectricPick
    Poziom 3  
    rb401 napisał:
    ElectricPick napisał:
    ale obydwie taśmy miały większy pobór na prostowniku, na którym podałem również 12v.

A opierasz się tylko na odczycie woltomierza, który podaje wartość średnią. Czyli 12V z zasilacza i 12V z prostownika, rozumiane jako wartość wykazana przez woltomierz, to w istocie dwa różne napięcia i stąd wychodzą inne prądy.

Jeśli dobrze rozumiem, napięcię tetniące jest w takmi razie wstanie zapewnić większy prąd ? a różnica między zasilaczem a prostownikiem możę odbiegać aż do ok 20% przez to tętnienie ? Tak, faktycznie nawet się nie będę sprzeczał co do dokładności samego miernika.

Edit: 00:22
    Poszukałem informacji na temat tętnienia ,,Prąd tetniący". Jeśli miernik uśrednia napięcie czyli 12v (a mierzyłem to na tętnieniącym napięciu prostownika oraz na dosyć małych wachaniach zasilacza impusowego) to z moich obliczeń wyszło.
    Na 12V zasilaczu impulsowym wyszło 1.91A, wziąłem prąd z prostownika i wyliczłem moc 2.37A * 12V = 28.44W. Następnie tą moc 28.44W/1.91A = 14.89V musiałaby otrzymać taśma led na tych tętnieniach.

Dodano po 10 [minuty]:

rb401 napisał:
    ElectricPick napisał:

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

ElectricPick napisał:
    a różnica między zasilaczem a prostownikiem możę odbiegać aż do ok 20% przez to tętnienie ?

Jak najbardziej możliwe że będzie taka różnica. Tym bardziej że tutaj nie mamy do czynienia z jakimiś małymi tętnieniami a mamy po prostu napięcie wyprostowane i nie wygładzone w żadnym stopniu.

Ale jest też inny aspekt Twoich eksperymentów.
    Twój prostownik najprawdopodobniej daje napięcie o takim kształcie:
    Jeśli podłączysz takie napięcie do miernika DC pokazującego napięcie średnie (a takie zwykle są mierniki) i wskazuje on wartość 12V, to oznacza że tak naprawdę, szczyty tego napięcia mają ok. 18,8V. Czyli taśma przez krótkie chwile pracuje grubo powyżej swoich parametrów granicznych, a chwilami nie świeci w ogóle(gdy napięcie chwilowe jest niższe niż ok. 10V). Tak że tego sporego przeciążenia LED pozornie nie widać, ale zasilanie LED w ten sposób jest destrukcyjne dla nich.

Tak że eksperyment ok, jakąś wartość poznawczą ma, ale do niczego konkretnego nie prowadzi. Oprócz wniosku że parametry pasków (np. dla odniesienia się do parametrów producenta) trzeba koniecznie mierzyć napięciem stałym jaki daje np. zasilacz.

A ja już zacząłem obliczenia robić i sprawdzać na symulatorze obwodów na necie czy są one poprawne tu się wszystko w sumie zgadza.
    Teraz mam praktykę uzupełnioną wiedzą :D dobrze że niczego nie spaliłem. Po prostu wychodzi na to że te ledy mają moc 11.46W.
    Dziękuje bardzo za pomoc !
  • Pomocny post
    #8 20058849
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    ElectricPick napisał:
    Jeśli dobrze rozumiem, napięcię tetniące jest w takmi razie wstanie zapewnić większy prąd ?

Błędny wniosek. Prąd płynący w danej chwili przez taśmę, wynika tylko z jej charakterystyki napięciowo-prądowej. Jest jakieś napięcie, to płynie konkretny prąd, zależny od taśmy i przyłożonego napięcia.
    Tu przykład takiej charakterystyki:
    Widać że jest nieliniowa, bo do pewnego napięcia np. 8V, prąd jest praktycznie zerowy, a dopiero powyżej rośnie coraz szybciej. I jest tam zaznaczone 12V i wynikający z tego prąd nominalny.

A cały problem, który usiłujesz rozwiązać wynika z tego, że zasilasz taśmę z napięcia, które sto razy na sekundę rośnie od zera do 18,8V a później spada z tej wartości znowu do zera. Nie da się określić jednoznacznie w którym miejscu charakterystyki taśma pracuje, bo ten punkt jest zmienny w czasie. Można tylko powiedzieć że w każdej chwili, napięcie jest takie, to prąd taki, bo widzimy charakterystykę. Czyli potrzebna byłaby analiza punkt po punkcie w skali czasowej, by np. obliczyć moc. Albo pomiar watomierzem, czyli miernikiem, który działa tak że mnoży ciągle wartości chwilowe napięcia i prądu.
    Ale mierząc woltomierzem czy amperomierzem i to jeszcze mierzącym wartość średnią, takiej informacji nie uzyskasz. I na przykład mnożenie takich wartości by obliczać moc, jest całkowicie bez sensu.

Dlatego by uzyskać cokolwiek wartościową informację o taśmie (prąd, moc), konieczne jest jej zasilanie ze źródła napięcia stałego czyli u Ciebie z zasilacza.
  • REKLAMA
  • #9 20059607
    ElectricPick
    Poziom 3  
    rb401 napisał:
    Błędny wniosek. Prąd płynący w danej chwili przez taśmę, wynika tylko z jej charakterystyki napięciowo-prądowej. Jest jakieś napięcie, to płynie konkretny prąd, zależny od taśmy i przyłożonego napięcia.
    rb401 napisał:
    A cały problem, który usiłujesz rozwiązać wynika z tego, że zasilasz taśmę z napięcia, które sto razy na sekundę rośnie od zera do 18,8V a później spada z tej wartości znowu do zera.

Faktycznie używanie tak zmiennego napięcia i porównywanie go do bardziej wygładzonej amplitudy napięciowej w zasilaczu jest błędne. Miałem też to na myśli po przez napięcie tętniące, że im wyższe napięcie tym większy prąd oczywiście różny prąd płynie przy innych taśmach led np:12V i 2A albo 12V i 0.5A [Przepraszam za moje zawiłe teorie].

rb401 napisał:
    Czyli potrzebna byłaby analiza punkt po punkcie w skali czasowej, by np. obliczyć moc. Albo pomiar watomierzem, czyli miernikiem, który działa tak że mnoży ciągle wartości chwilowe napięcia i prądu.
    Ale mierząc woltomierzem czy amperomierzem i to jeszcze mierzącym wartość średnią, takiej informacji nie uzyskasz. I na przykład mnożenie takich wartości by obliczać moc, jest całkowicie bez sensu.

Dlatego by uzyskać cokolwiek wartościową informację o taśmie (prąd, moc), konieczne jest jej zasilanie ze źródła napięcia stałego czyli u Ciebie z zasilacza.

Czyli do mierzenia tak częstych zmian napięć najlepiej używać watomierza , ale tylko gdy są tak znaczne amplitudy napięciowe, gdyż przy mniejszych wahaniach napięcia, nie są one tak duże i woltomierz się sprawdzi (Tylko najlepiej nie kombinować i mierzyć to wszystko przy zasilaczach, a jak już to użyć jakiś dokładnych mierników albo watomierza w ostateczności przy takich tętnieniach) Jeśli dobrze zrozumiałem.

rb401 napisał:
    nie da się określić jednoznacznie w którym miejscu charakterystyki taśma pracuje, bo ten punkt jest zmienny w czasie. Można tylko powiedzieć że w każdej chwili, napięcie jest takie, to prąd taki, bo widzimy charakterystykę.

rb401 napisał:

Czyli cały problem polega na tym, że porównałem prostownik z zmiennym napięciem w czasie z w miarę stabilny zasilaczem, w którym te zmiany tak nie odbiegały od średniej miernika.
    ((edit: aż się sam pogubiłem po 3 próbach wysłania wiadomości co już pisałem a co pominąłem, ale tak wniosek ten sam ,,,,że zasilasz taśmę z napięcia, które sto razy na sekundę rośnie od zera do 18,8V a później spada z tej wartości znowu do zera""))
    Zasilacz led jest faktycznie sprawny, a parametry taśmy led odbiegają bo na tym właśnie zasilaczu wyszło 11.46W. Więc to 20% mniej niż producent deklarował lepiej niż przy drugiej taśmie gdzie rożnica wynosi 50%.
  • #10 20060827
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    Możesz dołączyć kondensator elektrolityczny, np. 2200uF/25V do prostownika. W tym momencie sam zobaczysz jakie napięcie w szczycie tam występowało. Jednocześnie wygładzisz przebieg napięcia. Niestety podłączenie tego do LED-ów najpewniej ekspresowo je uszkodzi.
  • #11 20060988
    ElectricPick
    Poziom 3  
    Q-mac napisał:
    Niestety podłączenie tego do LED-ów najpewniej ekspresowo je uszkodzi.

Raczej nie chce na nich smażyć kotletów, więc wykonam tylko pomiary w jakich stresowych napięciach działały.
    Q-mac napisał:
    Możesz dołączyć kondensator elektrolityczny, np. 2200uF/25V do prostownika.

W sumie to jest rozwiązanie, po szarpanego napięcia na wyjściu, ale kondesator też pokaźny 25V, a prostownik 12V :D przetestuje w najbliższym czasie, jak to śmiga tylko potrzebuje kondensator wynaleźć z sklepu lub jakiegoś urządzenia.
    A tak chciałbym spytać, odnośnie proponowanej pojemności dobierałeś to z wzoru jakiegoś konkretnego, tak pytam bo wiedza zawsze się przyda :)
    Szukałem i wzorów tyle ilu ludzi, ale taki uniwersalny to chyba taki nie ?
    C = I / (2 x f x Vpp)
    gdzie I = prąd obciążenia
    f = częstotliwość wejściowa AC
    Vpp = minimalne tętnienie (napięcie od szczytu do szczytu po wygładzeniu)
  • #12 20061466
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2478
    ElectricPick napisał:
    Zasilacz led jest faktycznie sprawny, a parametry taśmy led odbiegają bo na tym właśnie zasilaczu wyszło 11.46W. Więc to 20% mniej niż producent deklarował lepiej niż przy drugiej taśmie gdzie rożnica wynosi 50%.
    Deklarowana a rzeczywista, to dwa różne parametry.
    Nie kombinuj o ile nie chcesz uszkodzić taśm LED.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem impulsowym 12V 4A, który nie osiąga pełnej wydajności prądowej, dostarczając jedynie około 80% swoich parametrów. Po podłączeniu taśmy LED 14.4W do prostownika 12V, zauważył, że taśma pobierała więcej prądu niż z zasilacza impulsowego. Dyskusja dotyczy różnic w pomiarach napięcia i prądu, które mogą wynikać z tętnień napięcia prostownika. Uczestnicy sugerują, że pomiar napięcia średniego przez woltomierz może nie oddawać rzeczywistego napięcia szczytowego, co wpływa na pobór prądu przez taśmy LED. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie kondensatora do wygładzenia napięcia, jednak ostrzegają przed ryzykiem uszkodzenia taśm LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA