logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrościnki przy stabilnych parametrach podczas gry

Jacek944 21 Cze 2022 19:12 537 3
REKLAMA
  • #1 20070362
    Jacek944
    Poziom 2  
    Cześć Wam,
    mam od dłuższego czasu problem z mikrościnkami podczas gry, ale nie tylko. Objawia się to dropem fps z 144 do 120, 90, 100, różnie, ale nie zwykłym spadkiem, a zawieszeniem się na mikrosekundę całego ekranu i przycięciem głosu jakby takim trzaśnieciem w słuchawkach. Czy CPU jest obciążone na 100%, czy na 50% nie ma to różnicy i tak występuje to w obu przypadkach. To samo z ustawieniami jakości w grze, czy na very high czy na very low, nadal ten sam efekt. GPU obciążenie max 30%. Nie ma mowy o grzaniu cpu ani gpu, cpu nie osiąga nawet 60 stopni, gpu max 45.
    Mój sprzęt:
    Stacjonarny PC:
    CPU: Intel Core i5 9400F 2.90GHz w booscie leci do 3.90GHz
    GPU: GeForce RTX 2060
    RAM 16gb nie pamiętam marki
    Płyta główna: Micro- Star International, B360M Bazooka
    Dysk SSDPR-CX400-512, 500gb (z czego wolnych niecałe 400gb)

Aktualizacje sterowników zrobione, directX najnowsza wersja, mi już w poszlakach został jedynie zasilacz, na mój mało doświadczony rozum może nie dawać rady i powodować mikro spadki napięć na płycie? Ktoś ma jakiś pomysł? Chętnie skorzystam z każdej rady.
  • REKLAMA
  • #2 20074026
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 353
    Uruchom test AS SSD Benchmark i wrzuć tu wynik.
  • REKLAMA
  • #4 20074667
    Jacek944
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi, wrzucam poniżej test AS SSD:

Logi HWinfo:

Mam też pytanie, czy tak niskie zużycie karty graficznej podczas dużego obciążenia (chrome- na chromie ogladany stream na live, spotify, gra na 144fps, a grafika ma zużycie rzędu 15%):

To samo pytanie odnośnie ramu, czy nie powinno być więcej w użyciu skoro dochodzi do mikrościęć? Dziś spadek miałem konkretny, bo po prostu wszystko się zacieło na kilka sekund...
REKLAMA