logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] EweLink + Sonoff Basic: Brak połączenia, błędne hasło - rozwiązania?

wlopata 10 Lip 2022 09:13 4392 18
  • #1 20095348
    wlopata
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Z dnia na dzień przestało działać. Po wywołaniu na smartfonie aplikacji EweLink pojawia mi się na ekranie opcja z prośbą wpisania hasła. Po wpisaniu, nie łączy i pojawia się komunikat o złym loginie (!!!!???). Już tak miewałem po dłuższym niekorzystaniu. I po wpisaniu hasła załapywało. Teraz dooopa ! Co to może być ? W którym kierunku iść ?
  • #2 20095353
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Jakaś dziwna sprawa, bo ja też, po dłuższej przerwie, po łączeniu się z eWeLink zostałem poproszony o ponowne zalogowanie. Po wpisaniu loginu i hasła zostałem połączony ze swoim kontem. Widocznie coś źle podajesz, skoro Cię nie łączy. Sprawdź dokładnie czy jakiejś literówki nie popełniasz.
  • #3 20095360
    wlopata
    Poziom 3  
    Loginem jest adres email i on się sam wyświetla. Jest żądanie wpisania tylko hasła. To że po dłuższym czasie nieużywania system żąda potwierdzenia, jest moim zdaniem logiczne. Jest już może wielu użytkowników którzy rezygnują z korzystania, a "zapełniają" system.
  • #4 20095377
    Gienek
    Poziom 37  
    Cudów raczej nie ma. Faktycznie, login to email. Zatem z hasłem masz "coś nie tak".
  • #5 20095415
    wlopata
    Poziom 3  
    ... ale eWelink cały czas żąda wpisania odpowiedniego loginu. Nawet jak wpiszę dowolny ciąg zamiast hasła, to żąda loginu.
  • #6 20096004
    Gienek
    Poziom 37  
    Nie wiem jak TY to masz ustawione. Ja jak wpiszę poprawnie login (email) i wpiszę złe hasło, to mam komunikat, że login lub hasło zostało źle podane. Jak wpiszę właściwe hasło, to bez problemu loguję się do konta. Jak wpiszę zły login, a poprawne hasło, to też mam komunikat, że login lub hasło zostało źle podane.
    Pamięć jest zawodna - może coś zmieniłeś od czasu rejestracji: albo login albo hasło.
  • #7 20096046
    wlopata
    Poziom 3  
    Piszesz - " login lub hasło zostało źle podane" . To jak wpiszesz zły login to co pisze i jak wpiszesz złe hasało to co ? Bo u mnie zawsze - zły login.
  • #8 20096084
    Gienek
    Poziom 37  
    W poprzednim poście napisałem Ci wyraźnie jakie u mnie są reakcje. Widocznie za szybko czytałeś :D

Ja jak wpiszę poprawnie login (email) i wpiszę złe hasło, to mam komunikat, że login lub hasło zostało źle podane.
    Jak wpiszę zły login, a poprawne hasło, to też mam komunikat, że login lub hasło zostało źle podane.

Nie wiem dlaczego u Ciebie jest komunikat tylko o loginie. Może masz starą aplikację i tak tam było? Może aktualizacja aplikacji coś pomoże?
  • #9 20096100
    wlopata
    Poziom 3  
    Aktualizacja też o tym myślę. Ale jak to zrobić ? Odinstalować eWelinka z smartfona i zainstalować nową wersję, czy też zainstalować (nadgrać) nową wersję - zaktualizować obecną wersję. Czy to nie będzie wymagało ponownej rejestracji eWelinka i parowania z Sonoffem ?
  • #10 20096117
    Gienek
    Poziom 37  
    Najpierw sprawdź jaką wersję masz - wejdź w Ustawienia w Smartfonie, odszukaj aplikację i sprawdź jaka wersja (powinna być 4.23.0) Jeżeli jest inna, to zaktualizuj. Po aktualizacji zobacz czy się zalogujesz.
    Ewentualnie, jak masz innego smartfona, to zainstaluj na nim eWeLinka i staraj się zalogować swoimi danymi. Wtedy będziesz miał pewność, że dane logowania dobrze pamiętasz.
  • #11 20096142
    wlopata
    Poziom 3  
    Wersja 3.14.1 Nie ma tam opcji - Aktualizacja. Jest odinstaluj i Wymuś zatrzymanie. Ja jak pamiętam na bieżąco aktualizowałem aplikację gdy to sygnalizowała.
  • #12 20096153
    Gienek
    Poziom 37  
    Wejdź do sklepu na smartfonie, odszukaj aplikację eWeLink - Smart Home, kliknij na nią i zobacz jakie pojawią się opcje (czy pojawi się aktualizuj?)

