logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup maski spawalniczej samościemniającej: Porady i radzenie sobie z oświetleniem zewnętrznym

lukpio3 20 Cze 2022 15:25 459 6
REKLAMA
  • #1 20068477
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Witajcie,
    Nie wiem czy temat zamieszczam w odpowiednim miejscu. Potrzebuję się Was poradzić w kwestii zakupu maski spawalniczej samo ściemniającej. Nie będzie ona miała wykorzystania w profesjonalnym spawalnictwie. Bardziej do użytku domowego. Tylko mam pewien warunek/problem który nie wiem czy uda się spełnić. Aktualnie posiadam taką maskę. Kupiłem ją na szybko bo była taka potrzeba w OBI. Dałem za nią jeśli dobrze pamiętam coś koło 100zł. Maska firmy Pirotec. I generalnie jest ok, pod warunkiem że spawam np gdzieś na zewnątrz. Ale jak muszę coś pospawać np w garażu i skorzystać z zewnętrznego oświetlenia to nawet gdy to nie jest kierowane bezpośrednio na maskę, ta od razu się ściemnia i nie widzę kompletnie nic. Oczywiście są te regulacje ale jak ustawiam mniejszą czułość to z kolei zanim się ściemni podczas spawania to dostaję już błyskiem po oczach. Także tak źle i tak nie dobrze. Dlatego szukam czegoś co będzie sobie radziło z oświetleniem zewnętrznym i nie będzie mi ściemniał maski gdy tylko zapalę światło bo po omacku spawać się nie da :(.
  • REKLAMA
  • #2 20068492
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    ja już w amatorskim spawie przywykłem że zaczynasz na ślepo i widać dopiero jak leci prąd :D
  • REKLAMA
  • #3 20068496
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Problem ogólnie znany w maskach samościemniających. Staraj się żeby źródło światła nie świeciło z przodu na maskę tylko z boku. Jeszcze się taki myk robi,że taśmą malarską albo izolacją czujnik ten foto do połowy od góry się zalepiało.
  • REKLAMA
  • #4 20068623
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 168
    Ok, czyli to nie jest kwestia tego, że moja maska jest do niczego tylko jest to powszechny problem. Myślałem że to wina maski. A słuchajcie, czy są może jakieś takie specjalne lampki montowane na kask? Od razu mówię, że kupiłem sobie do tego celu specjalnie czołówkę Bernera. Robi świetną robotę ale niestety nie przy spawaniu. Spada z kasku. Nie nadaje się. Aczkolwiek nie wiem czy z czołówką nie będzie tego samego problemu chociaż teoretycznie źródło światła nie będzie z góry więc powinno być ok.
  • #5 20068745
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1065
    Mocne lampy led świecące blisko spawacza tak powodują. Zadbaj o lepsze oświetlenie centralne.
  • #6 20071440
    dprzyb
    Poziom 22  
    Ocena: 119
    Ja kupiłem sobie taką maskę samościemniającą amatorską w Lidlu i działa perfekcyjnie - ściemnia się tylko od łuku elektrycznego.
  • REKLAMA
  • #7 20626938
    zdenek2007
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Jako że to najnowszy temat i są tu fachowcy 😊 to pozwólcie że zapytam co jest powodem że moja maska mimo że jest ustawiona na 9 (najmniejszy stopień) po pary sekundach ściemnia się na max!
    Na zewnątrz przy dziennym świetle to jeszcze da radę ale w garażu przy sztucznym oświetleniu to lipa!
    Spawam migiem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zakupu maski spawalniczej samościemniającej, szczególnie w kontekście użytkowania amatorskiego. Użytkownik skarżył się na nadmierne ściemnianie maski w warunkach sztucznego oświetlenia, co utrudnia spawanie w garażu. Uczestnicy forum wskazali, że jest to powszechny problem z maskami tego typu, sugerując, aby unikać bezpośredniego oświetlenia z przodu maski oraz rozważyć zakrycie czujnika światła. Zasugerowano również poprawę oświetlenia centralnego oraz przetestowanie różnych źródeł światła, takich jak czołówki, które mogą lepiej współpracować z maską. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami masek, w tym z maską amatorską z Lidla, która działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA