logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Thomson 32HD3306. Traci ustawienia kolejności kanałów.

mich-tel 07 Lip 2022 08:58 2877 3
REKLAMA
  • #1 20091534
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Witam. Ojciec posiada telewizor Thomson 32HD3306 (1 rok). Po wprowadzeniu DVB-T2 ustawiałem kanały od początku. Jak wpisałem kraj „Polska” to wyszukało tylko kilka programów. Ktoś doradził bym wpisał kraj „Niemcy”. Poszukało dużo więcej programów. Poustawiałem kolejność taką jak chciał (1-TVP1, 2-TVP2, 3-TVN itp.). Niestety, po pewnym czasie ( raz po 3 dniach, kolejny raz po 9 dniach itp.) kolejność kanałów wraca do pierwotnej postaci. Co muszę zrobić w ustawieniach by pamiętało kolejność?
  • REKLAMA
  • #2 20091625
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    Chyba nic nie zrobisz z tym a przyczyną jest prawdopodobnie, że na razie mieszają w ilościach kanałów. Mam inny TV ale ostatnio pojawiły mi się 2 programy ABC, najpierw jeden a potem drugi.(mam z dwóch nadajników) Mój TV na szczęście dorzuca na koniec listy i nie miesza już ułożonej.
  • REKLAMA
  • #3 20092256
    slaweksztompka
    Poziom 1  
    1.Wyłącz automatyczną aktualizację, no ale wtedy musisz co jakiś czas sam aktualizować bo co kilka dni robią jakieś zmiany. Kiedy coś zniknie, lub powinno się pojawić trzeba aktualizować

2.Zapisz wymaganą kolejność w liście kanałów ulubionych, tam może kanał zniknąć ale kolejność nie powinna się zmienić. Gdy coś zniknie trzeba aktualizować ręcznie. Lub gdy dołożą program trzeba go dodać.

3. Zostawić automatyczną aktualizację ale programy oglądać tylko i wyłącznie z listy ulubionych. W wypadku zniknięcia kanału lub nie pojawienia się jakiegoś kanału aktualizować tylko listę kanałów ulubionych.
  • #4 20099578
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Witam. Trochę udało mi się rozwiązać problem. Skontaktowałem się z infolinią firmy TCL Electronics która zajmuje się telewizorami Thomson. Otrzymałem taką informację:

"Dziękujemy za czas poświęcony w czasie naszej rozmowy z TCL Electronics i zaufanie naszej marce.
    Pana telewizor jest kompatybilny z DVB-T2, jednakże aby odbierać kanały nadawane w tym systemie należy włączyć tą funkcję w ustawieniach telewizora.
    Jak włączyć DVB T2?
    Prosimy uruchomić DVB T2 i kraj:
    Uprzejmie prosimy wejść w Menu (przycisk „trybiku” / „kwiatka” nad przyciskiem w górę) -> Obraz -> Ustawienia Zaawansowane -> Kontrast (najechać na niego, tak żeby był podświetlony) i wprowadzić płynnie na klawiaturze numerycznej pilota kombinację „6425”.
    Następnie na Specjalnym Menu pojawią się nowe opcje. Prosimy przejść do linii DVB-T2 i kraj / DVB-T2 and country i przełączyć na ON (Włączone).
    Następnie wyjść naciskając przycisk EXIT na pilocie.
    Po aktywowaniu tej funkcji należy ponownie przeprowadzić skanowanie kanałów, nowe kanały zostaną znalezione"

I pomogło. Po wprowadzeniu tego kodu (6425) pojawiło się naprawdę DZIWNE menu. Ustawiłem "Włącz DVB-T2" i kraj "Polska" i wyszukało dużo kanałów. Kolejność jak ustalona w całej Polsce wg. LCN (nawet to ojcu odpowiada). W razie nowej aktualizacji kolejność kanałów się nie zmieni. Dzięki wszystkim za rady.
REKLAMA