logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C55 - zawieszanie i samoczynne wyłączanie telefonu, jak naprawić?

xxx27 11 Lis 2005 16:56 1955 19
REKLAMA
  • #1 1972858
    xxx27
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Mam Siemensa c55 który bez powodu się zawiesza i wyłancza.Proszę o pomoc jak naprawić tom usterke i co to może być przyczyną samo czynnego wyłanczania się telefonu.Z góry dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1972925
    seboxxl
    Poziom 17  
    może zalanie jest przyczyną??
    jeśli zalanie to wanienkę i wygrzanie trza zrobić
    a jak nie zalanie to swup, albo FuBu
  • REKLAMA
  • #3 1972951
    xxx27
    Poziom 14  
    to swup, albo FuBu
    a co to jest ??????
  • REKLAMA
  • #4 1972974
    seboxxl
    Poziom 17  
    SWUP - program wgrywający nieoficjalnego soft
    FuBu - Full Backup - pełny zapis Flasha z telefonu
    Jeszcze jedno: jeśli masz gwarancję na ten telefon to niebaw się w to co tu napisałem, tylko oddaj fona do serwisu (pewnie napiszą zalanie klawiatury i nic nie naprawią, ale bądźmy dobrej myśli) ;)
  • #5 1973008
    xxx27
    Poziom 14  
    Niestety gwarancji nie mam.Ale spróbuje z tym flashem bo telefon raczej niebył zalany

Dodano po 13 [minuty]:

Rozebrałem telefon i płyta nie posiada żadnycz śladów zalania wię to odpada.Pozostaje jeszcze flash.Czy mógłbyś umieścić jakiegoś full flasha do c55,spróbuje wgrać go freją
  • #6 1973260
    seboxxl
    Poziom 17  
    spróbój prze v_klaya jak freją się nie da
    a co do śladów zalania to nie musi ich być widać
    a fubu powinno być tu:
    http://eh.student.utwente.nl/~landy/
    użytkownik: mobile
    hasło: elibom
  • #7 1973373
    xxx27
    Poziom 14  
    Freja wgrała ok.80% softu poczym cały proces się skończył a telefon niestety umarł.Wogule się nie włancza

Dodano po 56 [sekundy]:

Co mam teraz robić:cry:telefon jest martwy.POMOCY

Dodano po 19 [minuty]:

Rozumiem że w tej sytuacji nie pozostaje mi nic idnego jak zrobiś testpointa.Ale czy wystarczy usunąć tylko ten rezystor
    Załączniki:
    • test_point_885.rar (964.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1973592
    seboxxl
    Poziom 17  
    jeśli masz spatchowane bootcore to odpal SST i wrzuć FuBu, tylko bateria musi być full!
    a z falshowaniem to zawsze trzeba uważać
  • #9 1973636
    xxx27
    Poziom 14  
    ale czym mam go wrzucić feiom??????
  • #10 1973742
    seboxxl
    Poziom 17  
    fubu wrzuć przez sst jeśli masz spaczowane bootcore
  • #11 1973795
    xxx27
    Poziom 14  
    a co to jest. sst jeśli masz spaczowane bootcore
  • #12 1973826
    seboxxl
    Poziom 17  
    SST to program serwisowy do Siemensów, a bootcore to częś flasza w telefonie (po polsku to chyba obszar rozruchowy)
    jeżeli Bootcore masz spaczoane (javapatcher) to nie powinno być wielkich problemów
    włączasz sst, wybierasz telefon, port, prędkość, zaznaczasz JavaPatcher, odznaczasz protect bootcore i dajesz write flash, czy coś w tym stylu na zakładce main albo flash, wybierasz plik z fubu no i tyle
    po wgraniu fubu dajesz repair, i wszystko powinno działać
    pamiętaj że bateria musi być pełna, bo inaczej wyskakuje jakiś błąd (niedawno się otym dowiedziałem ;) )
  • #13 1973892
    xxx27
    Poziom 14  
    a masz może ten program SST ????
  • #14 1974778
    mariogsm
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    jeżeli nie wiesz o czym mówi kolega(musisz mieć trochę pojęcia o tym co chcesz zrobić) to radze ci nie wdawaj się w naprawe tego telefonu bo możesz go uśmiercic na amen i później juz nikt go nie uratuje.raze ci udaj się do kogoś kto się na tym zna i on ci to zrobi w 10minut.szkoda uszkodzić taki telefon.

pozdrawiam mariogsm.pl
    moje gg 8778822 tel:696-666-888
  • #15 1976340
    seboxxl
    Poziom 17  
    mariogsm napisał:
    jeżeli nie wiesz o czym mówi kolega(musisz mieć trochę pojęcia o tym co chcesz zrobić) to radze ci nie wdawaj się w naprawe tego telefonu bo możesz go uśmiercic na amen i później juz nikt go nie uratuje.raze ci udaj się do kogoś kto się na tym zna i on ci to zrobi w 10minut.szkoda uszkodzić taki telefon.

pozdrawiam mariogsm.pl
    moje gg 8778822 tel:696-666-888

mariogsm chyba ma rację
  • #16 1982366
    xxx27
    Poziom 14  
    Mam ten program ale nie mogę go włączyć może dlatego że mam windowsa xp.Może wiecie jak go ustawić żeby mi odpalił

Dodano po 10 [minuty]:

Mam pytanie czy to jest flash bo nie chce się wgrać
    Załączniki:
    • c55_850109w.exe (4.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #17 1983790
    seboxxl
    Poziom 17  
    flesze nie mają rozrszerzenia exe, (chyba że spakowane)
    a to mi wygląda na swupa, ale nie wiem bo nie ściągnąłem (nie ustawiaj sobie premi za tego typu pliki! jeśli chcesz żeby ktoś ci pomógł!!!)
    flash pod sst musi mieć rozszerzenie bin
    wrzuciłem gdzieś tu na forum sst v6.5 to se ściągnij i skrkuj po instalacji
    SST v6.5 chodzi tylko pod windowsem XP
    a falsz powinien być tutaj:
    http://eh.student.utwente.nl/~landy/
    użytkownik: mobile
    hasło: elibom
    wejdź w folder repair fubu, czy jakoś tak
    P.S.: Może lepiej idź z tym do komisu?
  • #18 1983902
    xxx27
    Poziom 14  
    Próbowałem wgrać fubu ściągnięte z tej strony programem sst ale wywala mi taki błąt
    (File access denied)
    Aca dodam jeszcze raz ten soft
    Załączniki:
    • c55.rar (4.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 1984319
    xxx27
    Poziom 14  
    przed chwilą udało mi się wgrać Fubu freią :| zobaczymy czy to coś pomoże a narazie dzięki za pomoc.
  • #20 2015346
    xxx27
    Poziom 14  
    Wracając do tematu to niestety wgranie fubu nic nie dało dalej jest to samo.Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły,z góry dziękuje za pomoc
    Ps.Wgrałem mu ten soft

Dodano po 9 [minuty]:

Lecz niewiem może ten soft jest jakiś walnięty
    Załączniki:
    • C55_fubu.zip (3.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telefon Siemens C55, który samoczynnie się zawiesza i wyłącza bez widocznej przyczyny. Możliwe przyczyny to zalanie lub uszkodzenie oprogramowania (softu). Zalecane jest rozebranie telefonu i sprawdzenie płyty pod kątem śladów zalania, które jednak mogą być niewidoczne. W przypadku braku zalania sugerowano wgranie nieoficjalnego oprogramowania (softu) za pomocą narzędzi SWUP lub Full Backup (FuBu). Proces wgrywania softu można przeprowadzić programem SST, który wymaga spatchowanego bootcore (obszaru rozruchowego telefonu) i pełnej baterii. Wgranie softu przez Freję lub SST może być ryzykowne i prowadzić do całkowitego unieruchomienia telefonu, dlatego zalecana jest ostrożność lub skorzystanie z pomocy serwisu. Użytkownik próbował wgrać FuBu, jednak telefon po tym procesie nie włączał się. Wskazano również na możliwość wykonania testpointa (usunięcie rezystora) jako metody naprawy. Program SST działa pod Windows XP i wymaga odpowiedniego ustawienia. Ostatecznie wgranie FuBu nie rozwiązało problemu, a użytkownik poszukuje dalszych sugestii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA