logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączenie 4 halogenów z 2 przewodami i włącznikiem schodowym

radojan 25 Cze 2022 22:31 549 2
REKLAMA
  • #1 20075817
    radojan
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    Witam, mam przechodnią kuchnię, w której były 2 lampy włączane włącznikiem przy jednych drzwiach. Świeciły niezależnie. Zlikwidowałem te lampy i chcę z jednego przewodu zasilić 4 halogeny a z drugiego kolejne 4. Tak żebym mógł je włączać niezależnie. Jak je połączyć, jedna do następnej itd do 4? Czy mogę włącznik zamienić na schodowy i dołożyć drugi przy drugich drzwiach? Czytałem gdzieś że są jakieś przekaźniki. Chodzi mi o najprostszy sposób.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20075970
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2564
    Najprostszy sposób, to w miejsce starych lamp podłączyć nowe. Nowe lampy łączy się równolegle. Jeśli chcesz lampy umieścić daleko od punktu, w którym była stara lampa i musisz prowadzić nowe przewody, to lepiej zatrudnij do tego elektryka. Podobnie z włącznikiem - możesz podłączyć drugi, ale nie rób tego sam.
  • #3 20081981
    radojan
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    Witam, dzięki za rady. Halogeny świecą na 2 włączniki. Założyłem przekaźnik bistabilny i dwa włączniki dzwonkowe. Kucia nie było zbyt wiele, tylko z sufitu do drugiego włącznika. Reszta ukryta. Dzięki
REKLAMA