logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie głośniki do radia Sony CDX M610 dla najlepszej jakości dźwięku?

Sobanek_87 12 Lis 2005 08:59 1877 12
REKLAMA
  • #1 1974968
    Sobanek_87
    Poziom 11  
    Chciałem zasiegnac porady w wyborze głosników.Mam radio sony CDX M610, i jakie głosniki by do tego najlepiej pasowały zeby to jak najlepiej grało.

Przeniosłem z: Akustyka. [h]
  • REKLAMA
  • #2 1975703
    Roli
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Dobierz głośniki o odpowiedniej mocy, żeby nie było zniekształceń przy pełnym wysterowaniu radyjka. A co do marki to już musisz to okreslić organoleptycznie, ponieważ każdy marka ma swoje specyficzne brzmienie.
  • #3 1979843
    Sobanek_87
    Poziom 11  
    czyli do radia o mocy 4x52 jakie mogo byc najmocniejsze głosniki, bo sie na tym kompletnie nie znam
  • #4 1980338
    Roli
    Poziom 26  
    Max moc w RMS-ie to w granicach 15-20W na kanał, proponuje jakieś głośniczki 50-60W i bedzie ok.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 1980759
    Roli
    Poziom 26  
    Car audio buduje sie w zasadzie tak ze z przodu masz średnie (midwoofer) i wysokie (tweeter) tony a z tyłu masz niskie (subwoofer). Ja osobiście bym wybrał Magnaty, ponieważ mnie to brzmienie (w ostateczności) pasuje. Podczas rozbudowy systemu na przód zawsze można coś dodać (jakiś zestaw oparty na zwrotnicy).
  • #8 1986140
    Roli
    Poziom 26  
    Pokazujesz głośniki z określonej grupy cenowej, proponuje przejść/przejechać sie do jakiegoś salonu car-audio, odsłuchać poszczególne modele i wybrać te których brzmienie przypadnie Ci do gustu.
  • REKLAMA
  • #9 1988819
    Sobanek_87
    Poziom 11  
    Ale mam nadzieje ze samo radio da sobie rade z zestawem o takiej lub podobnej mocy i nie zaszkodzi mu.
  • #10 1989166
    Roli
    Poziom 26  
    Głośniki o wyższej mocy nie zaszkodzą radyjku :) a głośnikom o niższej mocy może zaszkodzić tylko radyjko.
  • #11 1989572
    Sobanek_87
    Poziom 11  
    A jakiej mocy mogą byc najmniejsze głosniki do tego radia
  • #12 1990564
    Roli
    Poziom 26  
    Nie polecam kupywać głośników ściśle dopasowanych do radia ponieważ bardzo często plany ulegają zmianie i za kilka miesięcy lub tygodni zapragniesz mieć piecyk i bedziesz musiał zmieniać głośniki. Narazie może nie myślisz o tym, ale może sie tak zdarzyć i weź to pod uwage bo po co dupywac coś dwa razy i na tym tracić jak możesz od razu przemyśleć sytuacje i być o krok do przodu.
  • #13 1993095
    Sobanek_87
    Poziom 11  
    czyli lepiej jest kupic mocniejsze, i to radiu nie zaszkodzi

Podsumowanie tematu

✨ Do radia Sony CDX M610 o mocy 4x52W zaleca się dobór głośników o mocy RMS około 15-20W na kanał, najlepiej o mocy nominalnej 50-60W, aby uniknąć zniekształceń przy pełnym wysterowaniu. System car audio powinien mieć na przodzie zestaw średnio-wysokotonowy (midwoofer i tweeter), a na tył niskotonowy (subwoofer). Warto rozważyć głośniki marki Magnat ze względu na ich charakterystyczne brzmienie. Przy wyborze głośników istotne jest odsłuchanie różnych modeli w salonie car-audio, ponieważ każda marka ma unikalne brzmienie. Głośniki o wyższej mocy nie zaszkodzą radiu, natomiast zbyt słabe mogą być przeciążone przez radio. Zaleca się zakup głośników o nieco większej mocy niż minimalna, aby umożliwić przyszłą rozbudowę systemu bez konieczności wymiany głośników. Dobór głośników powinien uwzględniać możliwość dodania zwrotnicy i rozbudowy systemu na przód.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA