logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączenie serwisu VoIP od orange z serwerem freePBX

spokojny Kacper 21 Cze 2022 18:57 810 6
REKLAMA
  • #1 20070345
    spokojny Kacper
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Cześć,

zainstalowałem u siebie w domu serwer freePBX oraz kilka telefonów VoIP. Wszystko działa świetnie. Posiadam w domu już obecną usługę VoIP od orange, jednak w postaci niedostępnego serwisu na routerze, a z routera tylko wchodzi analogowy kabelek bezpośrednio do telefonu. Udało mi się wyciągnąć od nich (chyba) wszystkie potrzebne informacje:
    -hasło
    -login (z końcówką jako adres serwera)
    -numer wirtualny

Ma ktoś doświadczenie z tym związane i jest w stanie mnie nakierować jak te dane wpisać do serwera aby zostało to zarejestrowane jego trunk?

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20070360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20070366
    spokojny Kacper
    Poziom 5  
    Do zabawy i komunikacji po domu. Mam kilka pięter i dziadków na parterze, przydaje się szybki kontakt zamiast chodzenia po schodach w tą i z powrotem. Tak samo kontakt między pokojami, rodzice mogą zadzwonić do mojego pokoju zamiast drzeć się przez cały dom. A dlaczego chcę również to połączyć z zewnętrznym telefonem wirtualnym? Po pierwsze również dla zabawy a po drugie do komunikacji ktoś-> nasz dom. Dziadkowie nie zawsze są a łatwiej zadzwonić jednym telefonem do całego domu niż wydzwaniać po kolei.

Dodano po 1 [minuty]:

Erbit napisał:
    spokojny Kacper napisał:
    freePBX oraz kilka telefonów VoIP

Pewno domofon też jest VoIP.

Domofon niestety nie. Jeszcze nie :v
  • REKLAMA
  • #5 20070602
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Login, hasło i adres serwera SIP na ogół jest potrzebne. W Netii jest powalone bo potrzebne jest login i auth name ale to na marginesie.

Jeżeli wchodzisz w VoIP to najpierw twoim celem będzie zrobienie, żeby konto się zarejestrowało, następnie równolegle żeby połączenia przychodziły oraz wychodziły. Możliwe, że po drodze będziesz mieć problem ze słyszalności a. Brak głosu w obu kierunkach lub tylko jedna ze stron.

FreePBX to nakładka WWW na system Asterisk.
  • #6 20070651
    spokojny Kacper
    Poziom 5  
    Tylko właśnie problem w tym, że nie wiem co gdzie powinienem wpisać. Próbowałem różnych sposobów i żaden nie zadziałał, a tych ustawień jest za dużo.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował serwer FreePBX oraz telefony VoIP w swoim domu i chce połączyć je z usługą VoIP od Orange, która obecnie działa tylko przez analogowy kabel. Posiada wszystkie niezbędne dane, takie jak login, hasło i numer wirtualny, ale nie wie, jak je poprawnie skonfigurować w FreePBX. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby skupił się na rejestracji konta oraz na poprawnym ustawieniu połączeń przychodzących i wychodzących. Podano również linki do zasobów, które mogą pomóc w konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA