logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podpiąć przewody Multi Coin Selector HX-916, by załączyć przekaźnik?

delfin02 18 Cze 2022 15:47 564 3
  • #1 20065903
    delfin02
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Kupiłem Multi Coin Selector (układ do wrzucania monet). Są w nim wyprowadzone przewody - 5 sztuk.
    - Czerwony - +12VDC
    - Czarny - GND
    - Biały - nie wiem jak go wykorzystać aby załączał mi przekaźnik.
    - Brązowy
    - Brązowy
    Jak teraz podłączyć biały przewód lub któryś z brązowych przewodów, abym po wrzuceniu monety miał sygnał załączający na chwilę przekaźnik, np. 12V.
    Proszę o pomoc, ewentualnie schemat.
  • #2 20068722
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1095
    A masz jakiś miernik? Jeśli tak to sprawdź omomierzem czy podczas wrzucania monety zwiera Ci np biały z brązowym albo brązowy z brązowym albo odwrotnie bez monety są zwarte jw a z monetą je rozwiera.
  • #3 20097684
    delfin02
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam !!!
    Udało mi się temat rozwiązać. Kupiłem płytkę z przekaźnikiem, typ: HW-307 12V za kilka złoty w sklepie elektronicznym. Podłączyłem wszystko i obejrzałem działanie wrzutnika monet na diodzie zamontowanej na płytce z przekaźnikiem.
    Okazało się, że działa to tak: po wrzuceniu monety, dioda która podawała sygnał wyjściowy , mrygała szybko kilka razy (ilość razy zależna od wrzuconej monety).
    Ponieważ styki pomocnicze podłączyłem do sterownika z szybkim wejściem - dlatego wychwytuje sygnał mrygania z przekaźnika - załączam w PLC flagę na SET i dzięki temu mogę z sterownika załączyć sobie z wyjścia cyfrowego co chcę na jak długo chcę :-)
    Dziękuję za odpowiedź .
    Załączniki:
    • Jak podpiąć przewody Multi Coin Selector HX-916, by załączyć przekaźnik? 105-16-1.jpg (236.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20524088
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Mógłbyś opisać konkretnie stykami jak to podłączyłes?
    Głowię się nad tym i nic mi nie działa.
    Wrzutnik ma wyjścia COUNTER, 12V, COIN, GND, COUNTER
    Dodatkowo ma 2PIN port opisane jako PIN SIGNAL INPUT i LOWER PIN GROUND.
    Co konkretnie podpiąłeś do tego przekaźnika i do jakich wejść? Straciłem już cierpliwość na ten wrzutnik... :-(

Chińczyk coś tam wymyśli, nawet niegłupiego ale instrukcję do tego to już tak enigmatycznie napisze że brak słów...
REKLAMA