A jeszcze jedna sprawa, czy w okresie gdy nie korzystałeś z eWwLinka zmieniałeś u siebie dane na serwerze (nazwa, logowanie itp)?
  • #13 20096194
    wlopata
    Poziom 3  
    Sklep - i chyba tak trzeba będzie trzeba zrobić
    Router - konfiguracja, ustawienia stałe od lat. Na tym routerze chodzi mi pół domu.
  • #14 20096199
    Gienek
    Poziom 37  
    Sklep - i chyba tak trzeba będzie trzeba zrobić

I co z tym zrobiłeś? Nie wiem u jakiego operatora masz smartfona i dlatego nie wiem jak masz to wykonać. Ja mam Sklep Play, wchodzę tam, wpisuję nazwę szukanej aplikacji itd.
  • #15 20096213
    wlopata
    Poziom 3  
    U mnie tez tak jest. Nie pali mi się, ale muszę się przygotować. Może trzeba będzie się ponownie rejestrować itd. Mam inne pilniejsze sprawy. Jak zrobię próbę aktualizacji to się odezwę. Na razie dzięki.
  • #16 20096216
    Gienek
    Poziom 37  
    To dlaczego nie wykonałeś
    Wejdź do sklepu na smartfonie, odszukaj aplikację eWeLink - Smart Home, kliknij na nią i zobacz jakie pojawią się opcje (czy pojawi się aktualizuj?)
  • #17 20096240
    wlopata
    Poziom 3  
    wlopata napisał:
    .... Nie pali mi się, ale muszę się przygotować. Może trzeba będzie się ponownie rejestrować itd. Mam inne pilniejsze sprawy. Jak zrobię próbę aktualizacji to się odezwę. Na razie dzięki.
  • #18 20100046
    wlopata
    Poziom 3  
    No i problem rozwiązany pozytywnie. Z drżącą odpaliłem Sklep Google. Ukazała się informacja że tę/tą apkę nam już zainstalowaną. Po zainicjowaniu instalacji, okazała się informacja ... "UAKTUALNIENIE" 😍 i dalej wszystko poszło z górki. Poprzedni login, hasło i .... połączył się z moim Sonoffem.
  • #19 20100187
    wlopata
    Poziom 3  
    No i problem rozwiązany pozytywnie. Z drżącą odpaliłem Sklep Google. Ukazała się informacja że tę/tą apkę nam już zainstalowaną. Po zainicjowaniu instalacji, okazała się informacja ... "UAKTUALNIENIE" 😍 i dalej wszystko poszło z górki. Poprzedni login, hasło i .... połączył się z moim Sonoffem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z aplikacją eWeLink, która przestała łączyć się z urządzeniem Sonoff Basic, wyświetlając komunikat o błędnym loginie po dłuższym okresie nieużywania. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może wynikać z błędnie wpisanego hasła lub loginu (adresu email). Wskazano również na możliwość, że aplikacja wymaga aktualizacji, co mogło wpłynąć na proces logowania. Po zainstalowaniu najnowszej wersji aplikacji, użytkownik pomyślnie zalogował się, używając tych samych danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA