logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę wejść do ustawień routera HALNY HL-4GMV4

pinochio 26 Cze 2022 00:03 43482 6
REKLAMA
  • #1 20075905
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Co niektórzy mnie już znają. Otrzymałem niedawno światłowód wraz z tym routerem od lokalnego dostawcy. Chciałem zobaczyć co jest w ustawieniach routera i pozmieniać hasła, ale nie mogę za żadne skarby wejść do ustawień routera. Na routerze pisze WEB Access:
    IP Address: 192.168.33.1 ale z tego adresu nie da się połączyć z routerem, ani po LAN ani po WiFi, ani z komórki, wyskakuje taki komunikat:
    "Niestety… nie można przejść do tej strony Witryna 192.168.33.1 potrzebowała za dużo czasu na odpowiedź".
    Ipconfig podaje Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.7.1
    I po tym IP zostaję poproszony o podanie User Name i Password http://192.168.7.1/cgi-bin/login.asp
    Login i Password zapisany na routerze nie funkcjonuje, ani żadne tam admin/admin, user/user, useradmin/useradmin123, itp.
    You already login incorrectly for 1 time!
    Po trzech nieudanych próbach muszę minutę czekać i dalej to samo. Resetowanie do ustawień fabrycznych nic nie daje, ciągle ten sam problem i ciągle pozostaje ten sam Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.7.1.

Czyżby dostawca neta zablokował ingerowanie w ustawienia routera? Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 20075941
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    pinochio napisał:
    Czyżby dostawca neta zablokował ingerowanie w ustawienia routera?

Witaj,
    Najpewniej tak.

pinochio napisał:
    Jakieś pomysły?

Zadzwoń i spytaj go o to, potwierdzi brak dostępu dla użytkowników, albo może poda Tobie hasło.
  • REKLAMA
  • #3 20089858
    pinochio
    Poziom 11  
    dt1 napisał:
    Zadzwoń i spytaj go o to, potwierdzi brak dostępu dla użytkowników, albo może poda Tobie hasło

Zadzwoniłem i skontaktował się gościu z działu technicznego i skonfigurował zdalnie router i podał mi nowe hasło, te na etykiecie routera jest jakimś cudem błędne. No i zalogowałem się właśnie pierwszy raz na swój router.
  • REKLAMA
  • #4 20091478
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5432
    pinochio napisał:
    Zadzwoniłem i skontaktował się gościu z działu technicznego i skonfigurował zdalnie router i podał mi nowe hasło, te na etykiecie routera jest jakimś cudem błędne.

Hasło na tej naklejce z routera nie jest błędne, tylko jest danymi przeznaczonymi tylko do tego urządzenia, to są dane logowania samego producenta.
    Operator/dostawca, żeby ludzie w sprzęcie nie majstrowali, zmienia te dane na swoje i tym sposobem, zabezpiecza się przed ingerencją klienta.
    Są operatorzy, który system zarządzania swoimi ruterami mają tak skonstruowany, że jeżeli klient się do urządzenia zaloguje i coś tam namiesza, to można sprzęt zresetować guzikiem i dane operatora przywrócą się automatyczne.
    A są tacy operatorzy, że dane mają na tyle specyficzne, system zarządzania nie jest zautomatyzowany, więc jak klient coś namiesza i zresetuje urządzenie guzikiem, to wtedy mamy tak zwany całkowity klops i trzeba wszystko ręcznie w router ponownie wypisywać. Klient sam oczywiście tego nie zrobi, bo danych do usługi nie posiada, więc trzeba na miejsce wysłać technika operatora, który ręcznie mozolnie będzie te dane wpisywał.
    A w usługach światłowodowych wbrew pozorom ustawień jest bardzo dużo, zatem wcale nie dziwi fakt, że operatorzy blokują dostęp do swoich urządzeń i niechętnie przekazują dane logowania klientom.
  • #5 20091565
    pinochio
    Poziom 11  
    @KOCUREK1970 To mi wygląda, jakby Operator/dostawca ingerował w pamięć biosu urządzenia, bo przecież nie da się przywrócić ustawień fabrycznych z danymi logowania producenta, tylko z tymi ustanowionymi przez operatora/dostawcę. Swoją drogą, w tym routerze nie można nic szczególnego zmienić w ustawieniach (nie to co w Natiaspot, gdzie nawet sam wgrywałem najnowsze Firmware, których nawet Netia nie oferowała, działała kiedyś fajna stronka Superspot), poza zmianą hasła WiFi, hasła urządzenia i nazwy sieci. Działa chyba jako Terminal GPON. Może jakbym odłączył światłowód i spróbował zresetować router i wtedy może bym miał możliwość ustawić na terminalu tryb pracy WiFi HomeSpot. Być może po poprawnym logowaniu pojawi się wtedy okno wyboru trybu pracy urządzenia, np. WIFI Premium? Danych do usługi nie ma w terminalu, są one natomiast dostępne na koncie użytkownika eBok.
  • REKLAMA
  • #6 20091634
    jprzedworski
    Ocena: 827
    pinochio napisał:
    Działa chyba jako Terminal GPON.
    Bo to jest terminal GPON. To jest końcówka sieci światłowodowej operatora. Zarządzana, konfigurowana i aktualizowana centralnie przez system zarządzający operatora. Jeśli nawet uda ci się to zresetować do ustawień fabrycznych, to po podłączeniu do światłowodu pobierze ponownie konfigurację operatora.
    Trudno wymagać, by przy takiej liczbie terminali jakiś technik biegał po klientach i coś im ręcznie konfigurował. To się robi centralnie. I ma działać samodzielnie - w razie jakiegoś incydentu czy awarii konfiguracja jest ładowana automatycznie.
  • #7 20091712
    KOCUREK1970
    Ocena: 5432
    pinochio napisał:
    To mi wygląda, jakby Operator/dostawca ingerował w pamięć biosu urządzenia, bo przecież nie da się przywrócić ustawień fabrycznych z danymi logowania producenta, tylko z tymi ustanowionymi przez operatora/dostawcę.

Oryginalny soft producenta, nie ma żadnych blokad, nie ma żadnych ukrytych przed klientem zakładek, wyświetla się totalnie wszystko, wszędzie klient może zajrzeć i coś zmienić.
    Ale coraz częściej soft nawet producenta, jest przez operatora zablokowany w pewne funkcje, zakładki czy ustawienia.
    Inny wariant, dany op/dostawca robi swoją własną taką jakby nakładkę na soft producenta i tam już totalnie tnie wszystko, co zdaniem operatora (sic) klient może "zepsuć" w ustawieniach.

Jeśli już masz dostęp, to taka moja rada - albo rób PRZED zmianami kopie ustawień terminala na dysk (jeśli owy terminal na to pozwala), albo chociaż printscreena danej zakładki/ustawień, ZANIM cokolwiek tam klikniesz/zmienisz.
    Urządzenie to nie jest człowiek, ono się nie będzie zastanawiać, czy to co tam robisz ma sens, czy to w ogóle potrzebne itd - jeśli wszystko co do wprowadzonych tam zmian będzie się zgadzać z tym, co jest zapisane w sofcie, urządzenie się prawdopodobnie tylko JEDEN raz zapyta, czy "jesteś pewien, i chcesz te dane wprowadzić", naciśniesz Tak i "może być po ptakach" i jesteś bez usługi (a to sobota/niedziele, serwis dopiero może zadziałać np w poniedziałek).
    Więc jeśli nie musisz i all wszystko działa, to nawet tam nie zaglądać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do ustawień routera HALNY HL-4GMV4, który otrzymał od lokalnego dostawcy światłowodu. Mimo podania adresu IP 192.168.33.1, nie może się połączyć z routerem ani przez LAN, ani WiFi. Po próbie logowania z użyciem domyślnych danych, użytkownik otrzymuje komunikat o błędzie. Po skontaktowaniu się z działem technicznym dostawcy, okazało się, że hasło na etykiecie routera jest błędne, a dostawca zmienia domyślne dane logowania, aby zapobiec nieautoryzowanej ingerencji. Router działa jako terminal GPON, co oznacza, że jest zarządzany centralnie przez operatora, co ogranicza możliwości użytkownika w zakresie konfiguracji. Użytkownik został poinformowany, że resetowanie do ustawień fabrycznych nie przywróci oryginalnych danych logowania, ponieważ po podłączeniu do światłowodu router automatycznie pobierze konfigurację od operatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA