logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak sygn. akustycznej otwarcia kodem po wymianie unifonu Proel PC-255 na PC-512

skoffice 19 Lip 2022 21:52 639 8
REKLAMA
  • #1 20108539
    skoffice
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Po wymianie styranego życiem unifonu cyfrowego Proel PC-255 na nowy Proel PC-512 pojawił się problem. Po otwarciu kodem nie pojawia się sygnalizacja akustyczna. Wszystkie inne funkcje działają. Jest dzwonienie, można pogadać, jest otwarcie rygla z unifonu. Jedyne czego nie ma to dźwięk powiadomienia o otwarciu kodem. Dźwięk ten nie jest wyłączony o czym informuje błyskająca co 20 sek. zielona dioda. Dodam jeszcze, że w starym unifonie dźwięk otwarcia kodem był, a nowy unifon dzisiaj w mojej obecności był sprawdzony w Proelu na ul. Nastrojowej 16 w Warszawie i okazał się być w pełni sprawny. Co jest nie tak ? Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i mógłby pomóc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20108606
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2061
    Unifon PC-512 może mieć takie właśnie "niedopasowanie" z niektórymi starszymi centralkami.
    Zapewne sprawdzenie odbyło się przy nowszej centralce.
  • REKLAMA
  • #3 20117044
    skoffice
    Poziom 9  
    Tak sprawdzenie było wykonane na centralce z nowszej produkcji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20117474
    urquee
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Stawiam o zakład, że nie jest tam założona centrala Proela. Tak to się zachowuje. Standardowy objaw. Obstawiam Laskomexa.
  • REKLAMA
  • #5 20117803
    skoffice
    Poziom 9  
    Tak zainstalowana jest centralka laskomex 2502 i klawiatura cp-2513TP też laskomex. Ale unifony od nowości były proel PC-255. Tak to ktoś kiedyś wymyślił. Teraz to wszystko już wiem, ale jak kupowałem unifon to po prostu kupiłem następcę unifonu który był zainstalowany i przez tyle lat wszystko działało bezproblemowo. Czy jest jakieś rozwiązanie żeby to ze sobą współpracowało ?
  • Pomocny post
    #7 20117914
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1219
    skoffice napisał:
    Tak zainstalowana jest centralka laskomex 2502 i klawiatura cp-2513TP też laskomex. Ale unifony od nowości były proel PC-255. Tak to ktoś kiedyś wymyślił. Teraz to wszystko już wiem, ale jak kupowałem unifon to po prostu kupiłem następcę unifonu który był zainstalowany i przez tyle lat wszystko działało bezproblemowo. Czy jest jakieś rozwiązanie żeby to ze sobą współpracowało ?

Kiedyś Proel i Laskomex to były praktycznie bliźniacze systemy. Dopiero później każdy poszedł swoją drogą i specyfikacje techniczne się rozjechały.

Możesz dokupić płytkę drukowaną PC-255 i sobie wymienić. Ale lepiej kup dedykowany unifon Laskomexa.
  • #8 20117945
    skoffice
    Poziom 9  
    Dzięki za pomoc.
  • #9 20118726
    skoffice
    Poziom 9  
    Została przełożona elektronika ze starego domofonu PC-255 razem z zawartością słuchawki do nowej obudowy PC 512. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie unifonu Proel PC-255 na Proel PC-512 wystąpił problem z brakiem sygnalizacji akustycznej przy otwieraniu kodem, mimo że inne funkcje działają poprawnie. Użytkownik zauważył, że nowy unifon był sprawdzany na nowszej centralce, co sugeruje możliwe niedopasowanie z starszym systemem. Wskazano, że zainstalowana centralka to Laskomex 2502, co może być przyczyną problemu, ponieważ unifony Proela i Laskomexa różnią się specyfikacjami. Użytkownik rozważał przeniesienie elektroniki ze starego unifonu do nowego, co ostatecznie uczynił, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA