logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INT-GSM usterka bckp i problem z łącznością z wyk. samego ETHM-1 Plus

rebaser2 18 Cze 2022 11:27 1209 0
REKLAMA
  • #1 20065621
    rebaser2
    Poziom 3  
    Witam,
    mam centralę Integra z podpiętymi do niej modułami ETHM-1 Plus oraz INT-GSM (INT-GSM połączony z ETHM'em poprzez RS485)
    Dwie sprawy:

1. Ostatnio wisi mi stale w awariach komunikat:
    GSM7 bckp SATEL ETHM+GSM

Co oznacza ten komunikat i czym może być spowodowany? ( domyślam się, że to jakiś problem z ETHM-1 PLUS - dlaczego, o tym w pk.2)
    Bckp czyli backup? Ale backup czego tak właściwie ? SATEL ETHM+GSM to wiadomo moje moduły komunikacyjne

Łączność z centralą za pomocą aplikacji działa.

2. Druga sprawa tyczy się ustawień samego ETHM'a
    konkretnie ustawień sieciowych. Przydzieliłem na stałe adres IP na routerze dla ETHMa

Adres IP serwera: 192.168.8.xx to adres jaki zarezerwowałem dla modułu ETHM w routerze
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama:192.168.8.1 czyli adres IP mojego routera
    Serwer DNS: 8,8,8,8 ustawiłem na googlowskie. Internet mam sieci LTE Orange, ale nie jestem pewien ich adresów DNS

Z ustawieniami jak powyżej czy też z zaznaczoną opcją DHCP łączność przez moduł ETHM działa jak chce. Często jest brak łączności ( testowane na wyprogramowanym module INT-GSM - z tego też powodu go dołożyłem)

Nie mam, nie zaobserwowałem problemów z internetem w domu. ETHM podpięty jest do Huawei b535
  • REKLAMA
REKLAMA