logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer aspire v3 371 - Brak możliwości wejścia do jakiegokolwiek systemu (Wieczny

Desann12 17 Cze 2022 16:08 465 6
REKLAMA
  • #1 20064838
    Desann12
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Mam problem z którym pierwszy raz się spotykam, ale mam też pewne przypuszczenia, ale to tylko przypuszczenia.
    Mam laptopa, który w momencie bootowania jakiegokolwiek systemu, wywala BSOD'y typu :

kmode exception not handled
    kernel auto boost lock acquisition with raised irql
    system thread exception not handled wdf01000.sys
    system service exception
    pfn list corrupt
    I wiele wiele innych...

Co zrobiłem w tym kierunku :
    Mem test po 10 godzinach bez błędu
    Próba instalacji linuxa - zacięcie w połowie instalacji
    Próba zmiany dysku - To samo (początkowo jeszcze udawało się wejść w safe mode, nawet z internetem)
    Reset biosu
    Wymiana ramu
    Próba instalacji windows - nawet nie zdążysz sformatować dysku już wywala.
    Początkowo chkdsk wraz z SFC /scannow.

Laptop jest w wiecznym LOOP'ie, zauważyłem dopiero ostatnio, że w momencie wystąpienia BSOD'a, słychać lekki pisk z laptopa, teoretycznie wygląda na problem z mostkiem, ale jeżeliby tak było, laptop nie dawałby obrazu, bądź się po prostu nie włączał.
    Jestem w szoku bo choć zajmuję się komputerami bardzo długo, jest to pierwsza rzecz która przysporzyła mi spory problem, pomyślałem z początku że to procesor się kończy, i choć początkowo mocno się nagrzewa, wcale tak ciepły nie jest jakby się to mogło wydawać.
    W memtest wchodzi, wszystko co jest po bootowaniu się wywala, nawet z LiveCD linuxa, gdzie w safe modzie chodził śmiało, jestem ciekawy czy jest coś co mogłem pominąć.
    Pozdrówka!
  • REKLAMA
  • #2 20064857
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1697
    Na próbę podmienił bym procesor.
  • REKLAMA
  • #3 20064868
    Desann12
    Poziom 6  
    W laptopie?
    Żeby wymienić procesor w takim laptopie trzeba sprzętu, podkładki pod rebaling i wiedzy jak i doświadczenia, sam sprzęt do takiej akcji kosztowałby conajmniej 40 takich laptopów.
  • #4 20064874
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6852
    Acer aspire v3 371 pelna nazwa tego Acer aspire v3- 371.
    Acer aspire v3- 371- xxxxx

Masz go na cpu 4th/ czy 5th gen. Intel?
    Masz dodatk. grafiké czy tylko z procesora?
  • REKLAMA
  • #5 20064880
    Desann12
    Poziom 6  
    371-54tf, czyli 5th bez opcji wymiany socketu, jeżeli miałbym możliwość podmiany cpu na pewno też bym to wcześniej zrobił, raczej kwestia oczywista
  • #6 20065103
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6852
    Masz i5-5257U procesor.

Jak się zachowuje z Live CD (lub na pendrajwie) - jakaś dystybucja Linux
    * uruchmienie , ale bez instalacji

p.s
    Z opisu to mi wygląda na płytę :cry:
    - może jakaś z faz VRM dla cpu nie działa
    - strapy pod cpu
  • REKLAMA
  • #7 20065339
    Desann12
    Poziom 6  
    Co do live Linuxa, w którymś momencie przycieło, możliwe że nie odpiąłem wtedy dysku z windowsem i padł mi pendrive, jutro spróbuje jeszcze z odpiętym dyskiem i innym pendrive.
    Co do drugiego, idzie jakoś sprawdzić tą faze? W sensie schematowo i miernikowo jestem żółtodziobem, ale mniej więcej w głowie połączenia sobie umiem wyobrazić. Brałem też pod uwagę przegrzanie procesora, laptop był używany "Na łóżku" z tego co wiem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire V3-371 zgłasza problemy z uruchomieniem systemu operacyjnego, które objawiają się różnymi błędami BSOD, takimi jak "kmode exception not handled" i "pfn list corrupt". Przeprowadzono szereg testów, w tym test pamięci RAM, próbę instalacji systemu Linux oraz wymianę dysku, jednak problemy nadal występują. Użytkownik zauważył, że laptop wchodzi w wieczny cykl bootowania, a podczas wystąpienia BSOD słychać pisk, co sugeruje potencjalny problem z płytą główną lub układem VRM. Wskazano na możliwość sprawdzenia działania z Live CD Linuxa oraz na ryzyko przegrzania procesora, zwłaszcza przy użytkowaniu na miękkich powierzchniach.
REKLAMA