Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pioneer 1330 umarł (prawie)

23 Gru 2005 18:01 2954 8
  • Poziom 11  
    Witam, dzisiaj kombinowałem przy 1330, wkładałem często nową karte w czytnik i często wyłączałem/włączałem zasilanie. W pewnej chwili tuner zaczął się dziwnie zachowywać. Czasem jak włączam to na wyświetlaczu pokazuje Err, potem resstartuje to niby sie włącza, ale nie słychać przełączenia przekaźnika, którego zawsze było słychać. Z kartą tuner rozmawia napewno dobrze, ale potem pojawia się menu główne i nie moge z niego wyjść, na dodatek tylko kilka opcji jest aktywnych. Dodatkowy objaw jest taki, że po restarcie czasem wyświetlacz miga. Godzine wskazuje poprawnie. Bardzo prosze o pomoc w zlokalizowaniu usterki.

    W tym menu głównym, tuner zawiesza się na "ustawianiu anteny", z tego co patrzyłem to konwerter nie jest zasilany fizycznie, pomimo ustawienia tej opcji w menu. Proszę o jakiegoś znawce tego sprzętu o pomoc, gdzie palce wsadzić.

    Teraz jak wlaczam tuner do sieci, to wyswietlacz miga troche szybciej niż 1x na sekunde, a jak wlaczam z pilota to na wyswietlaczu pojawia się ERR. Bardzo prosze o jakieś podpowiedzi :-|

    dzieki
    pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Jezeli tuner jest twoją własnością spróbuj go wprowadzić w tryb serwisowy i przeprogramować wgrywając nową zawartość eeproma. Kiedyś miałem oryginalną zawartość eeproma ale to były dawne czasy. Opisy programowania znajdziesz na popularnych stronach o DVB .
    Na ten temat powiedziano już dość dużo więc nie będę się tu doktoryzował.
    Dodam tylko żebyś wszystko robił uważnie zgodnie z opisami, bo inaczej możesz do reszty rozprogramować tą pamieć 24lc16 i będzie Cie czekać programowanie w zewnetrznym programatorze co jest utrudnione bo kostka jest SMD.
    Powodzenia.
  • Poziom 11  
    W desperacji wyciągnąłem bebechy, poczyuściłem i złożyłem, EEPROMa JDMem zaprogramowałem jako oryginalny z uploadu. Soft na tunerze jest też oryginalny więc okej. O dziwo włączyłem pierwszy raz tuner i wszystko zadziałało, niestety po drugim restarcie się skończyło :( Po włączeniu do sieci tunera, zegar bardzo wyraźnie miga co około pół sekundy, a napięcie wtedy skacze. Z bliżej nieokreślonych przyczyn czasem jak włącze to ten zegar nie miga lub miganie szybko ustaje. Za to nawet jak zegar miga w standby, to po włączeniu w tryb normalny miganie ustaje, ale wywala Err. Tryb serwisowy staje na 2, wcześniej na 3.

    Bardzo prosze o pomoc

    pozdrawiam,
    Ravi
  • Poziom 20  
    Witam !
    1330 to specyficzny Tunek !
    Eproma (lub Flasha) - nie wiem co Ty masz bo dość dziwnnie piszecie ?
    Programujemy w zewnętrznym programatorze.
    Flasha - na płycie(lista kanałów) programujemy za pomocą dwóch kabli (Lpt+Com)
    Eeproma- (Implemet Emu ) np. MES+em Kabel Com
    Jeżli wsyzstko prawidłowo zaprogramujesz powinno działać.
    Dodam że Lista kanałów nie pasuje od np. 1430 inne ustwaienia transponderów. (dobra :D pasuje tylko ustawienia należy dograć)
    Falsha(wewnętrznego-lista kanałów) - proponuję wgrać GGF-em
    Eeproma - Pionero
    A EPROMA lub flasha (tego z podstawki) w zewnętrznym programatorze.
    Ważna jest kolejnośc wgrywania , szczególnie Eeprom i lista kanałów
    Cóż myślę ze 1330 to tunek trudny do patchowania , ale wprawny 13-stowicz bez problemu sobie radzi z tą operacją
    Częstym objawem przy 1330 jest Zielone tło - wyskakujące w najmniej odpowiednich momentnach - źle wsadzony Eprom do podstawki.(brak styku którejś nogi)
    Jeżeli operację wgrania Oprogramowania wykanałeś prawidłowo to pozostaje pomiar napięć zaslacza.
    Pozdr.
  • Poziom 11  
    Ale jedna rzecz mnie martwi - flash/eeprom sie sam rozprogramował od włączania/wyłączania? Bo to wszystko się stało w takich okolicznościach. Napięcia na nieobciążonym zasilaczu są w miare okej, ale jak podłącze zasilacz do płyty i włącze i wyświetlacz miga, to w rytm wyświetlacza 'siada' napięcie 3.3V.

    Dziwny jest tez fakt ze co jakis czas udaje mi sie włączyć ten tuner. (udało mi sie np raz po przeprogramowaniu EEPROMA 24lc16, ale za drugim odpaleniem znowu nie działało).
  • Poziom 29  
    uszkodzenie jest typowo sprzętowe ,swoimi manipulacjami uszkodziłeś jakiś element , więc wgłębianie się w możliwości i rodzaje programowania nie ma sensu , dlatego napisałem Ci przedtem ,że trzeba poprostu szukać . Szkoda ,że znowu nie działa Forum 1330 , bo tam w serwisie jest rozpiska napięć ,może są też na dvhk , poszukaj , pozdrawiam
  • Poziom 21  
    Witam
    Sprawdz czy nie ma w zasilaczu zimnych lutow i sprawdz elektrolity napiecie nie powinno pulsowac
  • Poziom 11  
    Tak jak pisałem, napięcia na odłączonym zasilaczu od płyty są w miare ok. Wyświetlacz miga tylko w standby, dodatkowo zauważyłem, że wywalając (rozwierając) bezpiecznik od napięcia ujemnego na zasilaczu, to przestaje migać, nawet się włącza bez Err - oczywiście obrazu na TV nie ma, ale.... Jak odłącze ujemne napięcie, włącze tuner i potem zewre ujemne, to znowu pojawia się magiczne menu tunera, z którego nie można wyjść i wiesza się na co drugiej opcji. Od czego jest to ujemne napięcie tak właściwie? Sprawdzając miernikiem to leci tamtędy około 130mA, Jednakze dziwi mnie ze odpiecie ujemnego zasilania likwiduje pulsacje napięcia 5V i 3.3V, tym bardziej że gdy gałąź ujemnego zasilania jest podpięta i wyświetlacz miga, to napięcie ujemne nie 'siada'.