logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer 1430 – tuner po wgraniu EEPROM i zworkowaniu K6003 wyświetla 88:88, IC

super_kobietka 11 Lis 2005 22:33 3183 11
REKLAMA
  • #1 1974275
    super_kobietka
    Poziom 11  
    mam tuner PIONIEER 1430. po wgrywania pliku Eeprom i zrobieniu zworki pomiędzy K6003 a obudową wyświetla się: 88:88 a następnie IC. co robie źle? w czym tkwi błąd?
  • REKLAMA
  • #2 1974699
    Foka pl
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Nie wiem dokładnie co robisz nie tak ale morzliwości jest kilka
    1. Moze to byc nie ten eprom wtedy po wyłączeniu boxa (czuwanie ) pokazuje się jc 2 i ustawienia są nie zapamiętane.
    2. bład w sztuce jeslichodzi o wgrywanie wprowadz go w tryb serwisowy k2002 Dlo wgraj firmware potem spokojnie eepron wyłącz włącz i po rs232 mediasateditorem liste

więcej tu http://laki.dvhk.pl/faqs_tunery_mediasat.htm
  • REKLAMA
  • #3 1974941
    gonek
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    A po co się męczyć ze zworkami??
    Wrzuc firmware FWBootloaderem, potem liste kanałów MES'em i po kłopocie.:D
    Załączniki:
    • FWBootloader1.zip (233.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 1975257
    Jacek-Molski
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Cytat:
    A po co się męczyć ze zworkami??
    Wrzuc firmware FWBootloaderem, potem liste kanałów MES'em i po kłopocie.

Nie wiemy w jakim stanie jest odbiornik. Jesli ma jeszcze orginalne oprogramowanie to w/w program do firmware mu się nie przyda, musi skorzystać z pioniero. Dopiero później może aktualizowac sobie nowe softy w/w programem.
  • #5 1984424
    super_kobietka
    Poziom 11  
    nie wiem co robie źle,ale faktem jest,ze po wyłączeniu boxa (czuwanie ) pokazuje się jc 2. próbowałam na nowo wszystko wgrać i cały czas pokazue sie ten sam błąd (IC). wgrywam też inne pliki i za każdym razem pokazuje sie to samo. co robić?

a co do tego prostszego wgryywania programem FWBootloader to jak dla mnie to jest o wiele trudniejsze:cry: może dlatego,ze nie potrafie uruchomić tego programu. przy załączaniu pokazuje sie komunikat "Driver not started! (Nie można odnaleźć określonego pliku.)"

A i jeszcze jedno. przy następnych aktualizacjach jakie nowe pliki bede potrzebowała- liste kanałów (reszta może zostać stara)? ma ktoś aktualną liste:D?
  • REKLAMA
  • #6 1984458
    gonek
    Poziom 14  
    Cytat:
    a co do tego prostszego wgryywania programem FWBootloader to jak dla mnie to jest o wiele trudniejsze:cry: może dlatego,ze nie potrafie uruchomić tego programu. przy załączaniu pokazuje sie komunikat "Driver not started! (Nie można odnaleźć określonego pliku.)"

Pewnie używasz Windowsa XP.
    Musisz wejśc we właściwości programu(prawy przycisk myszy) i ustawić zgodność z systemem Win 98.
  • REKLAMA
  • #7 1984505
    super_kobietka
    Poziom 11  
    ok. program FWBootloader już działa,ale po włączeniu tego programu, naciśnięciu "start session", włączeniu tunera i naciśnieciu strzałki w programnie NIE podświetlają się dodatkowe przyciski, awyświetlacz tunera nie robi sie czarny! dlaczego?
  • #8 1984663
    gonek
    Poziom 14  
    Cytat:
    ok. program FWBootloader już działa,ale po włączeniu tego programu, naciśnięciu "start session", włączeniu tunera i naciśnieciu strzałki w programnie NIE podświetlają się dodatkowe przyciski, awyświetlacz tunera nie robi sie czarny! dlaczego?

Brak komunikacji przez kabel LPT, może kabel jest uszkodzony i stąd te problemy?
    Wcześniej programowanie przez LPT szło bezproblemowo?? Moze ustawienie w Biosie ECP/EPP pomoże?
    Ja potraktowałbym ten tuner Jtagiem.
  • #9 1984816
    super_kobietka
    Poziom 11  
    wcześniejsze nie miałam problemów z programowaniem tunera, czyli nie było tez problemów z LPT
  • #10 1985998
    Foka pl
    Poziom 14  
    Podstaw nowy kabelek lpt moze pomuc mialem taki myk kiedys ale wywalalo mi jakis blond w pioniero dokladnie nie pamientam jaki alepodstawienie nowego kabelka pomoglo :))
  • #11 1987348
    super_kobietka
    Poziom 11  
    wie ktoś jak zlikwidować błąd IC podczas robienia zworki K6003? A może to w niczym nie przeszkadza?

a co do aktualizacji-trzeba za każdym razem szukać nowego softu, eepromu i listy, czy można któryś z plików wgrać stary?[/quote]
  • Pomocny post
    #12 1987553
    Foka pl
    Poziom 14  
    Niekoniecznie ale zalecane jest wgranie epromu pasują cego do softu (niektore nie wspolpracują wtedy masz brak zapisyu ustawien i po wylonczeniu tunera na wswietlaczu pojawia sie JC2 czy cos takiego ) liste proponuje wgrac mediasat editorem po rs 232 Ja tak robie modyfikuje sobie listke po siebie i bez zadnych zworek itp wgrywam do boxa
    a dokładnie robie totak
    1. k 2002 dlo - firmware
    2. eeprom (bez wylanczania resetowania poprostu w pioniero przechodze do zakladki eprom i go wgrywam)
    3. lista Mediasateditorem po rs http://laki.dvhk.pl/faq/pace3000_rc.htm

Czasami pomaga wykasowanie eepromu wgraj same ff pioniero potem eeprom

Podsumowanie tematu

✨ Tuner Pioneer 1430 po wgraniu pliku EEPROM i zworkowaniu K6003 wyświetla na ekranie 88:88, a następnie błąd IC. Możliwe przyczyny to nieodpowiedni plik EEPROM, błędy podczas wgrywania lub problemy z komunikacją przez kabel LPT. Zaleca się wprowadzenie tunera w tryb serwisowy K2002 DLO, wgranie firmware, a następnie EEPROM bez wyłączania urządzenia. Do aktualizacji listy kanałów polecany jest program Mediasat Editor przez RS232. Problemy z programem FWBootloader mogą wynikać z niezgodności systemowej (np. Windows XP wymaga trybu zgodności z Windows 98) lub uszkodzonego kabla LPT. W przypadku braku zapisu ustawień po wgraniu EEPROM pojawia się komunikat JC2. Niektóre odpowiedzi sugerują, że błąd IC może nie przeszkadzać w działaniu, ale zalecane jest stosowanie kompatybilnych plików. Do programowania tunera można też użyć JTAG. Przy kolejnych aktualizacjach zaleca się wgrywanie nowego firmware, EEPROM i listy kanałów, choć lista może być modyfikowana samodzielnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA