logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor gaśnie podczas użytku, a komputer dalej działa

opeciq 30 Cze 2022 22:21 14448 6
REKLAMA
  • #1 20082979
    opeciq
    Poziom 2  
    Witam, mam od tygodnia problem z moim PC. Około tydzień temu podczas gry w CS GO mój monitor nagle wyłączył się, mimo, że dźwięki słyszałem. Spróbowałem zresetować komputer i po wpisaniu PINu do Windowsa znów monitor przestał działać. Następnego dnia po powrocie z komputer znów działał wraz z monitorem, jednak po godzinie użytkowania problem wrócił... W sumie problem powtarza się ciągle w losowych momentach, po tym jak monitor przestaje działać dalej mam dźwięki itp, ale obrazu brak. Przez ten czas wymieniłem zasilacz, wyczyściłem go sprężonym powietrzem, sprawdziłem inny monitor i okablowanie, ale i to nie pomogło, więc problem raczej nie dotyczy monitora. Sprawdzałem wiele tematów jednak żaden mi nie pomógł:

Karta graficzna Geforce GTX 750Ti
    Procesor Intel Core i5-4440 cpu @ 3.10ghz
    Windows 10 najnowszy
    Sterowniki do karty graficznej i reszty najnowsze,
    Zasilacz Chieftec 500W
    16 GB RAM

Ekran również wyłącza się często kiedy alt tabuje, temperatury:

Procek 70-90 °C
    Karta graficzna 40-60°C
    Dyski około 40 °C
  • REKLAMA
  • #2 20083026
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    opeciq napisał:
    . W sumie problem powtarza się ciągle w losowych momentach, po tym jak monitor przestaje działać dalej mam dźwięki itp, ale obrazu brak.

opeciq napisał:
    sprawdziłem inny monitor i okablowanie,

Zaryzykuję po tym co napisałeś, że problemem może być karta grafiki. Trzeba zaobserwować po jakim czasie wyłącza się monitor i przy jakiej temperaturze karty grafiki. No chyba, że jest to losowe i dzieje się to w różnych odstępach czasu po włączeniu komputera i przy różnym obciążeniu grafiki.

Masz inną kartę grafiki, żeby ją podmienić i zobaczyć czy wyłącza się monitor?
  • REKLAMA
  • #3 20083153
    opeciq
    Poziom 2  
    Wlasnie nie mam szans na zalatwienie innej karty graf.

W kwestii chlodzenia na weekendzie wymienie jeszcze paste i chlodzenie procesora, czy aby poprawic chodzenie karty graficznej to wystarczy? Szczerze mowiqc nie mam pojecia jak poprawic jej chlodzenie, wiatraki ktore sa na niej pracuja szybko.
  • REKLAMA
  • #4 20083170
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    A czy to napewno wina komputera, grafiki...? A może monitor siada.....
  • #5 20083207
    opeciq
    Poziom 2  
    Podłączyłem dwa inne i na nich też problem występował
  • #6 20091837
    opeciq
    Poziom 2  
    Siadla grafika, do zamkniecia
  • REKLAMA
  • #7 20092722
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    Zamknij Ty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem, który gaśnie podczas użytkowania komputera, mimo że dźwięk nadal działa. Po wymianie zasilacza i sprawdzeniu okablowania oraz innego monitora, problem nadal występuje. Użytkownik posiada kartę graficzną Geforce GTX 750Ti oraz procesor Intel Core i5-4440. Wysokie temperatury procesora (70-90 °C) mogą sugerować problemy z chłodzeniem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w karcie graficznej, a także w monitorze, jednak użytkownik potwierdza, że problem występuje na różnych monitorach. Planuje wymienić pastę termoprzewodzącą i chłodzenie procesora, aby poprawić działanie karty graficznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA