logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor gaśnie przy grach, testy serwisowe wskazują na sprawność PC

chrsu_ 02 Lut 2025 12:53 321 14
REKLAMA
  • #1 21421288
    chrsu_
    Poziom 2  
    Witam,
    W ostatnim czasie napotkałem się z problemem już opisywanym na forum tzn. przy bardziej wymagających grach monitor gaśnie jakby tracił źródło obrazu, czasem znika dźwięk a czasem jeszcze chwilę gra i wentylator CPU zaczyna pracować na wysokich obrotach. Zdecydowałem się odesłać komputer na reklamcje i po reklamcji problem się powtarzał więc odesłałem go ponownie. Jednak tym razem firma twierdzi że PC jest w pełni sprawny i podesłali testy które mają na to wskazywać. Osobiście nie znam się aż tak na testach więc chciałbym poprosić o interpretacje tzn czy są one miarodajne, czy są w stanie wskazać wyżej opisywany problem i ogólnie jeżeli coś z nich wynika to co.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Komputer:
    CPU: Intel Core i7-3770 3,4GHz
    GPU: Nvdia GTX 1060 3GB
    Pamięć RAM: 16GB DDR3
    Dysk: SSD 1TB
    Zasilacz: Silent 500W ATX

Zrzut ekranu przedstawiający wyniki testu OCCT na komputerze z procesorem Intel Core i7-3770 i kartą graficzną NVIDIA GeForce GTX 1060.

Zrzut ekranu testu OCCT dla komputera z procesorem Intel Core i7-3770
    Zrzut ekranu z wynikami testu obciążeniowego Time Spy dla komputera.
    Zrzut ekranu z programu OCCT przedstawiający informacje o procesorze Intel Core i7-3770 i karcie graficznej Nvidia GTX 1060 3GB.

AI: Czy możesz podać więcej szczegółów na temat testów przeprowadzonych przez serwis? Jakie dokładnie testy zostały wykonane?
    Został wykonany test OCCT i Time Spy
    AI: Jaki system operacyjny jest zainstalowany na komputerze i czy były ostatnio jakieś aktualizacje lub zmiany w oprogramowaniu?
    Windows 10 a później serwis zaktualizował go na Windows 11 jednak problem dalej występuje.
  • REKLAMA
  • #2 21421325
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Może pamięć BIOS nie domaga.Spróbuj zmienić kość BIOS wraz z oprogramowaniem. Czy kiedy kolwiek była robiona aktualizacja BIOS.Jak stary jest komputer??.Albo zasilacz bo z tego co widzę SilenX jest na czarnej liście . zasilaczy. Według wskazań wszystko w normie, puki nie obciążony procek .
  • REKLAMA
  • #3 21421339
    chrsu_
    Poziom 2  
    >>21421325
    Komputera jeszcze mi nie odesłali, więc nie sprawdzę BIOS-u. Aktualizacji sam nie robiłem, a sprzedawca też przy ostatniej "naprawie" nie wspominał nic o takowej. Komputer kupiłem jako nowy i mam go od trochę ponad roku. Co do zasilacza, to też go podejrzewałem, ale tak jak wyżej wspomniałem, póki co sam nic nie zweryfikuję. Z tego, co rozumiem, to testy na nic nie wskazują?
  • REKLAMA
  • #4 21421356
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    jeszcze warto by powymieniac pasty pod prockiem.Może przy składaniu poskąpili i skoro wentylator się włącza to wykrywa niebezpieczną temp.procesora.a to po kolei pasta pod prockiem,zasilacz podmienic i sprawdzić i BIOS .
  • #5 21421396
    chrsu_
    Poziom 2  
    >>21421356
    Dobra, na razie im wysmaruje odpowiedź zwracając na to uwagę a jak i tak mi go odeślą to to posprawdzam i dam znać co i jak. Swoją drogą dlaczego pamięć BIOS może być tutaj winna? Dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #6 21421422
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Czasami może być starsza wersja BIOS zainstalowana i trzeba ja zaktualizować,żeby podnieść wydajnośc komputera. BIOS powinno się co jakiś czas aktualizować.Sprawdż swoją wersję BIOS czy nie ma nowszej.Jak jest nowsza,to niech zaktualizują do najnowszej wersji, zwłaszcza że piszesz że grasz na wymagających grach, a co za tym idzie powinien być komputer Gamingowy pod gry.Nie mam pojęcia jakie teraz są gry i jak bardzo wymagające. Teraz w moim wieku bardziej intersuję sie listą przychodni lekarskich i dostępem do specjalistów.
  • #7 21421520
    khalasa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    chrsu_ napisał:
    Witam,
    W ostatnim czasie napotkałem się z problemem już opisywanym na forum, tzn. przy bardziej wymagających grach monitor gaśnie, jakby tracił źródło obrazu, czasem znika dźwięk, a czasem jeszcze chwilę gra i wentylator CPU zaczyna pracować na wysokich obrotach. Zdecydowałem się odesłać komputer na reklamację i po reklamacji problem się powtarzał, więc odesłałem go ponownie. Jednak tym razem firma twierdzi, że PC jest w pełni sprawny i podesłali testy, które mają na to wskazywać. Osobiście nie znam się aż tak na testach, więc chciałbym poprosić o interpretację, tzn. czy są one miarodajne, czy są w stanie wskazać wyżej opisywany problem i ogólnie, jeżeli coś z nich wynika, to co.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Cześć,

odpaliłbym np. memtest86 i później np. prime95, niech popracują po kilka godzin, może się coś objawi.
    Uwaga o aktualizacji BIOS-u (UEFI) jest tak 50/50, trzeba minimalnie uważać podczas aktualizacji. Na pewno nie zaczynałbym od pasty - aczkolwiek pamiętam przypadek, gdy kolega miał pod radiatorem folię "REMOVE ME BEFORE INSTALLING" :-)

Kto jest producentem komputera (jeśli da się to ustalić)?
    Jaka to płyta główna?
    Jaka jest obecnie wersja BIOS-u?
    Jakie i ile jest modułów RAM? Te informacje powinny dać się jakoś wyciągnąć programowo, ale nie wiem jak to zrobić w MS Windows.

Jak wygląda temperatura CPU po obciążeniu np. kilkuminutowym wymagającą grą lub np. prime95?
    54 °C to nie jest żaden problem, jeśli to jest temperatura pod obciążeniem (wątpliwe) - to by wykluczało problem z pastą.

Krzysiek
  • #8 21421782
    chrsu_
    Poziom 2  
    >>21421520
    Cześć,
    Jak mi zwrócą kompa, to jak najbardziej przeprowadzę testy.
    Co do BIOS-u, to na co mam zwrócić ewentualnie uwagę? W sprawie pasty to również słyszałem różne historie; patrząc na dotychczasowy profesjonalizm obsługi, to nie wykluczałbym tego. Komputer składał chyba sprzedawca, w każdym razie producent nie jest mi znany - nigdzie się nie podpisuje.
    Jeśli chodzi o płytę, to jest to: ASUS P8H61-M LE/USB3 (LGA1155).
    RAM: 8 GB x 2 Samsung DDR3 PC 1600.
    Wersja BIOS-u: 4601.
    Jeśli chodzi o temperaturę, to po kilku minutach nie było problemu. Na procesorze było w granicach 50-60 stopni.
  • #9 21421801
    khalasa
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    >>21421782
    Niska temperatura w grach (takich wymagających, nie takich z 1995 r.) oznacza, że ciepło jest efektywnie przesyłane z CPU do radiatora (i w powietrze), a więc opór termiczny związany z pastą itd. jest mały i nie ma potrzeby tam zaglądać.
    W lecie może być tam nieco cieplej.
    Względnie duża temperatura to byłoby np. 80 °C, i to też raczej z poprawnie nałożoną pastą. Tak się zachowują maszyny z radiatorami z zestawu, trudniej w nich uzyskać duże zegary na wszystkich rdzeniach przez dłuższy czas ("boost/turbo").

Dodano po 57 [minuty]:

>>21421782
    BTW jeśli ten komputer był kupiony ok. rok temu jako "nowy", to jest to nieco dziwne, ponieważ ta płyta główna i CPU były wydane ponad 10 lat temu (np. CPU drugi kwartał 2012 r). Ale to już inna sprawa, rozumiem że jakaś wyprzedaż budżetowa czy coś takiego.
    Natomiast tego typu sprzęt często ma powysychane kondensatory elektrolityczne, co może objawiać się w taki sposób jak powyżej. Typowo dotyczy to płyty głównej, a jeszcze częściej zasilacza (jeśli jest podobnie "nowy"). Nie są to skomplikowane naprawy (ani wcześniej dokładna diagnoza), ale musi je wykonać ktoś, kto ma o tym pojęcie teoretyczne oraz praktyczne.

W tej sytuacji nie powinno dziwić, że do tej płyty nie ma nowszej wersji BIOS niż aktualna (4601 z 2014 r).

Krzysiek
  • #10 21422308
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Sprawa z Twoim kompem wyglada tak.Masz Nowy stary sprzęt z archaicznym jak na komputery biosem.Z tego już raczej nic więcej nie wykrzeszesz.Tych płyt już nie dostaniesz ani w Xkompie ,ani na morele.Nawet Oni te płyty wycofali ze sprzedazy.Spróbuj grac na mniejszych wymaganiach czy coś to zmieni,przynajmniej na tyle zeby nie zacinało komputera.
  • #11 21422364
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    wezuwiusz3 napisał:
    Może pamięć BIOS nie domaga.Spróbuj zmienić kość BIOS wraz z oprogramowaniem.

Nie sądzi Kolega, że przy jakiejkolwiek usterce BIOS ten komputer by się przede wszystkim nie uruchomił?

chrsu_ napisał:
    Swoją drogą dlaczego pamięć BIOS może być tutaj winna?

Pamięć BIOS nie może być tutaj winna. Nie w taki sposób objawia się jej uszkodzenie.

wezuwiusz3 napisał:
    Czasami może być starsza wersja BIOS zainstalowana i trzeba ja zaktualizować,żeby podnieść wydajnośc komputera. BIOS powinno się co jakiś czas aktualizować.Sprawdż swoją wersję BIOS czy nie ma nowszej.

Nie, BIOSu nie powinno się aktualizować, jeśli działa poprawnie. Nie ma takiej potrzeby, a w sumie jest to niepotrzebne ryzyko. W przypadku płyty posiadanej przez Autora żadna aktualizacja BIOS nie poprawia wydajności czegokolwiek.

chrsu_ napisał:
    Co do BIOS-u, to na co mam zwrócić ewentualnie uwagę?

Czy płyta z nim startuje, przechodzi test POST i czy zaczyna ładować system.

chrsu_ napisał:
    Jeśli chodzi o płytę, to jest to: ASUS P8H61-M LE/USB3 (LGA1155).RAM: 8 GB x 2 Samsung DDR3 PC 1600.Wersja BIOS-u: 4601.

Wersja 4601 to najnowsza i ostatnia wersja dla tej płyty - datowana na 2014 rok.

chrsu_ napisał:
    Jeśli chodzi o temperaturę, to po kilku minutach nie było problemu. Na procesorze było w granicach 50-60 stopni.

To skąd tu się wzięło 90 stopni?
    Zrzut ekranu pokazujący specyfikacje procesora Intel Core i7-3770 z widoczną temperaturą 90 stopni Celsjusza.

wezuwiusz3 napisał:
    Sprawa z Twoim kompem wyglada tak.Masz Nowy stary sprzęt z archaicznym jak na komputery biosem.Z tego już raczej nic więcej nie wykrzeszesz.Tych płyt już nie dostaniesz ani w Xkompie ,ani na morele.Nawet Oni te płyty wycofali ze sprzedazy.Spróbuj grac na mniejszych wymaganiach czy coś to zmieni,przynajmniej na tyle zeby nie zacinało komputera.

Stary komputer może działać wolniej w nowych grach, ale wieszanie się nie jest prawidłowym objawem, nawet dla starego komputera.

Podsumowując dotychczasowe informacje:
    - mamy antyczną platformę z 2012 roku. Płyta główna może nie być już pełnej sprawności, pod wpływem temperatur może połączenie któregoś układu BGA przestawać kontaktować.
    - mamy płytę główną, jedną ze słabszych możliwych, z sekcją zasilania dostosowaną do obciążeń biurowych, na pewno nie do długotrwałych obciążeń jednym z najmocniejszych obsługiwanych procesorów. Jest całkiem możliwe, że sekcja zasilania, która na tych modelach Asusa byłą wyjątkowo słaba, po przekroczeniu 100-kilku stopni robi odcięcie zasilania Vcore. Takie coś spowoduje zawieszenie komputera. Tak słabej płyty nigdy nie powinno się użyć z tym procesorem, mimo że teoretycznie ten procesor będzie na liście obsługiwanych. Ale jest to badziewna płyta, która się do tego procesora po prostu nie nadaje.
    - mamy zasilacz, który jest jakimś chińskim wynalazkiem i nie jest pewne, czy utrzymuje jakiekolwiek akceptowalne parametry pod obciążeniem.
    - do sprawdzenia również pamięć (memtest) oraz dysk, jako że widzę, że są zamontowane dwa modele z niskiej półki bardzo podatne na awarie. Test SSD w programie Victoria (opcja GRID wyłączona i pełny, nie szybki test odczytu całego dysku, jednego i drugiego - po teście zrzut ekranu z wykresem).

chrsu_ napisał:
    patrząc na dotychczasowy profesjonalizm obsługi, to nie wykluczałbym tego. Komputer składał chyba sprzedawca, w każdym razie producent nie jest mi znany

Jest to raczej na pewno składak. "Szacunek" dla sprzedawcy, że mu się udało mający wtedy 12 lat komputer sprzedać. Zapewne jako super gamer, demon prędkości, bo na portalach ogłoszeniowych jest pełno składaków, gdzie stare i często średniej jakości części są pakowane do obudowy z LEDami i sprzedawane jako nowy super gamer...
  • #12 21423021
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Nie do końca się zgodzę z tym, że stary komputer nie powinien się wieszać, przez fakt że nawet kondensatory wysychają z czasem i tracą swoje parametry. Owszem, można by powymieniać kondensatory i wtedy być może by się nie wieszał, ale... Gra nie warta świeczki. Ten komputer nie jest po prostu parametrami przystosowany do bardzo ciężkich obciążeń. Do zwykłej pracy biurowej wystarczy i prostej obróbki graficznej. Swoją drogą zastanawia mnie, czy w dzisiejszych czasach ludzie są tak wynaturzeni, żeby potrafili wcisnąć komuś towar, który normalnie już dawno powinien być zutylizowany... Masakra.
  • #13 21423174
    chrsu_
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    To skąd tu się wzięło 90 stopni?

Trzeba by było zapytać sprzedawcy który wykonał test, temperatury sprawdzałem tylko przy starcie gry później już nie wiem jak to wyglądało być może tak jak w tym teście.
    dt1 napisał:
    "Szacunek" dla sprzedawcy, że mu się udało mający wtedy 12 lat komputer sprzedać. Zapewne jako super gamer, demon prędkości, bo na portalach ogłoszeniowych jest pełno składaków, gdzie stare i często średniej jakości części są pakowane do obudowy z LEDami i sprzedawane jako nowy super gamer...

Nie jest to wcale trudne, jak kupuje to ktoś komus w prezencie nie za bardzo się na tym znając. Wciąż uważam to za chamstwo i spróbuję powalczyć o zwrot kasy
  • #14 21423352
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    chrsu_ napisał:
    Trzeba by było zapytać sprzedawcy który wykonał test, temperatury sprawdzałem tylko przy starcie gry później już nie wiem jak to wyglądało być może tak jak w tym teście.

To może warto sprawdzić samemu zamiast pytać sprzedawcy?

chrsu_ napisał:
    Nie jest to wcale trudne, jak kupuje to ktoś komus w prezencie nie za bardzo się na tym znając. Wciąż uważam to za chamstwo i spróbuję powalczyć o zwrot kasy

Raczej trzeba wziąć na klatę że się zmarnowało pieniądze i powalczyć lepiej o to, żeby kolejne zakupy były bardziej świadome. Pieniędzy nie odzyskasz, nie po roku - no bo na jakiej podstawie? Sprzedawca sprzedał co sprzedał, nabywca kupił co chciał kupić. Sprzedawca tu nie zawinił.

wezuwiusz3 napisał:
    Nie do końca się zgodzę z tym, że stary komputer nie powinien się wieszać, przez fakt że nawet kondensatory wysychają z czasem i tracą swoje parametry.

Stary czy nowy - nie powinien się wieszać, inaczej nie można uznać, że jest sprawny. Płyta jest niskiej klasy, ale ma wszystkie kondensatory polimerowe.
  • #15 21423406
    chrsu_
    Poziom 2  
    dt1 napisał:
    To może warto sprawdzić samemu zamiast pytać sprzedawcy?

Z chęcią, z tym że komputer mieli odesłać dzisiaj a jak na razie nie dostałem od nich żadnej informacji.
    dt1 napisał:
    Raczej trzeba wziąć na klatę że się zmarnowało pieniądze i powalczyć lepiej o to, żeby kolejne zakupy były bardziej świadome. Pieniędzy nie odzyskasz, nie po roku - no bo na jakiej podstawie? Sprzedawca sprzedał co sprzedał, nabywca kupił co chciał kupić. Sprzedawca tu nie zawinił

Na podstawie 2-letniej reklamacji którą sami zapewniają. Ale jasne że wyciągnę z tego wnioski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który gaśnie podczas grania w wymagające gry, co objawia się znikaniem obrazu i dźwięku oraz zwiększoną prędkością wentylatora CPU. Po reklamacji serwis stwierdził, że komputer jest sprawny, co budzi wątpliwości użytkownika. W dyskusji poruszono możliwe przyczyny problemu, takie jak nieaktualny BIOS, zasilacz (SilenX), oraz konieczność wymiany pasty termoprzewodzącej. Użytkownik posiada komputer z procesorem Intel Core i7-3770, kartą graficzną Nvidia GTX 1060, 16 GB RAM oraz płytą główną ASUS P8H61-M LE/USB3. Wskazano również na wiek komponentów i ich potencjalne problemy, takie jak wysychające kondensatory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA